Blåvitt har återfunnit formen - ytterligare en gång

2016-05-23 21:56

Under våren har IFK Göteborgs form gått upp och ner, och nu har man efter en mindre dipp kommit igång igen. 2-1 mot Hammarby är ett resultat som inte speglade matchbilden, utan det här var spel mot ett mål under långa stunder. Flera spelare höjde sig flera snäpp jämfört med senast, i en match som kan ha varit IFK Göteborgs bästa i år sett över 90 minuter.

Blåvitt började matchen klart bäst och Hammarby verkade sitta kvar i bussen som nyss anlänt från Stockholm. Efter ett litet tryck runt den femte minuten kom ett inspel från Gustav Engvall. Via Hammarbyare studsade bollen fram till Martin Smedberg-Dalence som istället för att avsluta med sträckt vrist, som vi sett honom göra några gånger förut, slog till bollen med bredsidan istället vilket innebar 1-0 till Blåvitt. Första halvtimmen var riktigt bra från IFK:s sida, och Hammarby hade knappt ett vettigt anfall under hela första halvlek. Blåvitt kontrollerade matchen, utan tvekan.

I den andra halvleken kom Hammarby fram en aning bättre men det kändes inte särskilt farligt någon gång. Blåvitt behövde bara ett mål för att så gott som stänga matchen, och till slut kom det, på ett minst sagt konstigt vis. Anfallet hade pågått ganska länge när Martin Smedberg-Dalence fick bollen efter ett missat inlägg från Aleesami. Han slår ett bättre inlägg mot Mikael Boman, som på något vis lyckas nicklobba in bollen i krysset via axeln (!), hans andra mål för säsongen. Mot slutet var det ganska böljande spel, och Blåvitt hade flera möjligheter att göra 3-0. Istället gav Hammarby matchen lite nerv med ett onödigt 2-1 mål, men det var Blåvitts kväll ikväll. 

Efter en minst sagt tafatt insats mot Östersund och en inte jättebra match mot Norrköping var det här något betydligt bättre. En av dem spelare som höjde sig rejält var Gustav Engvall, som verkligen tog revansch ikväll genom en stark insats. Han var ofta spelbar, dessutom kvick och rörlig, och han var någon decimeter från att få göra 3-0 i slutet av matchen. Sebastian Eriksson levererar också några riktigt fina passningar mellan varven, och gjorde bra defensivt arbete när Albaek klev upp i planen. Ankersen visade också goda intentioner, men blev dock lite kantig mellan varven. Skönt också att Sören Rieks fick göra comeback.

Nu har man som sagt kommit in i en bra period igen, och det ska bli intressant att se om man faller ner i grottan igen mot Helsingborg eller om man kan hålla det uppe i sista matchen. Mot Djurgården, när man senast var på topp, var man egentligen bara riktigt bra efter Djurgårdens mål. Nu var man bra i princip hela matchen, och det borde man ta med sig till på söndag. Det som dock blir intressant är om Lennartsson startar med Rieks eller om han låter matchens lirare ikväll Smedberg-Dalence vara kvar i elvan. Däremot lär Tobias Hysén vara tillbaka, men vem petar han av målskytten Boman och Engvall? Lennartsson står inför svåra val i veckan.

Det enda som var ett minustecken ikväll var domaren Martin Smedbergsson. Han höll en konstig nivå och delade ut tveksamma friskparkar åt båda hållen, bland annat dömde han hands på en hammarbyspelare när det i själva verket var Hermannsson som spelade handboll. Men annars var det en trevlig kväll på Gamla Ullevi, där lite över 13 000 personer skapade härlig atmosfär under kvällen. Nu tar Blåvitt sats mot sonen Larsson och kompani.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier