Heads down, AIK

2016-05-16 22:34

sites/default/files/BB160516BB198.jpg

När Stuart Baxter ledde AIK till SM-guld år 1998 gjorde han det med hjälp av ett defensivt spel som taget ur fotbollens ABC. Under hela säsongen, som då löpte över 26 omgångar, släppte man enbart in 15 mål. Det ska dock sägas att målskörden framåt inte blev mer än 25 mål, men det räckte gott och väl för att vinna serien. Så föddes myten om 1-0-Gnaget.

Baxter hade en tydlig idé i sitt defensiva presspel, som kunde möjliggöra den här typen av fotboll. Han menade att de största spelarnas styrkor sitter i deras spelförståelse, möjligheten att kunna se det som andra inte ser - in i framtiden. Låt oss ta Zlatans cykelspark mot England 2012 som ett exempel:
En rensning från det svenska försvaret flyger ovanför det engelska straffområdet och Joe Hart beslutar sig för att gå ut på den. Den engelske målvakten nickar bollen upp i luften och lämnar målburen fri. Bollen dimper ner mot Zlatan som tar beslutet att testa en cykelspark, som i sin tur sitter mitt i prick.
När Zlatan efteråt frågades ut hur det gick till blev svaret: "Jag bara såg det framför mig". Alltså, genom bilder i sitt huvud kunde han se hur han skulle göra för att, i framtiden, få bollen i mål. De bilderna ville Baxter ha död på i samtliga moment hos AIK:s motståndare.

AIK spelade under den säsongen med ett högt försvarsspel som skulle pressa bollhållaren så hårt att han inte hade tid att titta upp för att söka efter lagkamrater eller titta runt för egna alternativ. Istället fick man bollhållaren att rikta huvudet nedåt mot de egna fötterna och bollen. Det hela var en taktik som Baxter kallade för "Heads down".

Idag, arton år senare, i ett Stockholmsderby mot Djurgården såg vi ett nytt AIK visa prov på samma fina presspel som säsongen 1998. Djurgårdens fantasi såg som bortblåst ut och chanserna var, främst i den första halvleken, få. När gästerna väl försökte ställa om var någon svartgul spelare snabbt där för att fånga upp bollen och påbörja ett nytt anfall. Under tiden kunde AIK fokusera på sitt spel i lugn och ro, rulla runt bollen och skapa lägen på alla möjliga sätt.

AIK har börjat hitta hem igen till rötterna. Det här är någonting vi sett mindre smakprov på under säsongsinledningen, men inte i den här utsträckningen. Det kanske ändå är som Wesström sa det, att Alm krattade vägen för Norling som förväntas föra projektet in i mål?

 

Christian Sundqvist

Följ oss på sociala medier