Engvall missar OS - rätt eller fel?

2016-07-12 18:20

Igår meddelade IFK Göteborg på sin hemsida att klubben inte släpper Gustav Engvall till OS i Rio i augusti. Diskutionen bland allsvenska klubbar huruvida man ska släppa sina spelare eller inte är en segdragen följetong, och Europaspel samt Engvalls betydelse lyfter IFK fram som förklaringar. Att turneringen inte ligger på FIFA-datum blir också en ursäkt för att inte släppa spelaren, så Blåvitt har sina skäl. Men borde Blåvitt visa ödmjukhet och släppa Engvall av ren välvilja? Eller ska klubbens intressen alltid gå först?

Engvall själv var ganska likgiltig men också lite frustrerad över situationen när han uttalade sig till Sportbladet igår. Han var tydlig med att det inte fanns några "hard feelings", men sa samtidigt att det också var något han sett fram emot men att den drömmen nu gick i kras. Som spelare måste det vara en uppgiven känsla man får. OS är något som är få förunnat, speciellt som fotbollsspelare, men det är klubben som är spelarens arbetsgivare och om klubben inte måste släppa spelaren, som under EM och VM, har den beslutet i egna händer och då går lätt de egna intressena före.

Det blir då samtidigt en ganska obekväm situation för klubben också, i och med att man säkert är införstådd i vilken upplevelse det skulle vara för spelaren att åka på OS. Men sett till vilken viktig period sommaren är med Europaspel och Allsvenskan väger det rätt tungt mot välviljan. Att förmedla det till spelaren, som säkert blir väldigt besviken, är inte helt lätt men Engvall själv verkade vara införstådd med Blåvitts beslut. Det gäller också för Engvall att fokusera på sätt saker och inte springa runt på en sunkig dörrmatta på Borås Arena och längta till ett soligt Rio de Janeiro.

Men samtidigt är det svårt att ta turneringen på allvar eftersom den har en såpass låg status i fotbollsvärlden. Mats Gren svingade rejält mot den i samband med trupputtagningen och kallade OS för en "Kalle Anka-turnering". Han menade på att det bara fanns en lösning och det var att göra OS till FIFA-datum. Just nu blir det bara en olycklig situation som missgynnar de flesta. Turneringen missgynnas eftersom de bästa spelarna inte kommer dit. Spelarna som inte får åka går miste om något de aldrig kommer att få uppleva igen. Klubbarna missgynnas inte i första taget, men deras spelare som de stoppar missar både ett stort utecklingstillfälle och ett stort skyltfönster som OS trots allt är.

Engvall gjorde mål mot Llandudno och Sundsvall och verkar har en uppåtgående formkurva. Det råder inget tvivel om att det skulle vara en stor förlust att tappa honom åtta matcher, och under den tuffa belastningen som väntar behövs det en full anfallsbesättning för att kunna alternera mellan matcherna. Det är därför bra för IFK Göteborg att Engvall är kvar, men förståss tungt för honom själv. Men vi får hoppas att han senare i kärriären istället får spela många matcher för det riktiga A-landslaget och göra många mål där. 

/Jonas Ström

 

Följ oss på sociala medier