Inför transferfönstret

2016-05-26 9:57

sites/default/files/Detta är Mats Gren du lyssnar på BB podd.Om 37 dagar öppnar det internationella tranferfönstret, och det är en intressant period som väntar. IFK Göteborg brukar vara aktiva under somrarna, men kommer IFK Göteborg trots sin ansatta ekonomi vilja förstärka laget efter en halvdan vår? Och vilka spelare riskerar att säljas?

Sommaren 2014 var en händelserik period för IFK Göteborg transfermässigt, och spelare kom in och åkte ut på alla möjliga vis. T.ex värvades Sören Rieks och Haitam Aleesami till klubben, två värvingar som visat sig vara väldigt lyckade i efterhand. Man lånade dessutom in två spelare, Kenneth Zohore och Diego Calvo, som knappt gjorde något avtryck i allsvenskan innan de lämnade klubben när låneperioden tog slut. Överflödiga spelare som Joel Allansson och Robin Söder såldes till Danmark, och Daniel Sobralense drog till Örebro. Man kan inte säga att det var felaktiga beslut, eftersom IFK bara tappade fyra poäng under hösten och till slut hamnade på en andraplats i serien.

Förra sommaren var det inte lika mycket uppståndelse. Det handlade mest om att hitta en ersättare till sålda Lasse Vibe, en process som dock drog ut på tiden eftersom "förstavalet" Mats Gren hade tackade nej (vem det nu var, ingen verkar veta). Till slut blev ersättaren Riku Riski, som dock sett till prestationerna under hösten får ses som en floppvärvning i efterhand. Trots anfallsproblemen gjorde Blåvitt en bra höst, och man skulle vanligtvis vunnit serien med 63 poäng om inte popiga Peking kom i vägen.

Nu närmar sig sommaren 2016, och ett ekonomiskt ansatt IFK Göteborg är nog lite mer intresserade av att sälja än att köpa. Frågan är dock vem man skulle kunna sälja i och med att ingen blåvit spelare är särskilt het på transfermarknaden just nu. I vintras var Gustav Engvall aktuell för Stoke, där han till och med var och provspelade i mars. Men frågan är om intresset svalnat hos britterna efter hans minst sagt svaga vår. Priset sägs ligga på ca 20-25 miljoner, och Blåvitt kan få göra ett tufft beslut. Ska man låta Engvall gå för ändå hyfsade pengar om Stoke fortfarande är intresserade, eller ska man hoppas på att han höjer sig under hösten och sedan sälja honom för ännu mer i vinter? Sedan är det ju såklart upp till Gustav själv om han vill riskera att göra en David Moberg Karlsson eller inte.

Utöver Engvall är väl Sören Rieks som löper störst risk att lämna i sommar. Förra året nobbade han ett anbud från Ryssland, och ska ha haft mer att välja och vraka emellan efter säsongen. Det blev det ingen flytt då, och det är tveksamt om han går nu när fönstret öppnar igen. Han har varit skadad halva våren och har inte haft möjligheten att visa upp sig till fullo. Men tio mål 2015 är inte fy skam, och intressenter lär veta hans potenial. Sörens kompis på vänsterkanten Aleesami borde också vara intressant för utländska klubbar, dock har det inte skrivits om något konkret intresse än. Finns det några fler efter det? Emil och Bjärs kanske? Det är än så länge bara spekuleringar. 

Det känns dock tveksamt att IFK Göteborg skulle värva någon spelare om inte på grund av att någon annan lämnade, mycket sett till den ekonomiskt prekära situationen. Men ser man tillbaka på de senaste somrarna har man trots det ekonomiska läget värvat ändå, t.ex när man tog in Mads Albaek i augusti förra året. Dock vet Mats Gren hur man värvar spelare, och det det är inte helt omöjligt att Nisse Wiberg skjuter till värvningspengar om det skulle behövas.

Dock ser jag helst att man försöker vara ekonomiska istället för att göra riskvärvningar, vilket man uppenbarligen gjort de senaste åren i och med hur ekonomin ser ut idag. Det kan också vara ett sätt att fasa in egna produkter i A-laget, t.ex om Billy Nordström skulle ta Aleesamis vänsterbacksplats om han blev såld. I vissa situationer har man behövt värva, om det t.ex inte finns tillräckligt med uppbackning på en position. Jörgen har tidigare sagt att vissa talanger inte varit redo eller att läget inte funnits, men isåfall skulle talangen i fråga inte fått ett A-lagskontrakt över huvud taget. Just nu finns det flera bra spelare som är redo att ta steget, t.ex Paka, Lawson och nyss nämnda Nordström.

Så det ska verkligen bli intressant att se hur transferfönstret utvecklar sig i sommar. Blåvitt har varit ett väldigt starkt höstlag de två senaste åren, om det berott på tranferfönstret låter jag vara osagt. Men spelar Mats Gren sin vana trogen sina kort rätt kan det nog bli en trevlig höst, ännu ett år.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier