Livets påtagliga stunder

2016-05-02 15:19

sites/default/files/Livets-påtagliga-stunder.jpg

Det finns ett antal stunder i livet som man aldrig glömmer, ljusa som mörka, där det går att återge exakt var man befann sig och vad man gjorde när det inträffade.

Jag minns VM 2006 när Fredrik Ljungberg nickade in segermålet för Sverige mot Paraguay. Familj och vänner satt samlade framför TV:n en solig dag i juni. Under nittio minuter hade svordomarna haglat och några hade redan tackat för sig och återvänt hem. Sen kom den: glädjen. En explosion av eufori då vi ställde oss upp och skrek ut vår glädje. Själv hoppade jag upp och ner i den slitna, silvertejpade soffan som vi egentligen borde ha gjort oss av med för länge sedan, för att sedan kasta mig över min bästa vän. Det är stunder som de som jag lever för.

Det finns även de ögonblick som vi önskar att vi slapp minnas: 11/9-attackerna däribland. Än idag vilar bilden innanför ögonlocken av mammas tomma blick när bilderna från attentatet rullade på vår sprakande, feta 32-tummare. Sekunden efter kastade hon sig på telefonen för att ringa släkten i New York och oroligt vänta på svar om att alla var vid liv.

Idag för tre år sedan satt jag i ett av klassrummen på Kärrtorps Gymnasium när en lärare föreläste om medias historia och första gången då en svensk radiosändning avbröts - mordet på statsminister Olof Palme. Likt det inslag vi fick höra så avbröts denna föreläsning av en klasskamrat till mig. "Ivan Turina är död", utbrast han. Det blev tyst, innan någon utbrast "Du måste skoja?".

Jag önskar att den sistnämnde klasskamraten hade haft rätt, men så var dessvärre inte fallet. Tre år har gått och vi påminns ständigt om den stunden då nyheten nådde allmänheten. Att AIK:s publik fortfarande håller minut 27 helig genom att hylla sin forne målvakt, än idag, visar prov på hur mycket hjärta det finns i fotbollens värld. Idag är återigen hans dag, den vi aldrig får tillåtas att glömma.

Kvällens match mot J-Södra spelas i hans namn, för att minnas personen, fadern och maken Ivan Turina, som lämnade många sörjande bakom sig. Fotbollen kommer i andra hand. Ikväll sjunger vi för Ivan, AIK-familjen och fotbollens kraft i stort - i den ordningen.


Christian Sundqvist

Följ oss på sociala medier