Cupen är lottad

2016-11-21 9:29

Svenska cupens format är en riktigt bra förändring som skett inom svensk fotboll. Det är ett perfekt genrep för samtliga lagen inför Allsvenskan, som dessutom kan ge frukt i en Europaplats om man klarar sig ända till finalen.

Det är också en chans för mindre klubbar att få lite extra klirr i kassan när Allsvenska lag kommer på besök. Dock skulle jag hellre se att man kör hela cupen innan Allsvenskans start, även finalen för att krydda med så många tävlingsmatcher som möjligt istället för träningsmatcher mot HJK Helsingfors och random lag från Ryssland. 

Under Svenska Cupens första år med nuvaranade format tog Djurgården sig överaskande ända till final, trots att man i Allsvenskan låg farligt till längst ner i tabellen. Göteborg stod för motståndet på Friends Arena i finalen som behövde avgöras på straffar. Sedan dess har Djurgården samtliga år åkt ur direkt i gruppspelet. Känslan har varit att man inte lyckats skapa en tydlig spelidé samt att många av spelarna kanske inte har hunnit lära känna varandra än. Hur det kommer gå nästa år är omöjligt att svara på, då DIF inte ens har en tränare på plats. Men ser man till truppen och den grupp som vi lottats in i borde inte avancemang vara omöjligt. 

Det är som alla vet bara gruppettan som avancerar vidare. I våran grupp har vi fått Brommapojkarna, Degerfors och f.d Allsvenska Helsingborg. Något vi borde kunna dra fördel av är att vi har 2 av 3 matcher på Tele2, som skulle kunna bli 3 då Brommapojkarna kan flytta sin hemmamatch från Grimsta beroende på väder och planskick. 

Vi ska såklart med facit från tidigar år i hand inte ta avancemang för givet, men skulle säga att vi är klara favoriter. Att gå till finalen ser jag inte heller som omöjligt, men då krävs ävén lite tur. Helt klart är cupen värt att satsa på då en final-vinst är närmsta vägen till Europa. Något som Djurgårdssupportrarna har suktat efter länge. 

Följ oss på sociala medier