Ett plattfall utan dess like

2016-04-17 17:18

sites/default/files/BB160417BB475_4.jpg

Det är svårt att ta in den här typen av matcher. Inför dagens möte talade Andreas Alm om hur AIK ville spela med ett kompakt försvarsspel för att kunna sätta stopp på det djupledsspel som Norrköping har i anfallsparet Totte Nyman - Sebastian Andersson. Han talade även om hur man sett Peking ta ledningen tidigt i sina tidigare matcher och fått ett psykologiskt övertag genom just det. Det var vad man ville stoppa, men också fällan man föll i. Kanske berodde dagens förlust på att för mycket fokus låg på Peking och för lite på sitt eget spel? Fullt möjligt. Samtidigt såg man riktigt, riktigt naiva ut.

Att jämföra den här matchen med den senaste, hemma mot Göteborg, vore inte rättvist mot någon. Uttrycket ”natt och dag” gör sig inte rätt i sammanhanget – gapet var större än så.
Norrköping inledde precis som förväntat med hög press och nästintill monopol på bollen (77-23 i bollinnehav till Pekings fördel med en dryg halvtimme på klockan). AIK lyckades, till början, avvärja de allra farligaste chanserna. Per Karlsson stod inledningsvis för en handfull heroiska insatser då han på egen hand stoppade upp flertalet farliga chanser. Trots det hängde ett hemmamål i luften och när Daniel Sjölund fann Totte Nyman i djupled rådde det inget tvivel om att 23-åringen skulle pricka sitt tredje mål för året.

Firma Isak – Strandberg var ett av få positiva moment i AIK:s spel under den första halvleken. Trots att det unga anfallsparet inte fick mycket bollar mot sig lyckades man ta vara på de få chanser man fick och hittade varandra bra, såväl i luften som i djupled. Strandberg var även närmast att hitta mål efter att ha förvaltat ett inlägg från just Isak med en nick i ribban.

Andreas Alm valde att plocka av Isak i halvtid till förmån av Fredrik Brustad. Norrköping fortsatte bygga vidare på det spel man haft i första och fick tidigt utdelning. Ett inlägg från höger resulterade i en farlig målchans som pressade Perta till en felplacerad rensning som hamnade i eget mål.

Hoppet tändes för en kort stund när Carlos Strandberg reducerade i den 60:e minuten, men släcktes kort därpå då Sebastian Andersson nickade in en hörna från Traustason. Norrköping fortsatte även med aggressiv press och målchanserna bytte av varandra. AIK hade svårt att komma in i matchen och när Nikola Tkalcic satte slutresultatet 4-1 i matchens slutskede var plattfallet fullbordat. Norrköping rullade ut AIK på bästa sändningstid och manifesterade samtidigt att man tagit sig till toppen för att stanna. Annat går att säga om gästerna från huvudstaden.

Christian Sundqvist

Följ oss på sociala medier