5-0 och stort försprång precis vad Blåvitt behövde

2016-06-30 21:43

Ja, hur ska man värdera en sådan här match? Man möter alltså ett lag från en liten stad i norra Wales som för första gången är i Europa och med spelare som är äktenskapsrådgivare och IKEA-expediter. Klasskillnaden skiner igenom från start och 5-0 var absolut inte i överkant, så därför är det svårt att dra slutsatser i hur spelet såg ut. Men de blåvita spelarna gör sitt jobb, och en väl genomförd match är nog en lämplig beskrivning av det hela.

Det blir tydligt varför Llandudno-spelarna inte tagit sig längre i sina kärriärer när Blåvitt gör sina första mål. Gustav Engvall kan helt oattackerad placera in ledningsmålet, villket var snyggt, men målvaktsingripandet kan ifrågasättas. Direkt efter avspark fumlade Llandudno-försvarare med bollen efter bra press av Mikael Boman och efterföljande inspel från Engvall går till Rieks som i proncip har öppet mål. Återigen tveksamt försvarsspel.

Redan här får Blåvitt full kontroll på matchen, och de andra målen av Salomonsson plus inhoppande Hysén gånger två blir bara ren bonus. Nu har Blåvitt ett minst sagt utmärkt läge inför returen, och oavsett storm, dålig plan eller annat walesiskt fuffens ska Blåvitt klara av att ta sig vidare. 5-0-överläget ger nu Jörgen en utmärkt möjlighet för att vila viktiga spelare och mönstra bänspelare som annars inte får lira så mycket, men det är oklart hur han tänker i frågan. 

De enda orosmolnen ikväll var skadekänningarna på Emil Salomonsson och Sebastian Eriksson. Den senare hade problem med låret och skrek när han byttes ut. Emil blev liggande i slutskedet med en skada i foten som han blev lindad för. Det återstår nu en och en halv vecka till allsvenska återuppstarten och de får sikta på att bli krya tills dess. 

Om Seb och Emil inte kan spela sätter Jörgen in en ny där, men man hoppas att han kan lufta bänken ytterligare lite grann. Returen kan vara ett utmärkt tillfälle för Lawson att göra debut i startelvan. Paka kan ersätta Rieks till vänster och Ankersen, som missade kvällens match, behöver sannerligen 90 minuter inför Sundsvall därefter. Hjalmar Jonsson kan ersätta Bjärs och Sköld, som presterar bra i u21, kan avlasta Engvall på topp. Benjamin Zalo kanske? Jag vågar säga att man kan experimentera hur mycket som helst och ändå ta sig vidare, så ta chansen nu Lennartsson.

Så mycket mer om matchen kan man inte säga. Publiksiffran 6074 var väl okej i sammanhanget, det väntas mer publik mot Sundsvall senare. Blåvitts överlägsenhet gjorde att matchen aldrig var spännande, och spelkvalitén var av förklarliga skäl inte särskilt hög. Höjdpunken i matchen var nästan när walesiske tränaren Alan Morgan jonglerade med bollen vid sidlinjen i samband med ett inkast. Bäste walesare ikväll.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier