Inget att förlora nu för Blåvitt

2016-08-04 16:37

Inför första matchen mot Helsingfors i torsdags var det HJK som la över pressen på Blåvitt; möjligheterna att ta sig vidare var de bästa på några år och det klargjordes vad ett avancemang skulle betyda ekonomiskt för klubben. Denna press passade kanske inte IFK och det gjorde inte heller den matchbilden som uppstod där HJK spelade destruktivt och defensivt och att lukra upp sådana försvar brukar inte passa Blåvitt. Finnarna vann med 2-1 och det är förstås inte optimalt, men nu inför returen är läget annorlunda.

Nä, det stora allvaret kring matchen blev kanske allt för betungande. Skillnaden i Europarutin lagen emellan lyste igenom under matchen med klar fördel till finnarna, men matchen var jämn och det var absolut inte självklart att matchen slutade som den gjorde. Och det är väl lite det man får förhålla sig till, att det kan bli minst lika jämnt nu ikväll som på Gamla Ullevi. Men det som är klart nu ikväll är att om Helsingfors var underdogs inför matchen i torsdags så är Blåvitt det nu. 

Och förhoppningsvis kan det passa IFK bättre än den sitsen man befann sig i i det senaste mötet. Man har liksom inget att förlora; läget är glasklart, man måste vinna med två mål eller minst 3-2 vid uddamålsseger. Helsingfors har nu istället pressen på sig från sina egna fans att man ska försvara det utgångsläge man skaffat sig. 

Tobias Hysén är dock inte med på grund av att hans tredje barn kommer i dagarna, jättekul för Tobbe men såklart nesligt olägligt. Hans frånvaro sätter Blåvitt i en jobbig anfallssits där Mikael Boman är den enda renodlade forwarden i truppen. Enligt GT startar han och Rieks på topp, och de olika anfallskonstillationerna nu under sommaren börjar likna hur många olika mittbackspar det var under våren.

Hur man ställer upp är dock kanske inte det viktigaste, nycklarna är egentligen två stycken; att försöka göra ett tidigt mål, vilket hänger ihop med att sätta dem chanserna man får. Det gjorde man inte i hemmamötet och defenitivt inte mot Jönköping i söndags heller. Ett tidigt mål gör att det helt plötsligt blir helt öppet, ett mål till och man är vidare, 2-1 skulle åtminstone innebära förlägning. Risken att finnarna parkerar bussen är såklart stor, men om man sätter sin första chans blir det jobbigt för dem att hålla hela vägen ut.

Nu känns det såklart som att man jinxar hela skiten - bara för att man skriver det nu så kommer det inte att hända. Men det behöver inte ske exakt på det sättet och kan ske på många andra sätt. Bara slå dem jävlarna liksom, hur spelar ingen roll, och det är som Tobias Hysén sa: "Kunde dem slå oss borta kan vi slå dem borta". Enklare än så är det egentligen inte och det får inte göras svårare än så. 

Följ oss på sociala medier