Katastrofal insats - Blåvitt har blivit ett jojolag

2016-05-15 21:34

Efter två raka segrar och en övertygande andra halvlek mot Djurgården kändes det som att IFK Göteborg var på gång igen efter skrivbordsförlusten mot Malmö. Man åkte till Östersund med gott självförtroende, men man föll platt efter en katastrofal insats. Förklaringen till förlusten är enkel; Östersund spelade fotboll. Det gjorde inte IFK Göteborg.

Ja, hur ska man tolka IFK Göteborg anno 2016? I den skälvande början av Allsvenskan var man svaga formmässigt, men vann ändå mot Falkenberg och Häcken, för att sedan ta ett godkänt kryss mot AIK borta. Sedan kom en dålig period som började med krysset mot Kalmar, för att sedan följas upp av två torsk mot Örebro och Malmö. Och efter det två segrar nu senast mot Gefle och Djurgården. Det är svårt att säga vad berg och dalbanan berott på. Skador på nyckelspelare eller att det varit tidigt på säsongen?

De förluster IFK Göteborg råkat ut för skiljer sig ändå mot den ikväll. Mot Örebro gjorde man ändå en bra match, bara det att ÖSK var snäppet bättre i slutändan. Matchen mot Malmö avgjordes i ett mötesrum hos förbundet. Men ikväll undrade man om Blåvitt var på planen över huvud taget. Man var genomusla nästan hela matchen igenom, undantaget början av andra halvlek samt en kort period efter Östersunds mål. Det var dåligt tempo, dålig rörelse och dåliga passningar, vilket ledde till att vi inte såg några intentioner till ett bra anfallsspel under hela matchen.

I första halvlek försökte båda lagen sätta hög press, vilket Östersund lyckades betydligt mycket bättre med än vad Blåvitt gjorde. ÖFK hade dessutom en mycket bättre bollbehandling och hamnade oftare rättvända framför Blåvitts backlinje. Dock slarvade norrlänningarna en del och IFK spelade hyfsat försvarsspel, vilket ledde till att det stod 0-0 i halvtid. Men om något lag ändå kom igenom var det Östersund, och man hade ett friläge på vänsterkanten i början av matchen som dock Alvbåge parerade. Just hos Salomonsson ute till vänster kom man igenom många gånger under matchen, vilket skulle visa sig ödesstigert senare under kvällen.

Inför andra halvlek förväntade man sig bättre spel från Blåvitt och Lennartsson snackade om det vanliga; "mer fart och bättre passningsspel". Under de första tio minutrarna kunde man se ett embryo till det när mittbackarna några gånger fick fram passningar till rättvända spelare på mittfältet. Det gick dock ner sig därefter, och i den fasen av matchen längtade man efter Patrik Karlsson Lagemyr. Men Lennartsson valde att vänta, och fick istället se mittbacken Mukiibi skjuta in 1-0 till hemmalaget från ett minst sagt ganska bra avstånd. När sedan Östersund hittade in med en passning bakom backlinjen på nyss nämnda vänsterkanten kunde Ghoddos bredsida in 2-0 och avgöra matchen. Tack och godnatt.

Just efter det kom Paka in, men alldeles för sent. Fiaskot fullbordades sedan när Aleesami fick sitt andra gula kort efter en onödig satsning i den 80:e minuten. Sedan kom slutsignalen, och hemmajublet. Knappt någon spelare får godkänt i den här matchen. Det kanske enda positiva var att Sabah Lawson fick göra allsvensk debut när han byttes in i slutet av matchen. 

Avsaknaden av Sören Rieks och Mikael Boman var stor ikväll. När Sören gick sönder mot Malmö tog Ankersen över hans plats, men dansken var en av de mest anonyma spelarna ikväll. Förlusten var också ett bevis på att samarbetet Hysén och Engvall sinsemellan inte verkar fungera. När Blåvitt till följd av Östersunds höga press var tvungen att slå den långa bollen saknade man Boman som target i anfallet. Vi hoppas nu att han är tillbaka till nästa match på torsdag.

Det verkar också som att det behövs en frisk fläkt för att få igång Blåvitt på riktigt, för ikväll var det verkligen inte bra. Det känns som att Blåvitt blivit för lättlästa i sitt spel, det känns idéfattigt. Kantspelet, som tidigare varit så framgångsrikt, fungerade inte alls när Östersund effektivt täppte igen ytorna för ytterbackarna. Motståndarna har nu lärt sig hur IFK spelar, och något nytt måste till om man inte vill bli överkörda av serieledarna Norrköping på torsdag. Karlsson Lagemyr in på en kant kanske?

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier