EM-truppen ur Blåvittsynvinkel

2016-05-11 21:54

sites/default/files/emil-salomonsson.pngIkväll presenterade förbundskapten Erik Hamren de 23 spelarna som ska lira i Frankrike i sommar, en trupp utan större överraskningar. Vi kan också konstatera att inga IFK Göteborgsspelare kom med i truppen, däremot några tidigare sådana. Men var det rätt att nobba Sam Larsson, Oscar Wendt och Emil Salomonsson?

Huvudkandidaten från Blåvitt att komma med var ju förstås Emil Salomonsson. Han var uttagen till träningslandskamperna i våras, och spelade nästan hela matchen mot Tjeckien hemma på Kompisvallen. Insatsen där räckte dock inte till en plats i truppen, vilket man hade unnat Emil. Nu finns det ingen renodlad högerback som back-up till Mikael Lustig, men Hamrén resonerar förmodligen så att Seb Larsson kan spela där vid nödfall, ev. också Victor Nilsson Lindelöf. Kanske det bästa alternativet, men tråkigt för Emil.

Apropå tidigare änglar kom några med. Marcus Berg, Ludwig Augustinsson, Pontus Wernbloom kunde alla kvittera ut sin biljett ikväll. Dock hamnade några utanför, som t.ex Gustav Svensson, Mikael Antonsson och Jakob Johansson. Man kanske kan förstå varför dessa spelare inte kom med. Men det jag inte kan förstå är hur Sam Larsson och Oscar Wendt är utanför.

Om man ska börja med Wendt, så spelar han i ett topplag i Bundesliga och har blivit erkänd som en av de bästa ytterbackarna i ligan. Han må ha presterat sämre i landslaget, vilket förmodligen är Hamréns förklaring till att han nobbas gång på gång. Men faktum är att han bara tog ut sju backar i truppen, hade inte Oscar kunnat vara den åttonde? Det blir också extra patetiskt när Hamrén säger "att han tar ut de spelare han anser är bäst". Om han ser Wendt som dålig är det något fel på karln.

Det hade inte heller varit fel om Hamrén tagit ut Sam Larsson som en joker i truppen. Ekvationen här är enkel; ut med Erkan Zengin och in med Sam. Larsson blev nyligen uttagen i årets lag i Eredveise av ansedda De Telegraaf, och är en av de största sjärnorna i sitt lag Heerenveen. Zengin i sin tur har brytit med sin turkiska klubb Trabzonspor efter en turbulent tid, och han har inte direkt varit lysande i den senaste landskamperna. Sådana här val har vi blivit vana vid under Hamréns tid som förbundskapten.

Dock är det en tidsfråga innan Sam Larsson blir ordinarie i landslaget, han har en lysande framtid framför sig. Däremot har nog Oscar Wendts tid runnit ut, men hans kärriär är långt ifrån över. Hur det går för Emil återstår att se, men ett SM-guld ska han få ta. Olyckligt att dessa herrar inte kom med, men vi får trots allt önska de uttagna lycka till i Frankrike i sommar.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier