Uppsnack inför derbyt

2016-05-16 15:59

sites/default/files/BB150810BB130.jpg

Tycka vad man vill om den cirkus som slog läger i Solna under den gångna veckan - Andreas Alm är ute och Rikard Norling tillbaka, sådan är sanningen. Som jag var inne på i mitt tidigare inlägg om situationen tycker jag att tillfället för rockaden var högst olämplig. Tre dagar innan en av säsongens viktigaste matcher byter man ut den tränare som, i modern tid, varit längst i klubben. Men men, vi ska inte grotta oss mer i det. Ikväll väntar nordens kanske största derby och det är aldrig fel.

Tidningarna har redan redan börjat spekulera i eventuella startelvor till derbyt och om man ska tro Fotbollskanalen och våra egna uppgifter här på Matchdax ställer lagen upp som följande:

AIK:
Carlgren - Hauksson, Karlsson, Johansson, Sundgren - Ishizaki, Gravius, Salétros, Yasin - Strandberg, Isak
Rikard Norlings första AIK-elva är, i mina ord, ingen större skräll. Många har reagerat på det utpekade innermittfältsparet i Salétros och Gravius, som om det vore en skräll. Sanningen är den att de bägge startade senast mot Häcken och var, under Andeas Alms ledning, högst aktuella för att starta även ikväll. Jos Hooiveld är avstängd och där väljer Norling att ta in Nisse Johansson som mittback och fortsätta ge Sundgren förtroende. Även Denni Avdic är tillbaka i truppen, men lämnas som förväntat utanför startelvan.

Djurgården:
Nilsson - Björkström, Hansson, Colley, Käck - Karlström, Faltsetas, Sabovic, Jawo - Ranégie, Johnson
Gästerna i kvällens derby kastar om desto mer i startelvan. Jesper Karlström, som varit borta från spel i drygt två månaders tid, kastas direkt in i hetluften tillsammans med Amadou Jawo, som i sin tur skolats om till yttermittfältare. Dessutom förväntas unge Besard Sabovic ta plats på innemittfältet med Alexander Faltsetas.

Tre intressanta dueller:

Innermittfältet:
Som alltid när de nalkas derby får man räkna med att det kommer smälla runt mittcirkeln. Båda lagen förväntas ställa upp med ett ungt innermittfält. Den totala genomsnittsåldern av båda lagens förväntade centermittfältare är 21 (18, 18, 20, 28) och det ska bli intressant att följa hur den "nästa generationen" kan hantera pressen.

Läktaren:
Uttjatat? Jo tack, men alltid ett lika stort nöje. Djurgårdsfansen lär ha en del att säga om den mediakarusell som varit runt AIK under senare tid. Kommer Norra acceptera att rivalerna får sista ordet? Tveksamt.

Tränarna:
Känslomäniskan Rikard Norling är tillbaka i AIK och vad passar då bättre i hans återkomst än ett stekhett, kokande Stockholmsderby? På andra sidan står den alltid lika lugna Pelle Olsson. Får vi se några inrtiger när de två motsaterna stötet mot varandra? Jag hoppas så innerligt på just det.

 

Christian Sundqvist

Följ oss på sociala medier