En match med säsongen som insats

2016-04-24 19:47

sites/default/files/Gnagetbloggen En match med säsongen som insats.jpg

Andreas Alms mannar föll platt borta mot Norrköping. Ska man lyckas bättre mot Elfsborg krävs det att man hittar tillbaka till det spel man visade upp hemma mot Göteborg. I förra veckans match på Östgötaporten såg man sig utspelade av en motståndare som man förväntas slåss mot i toppen av tabellen. Resultatet av den matchen talade sitt tydliga språk: än är man inte där man vill vara. Alm är dock medveten om de misstag han och hans lag begick. Den här gången måste man föra spelet från start utan att avvakta och läsa av motståndaren. För frågan är hur mycket tålamod den guldturstiga styrelsen egentligen har?

Det var tydligt förra veckan vad felet i AIK:s spel var: rädsla. Efter att ha sett Norrköping spela en offensiv och spelförande fotboll under inledningen av säsongen ville man snarare förhålla sig till deras spel än att tvinga Peking till det motsatta. Hade tröjorna varit annorlunda hade jag inte trott att det var samma lag som tidigare i veckan rullat ut IFK Göteborg på Friends Arena.

Göteborgsmatchen är även den man behöver hitta tillbaka till imorgon. Det krävs samma mentalitet som då; vi är AIK, vi är på vår hemmaplan och här spelas vår fotboll. Trots att man inte fick med sig samtliga tre poäng från det mötet tog man ett stort steg framåt i sin spelidé. Pekingmatchen, å andra sidan, var ett stort steg bakåt. 

Elfsborg är ett av få förväntade topplag som, likt AIK, haft en knackig säsongsinledning. Båda lagen är redan nu pressade till att plocka tre poäng. Precis som Gnaget har Elfsborg blandat höga toppar med låga dalar och båda sidorna behöver finna en trygghet i sitt spel. Frågan är dock vilket av lagen som kommer få grepp om taktpinnen först? Den frågan kan blir avgörande för resultatet imorgon. Mot Göteborg lyckades man med det, då blev utfallet i spelet också bättre.

Det är en match som redan nu kan sätta ton för resten av säsongen för båda lagens sida, men kanske främst för AIK. Om det blir en förlust, hur mycket mer tålamod har styrelsen då med Andreas Alm? Hur många dyra poängtapp har man råd med om man ska gå för guld? Inte allt för många, är jag rädd för. 

 

Christian Sundqvist

Följ oss på sociala medier