Säsongen börjar nu!

2017-02-17 13:30

Det händer så grymt mycket just nu i Djurgårdslägret att det är nästan svårt att hänga med! Silly Season är mer silly än någonsin och Svenska Cupen står runt hörnet. Vi ska försöka sammanfatta försäsongen, ryktena kring inkommande spelare samt våra chanser i cupen. 

Lägret och försäsongen

Lägret i Portugal måste få ett godkänt betyg tycker jag. 2 segrar och 1 förlust är helt okej resultat, ett stort frågetecken måste sättas till anfallsspelet dock. Vad jag har förstått så har Özcan fokuserat sin träningar nästan enbart åt försvarsspelet, vilket har märkts då vi inte gjort ett enda mål (förutom en staff) på fyra matcher. Vi har dock inte haft några anfallare tillgängliga förutom Jawo och Eriksson, varav den förstnämndas bäst-före datum har passerat för länge sen och den andre passar bättre på en kant. Möjligtvis kan Eriksson vara ett alternativ som en av två anfallare om DIF spelar 4-4-2, men dom senaste matcherna har Özcan ställt upp 4-2-3-1 som lär vara utgångsuppställningen när cupen drar igång. Vi ska gå in på anfallsalterantiv senare i Silly Season-delen, men vi vågar påstå att en anfallare måste in. 

Försvarsspelet har dock sett ljusare ut, dock släppte vi in 3 mot Vålerängen så det är svårt att säga vart laget står någonstans. Özcan förespråkar ett mer aggresivt försvarsspel som bygger på att agera istället för reagera, dvs försöka förebygga situationer istället för att invänta motståndarnas misstag. Detta är något som jag personligen gillar väldigt mycket men förstår att det kan komma ta lite tid för spelarna att få in det tänket i olika matchsituationer efter flera säsonger av Pelle Olssons "ligga rätt i positioner"-taktik. Detta kommer visa sig i cupen och Allsvenskan och därför skulle jag gärna se en värvning av en etablerad spelare som redan har det tänket i sig, som kan ta en ledarroll och hjälpa sina lagkamrater att hitta rätt i positioner. Dessa typer av spelare är dock svåra att hitta och inga rykten har heller florerat så jag tvivlar i denna stund om en sådan värvning kommer ske. Reultaten i cupen kan avgöra mycket hur Bosse väljer att agera, men det gäller att inte vänta för länge även om fönstret är öppet till sista mars då antalet intressanta spelare kommer minska ju längre tiden går. 

Många av dom yngre spelarna har imponerat vilket är roligt att se. Joseph Ceesay har visat på fin teknik och kommer nog få flera inhopp i år. Jonathan Augustinsson verkar ha gjort en stark återhämtning från sin skadefyllda fjolårssäsong och kan skapa nyttig konkurrens med Käck. Sabovic tycker jag visat på fin spelförståelse men konkurrensen är mördande på mittfältet just nu, en utlåning kanske inte är helt fel? Annars verkar El Kabir har varit starkast på försäsongen tillsammans med Eriksson som just nu tagit över kaptensbindeln, men frågan är om han får behålla den med Kim i laget. Jag är dock lite emot att ett nyförvärv ska ha bindeln, då spelaren i fråga inte känner laget än eller ens tränaren. Men egentligen är det ingen större deal så länge spelaren är en ledare. 

Det största frågetecknet just nu tycker jag är Souleymane Kone. Spelaren som skulle vara vår nya Omar Colley men som knappt har spelat känns det som. Om det beror på den hårda träningen eller om andra har helt enkelt varit bättre vet jag inte. Men trodde verkligen han var tilltänkt att gå rakt in i startelvan, kanske behöver han mer tid på sig. 

Silly Season

Djurgården behöver anfallare och det är snarast då cupen bara är om några dagar. Flera källor säger också att Djurgården är på väg ett presentera minst ett namn vilken dag som helst, frågan är bara vems namn det blir. Emir Kujovic är ett namn det har spekulerats om på flera forum. Han har sedan försäljningen till Gent spenderat en väldigt anonym tillvaro i klubben och frågan är hur kul det är för en spelare som är 28 och bör vara på toppen av sin karriär. En come-back till Allsvenskan känns inte helt otrolig men jag ställer mig endå skeptisk till att han skulle vara på gång till just Djurgården, mycket för att om dessa rykten vore sanna så brukar dom bekräftas av media ganska snabbt. Men varken Daniel Kristofersson eller Björn Johnson har nämnt honom och DIF i samma mening vad jag sett på diverse sociala medier. Så därför stannar det vid ett rykte för mig. 

Ett namn som däremot har bekräftats av både Bosse och Özcan är Gustav Engvall, som likt Kujovic inte heller gjort succé i sin klubb. Dealen ska bestå av ett helsäsongslån men hänger mycket på om Bristol vill låna ut då deras stjärnanfallare ska precis ha skadat sig och klubben väntar på besked om hur allvarlig skadan är. Skulle lånet gå igenom vore detta en mycket intressant värvning. Jag har alltid fått lite Elmander-vibbar av Engvall från hans tid i Allsvenskan och jag tror han skulle passa bra in i Djurgårdens spelstil. 

Ett tredje namn som dykt precis nyligen är att Erton ska ha brytit med sin Kinesiska klubb. Han har tidigare uttryckt en önskan om att komma hem och då i första hand Djurgården, dock handlar det främst om pengar. Efter Olunga-affären lär ekonomin finnas men samtidigt har man precis värvat Källström och dessutom vet man inte statusen på Erton efter flera år på andra sidan jorden. Erton är häller inte den spetsen som jag tror Bosse söker även om han har spetskvalitéer. Jag tror man söker efter en spelare med egenskaper likt Sam Johnson där Engvall ligger närmast till. Erton är mer en spelfördelare som jag tycker vi har nu med Källström, Mrabti, Eriksson, El Kabir m.fl.  

Svenska Cupen

Djurgården ska avancera från gruppen i år, så är det bara. När alla matcher kommer gå i Stockholmsområdet samt att vi har bättre trupper än motståndarna (Helsingborg, BP, Degerfors) så ska vi kunna kräva av laget att avancera. Sedan i utslagsmatcherna är det svårt att ha förväntningar då små tillfälligheter kan fälla stora avgöranden. Men faktum är att en cup-vinst är närmsta vägen till Europa, något som Djurgårdare har suktat efter så länge. 

Framtiden

Oavsett hur det går i cupen behöver det inte spå hur våran Allsvenska säsong kommer se ut, vi har sett flera gånger lag som gått till final samtidigt som dom krigat i botten av tabellen (Vi 2013, Örebro 2015). Dock kommer vi förhoppningvis se en röd tråd i Özcans taktik, hur han vill spela och vad som kan tänkas utvecklas till Allsvenskan. 

Detta har kanske varit mitt längsta inlägg och kudos till dig som läst genom allt. Vi går en spännande framtid till mötes och det ska bli kul att spendera detta år med er Djurgårdare! 

Följ oss på sociala medier