All in på Europa nu

2016-08-08 22:16

Ja, vi vet ju alla vad ett tränarbyte kan betyda för ett lag, och för IFK Göteborg kom Djurgårdens tränarbyte i exakt fel tillfälle. Men i första hand var det inte därför Djurgården vann ikväll, det var helt enkelt Blåvitt som gav bort segern. I princip alla tre mål i 3-1 förlusten föregicks av enskilda misstag och allmänt slarv, vilka var onödiga och avgörande för matchutgången. Så Mark Dempsey kan tacka Blåvittförsvaret inklusive Alvbåge för en skön start i sin nya klubb - Blåvitt dock får se guldchanserna rinna dem ur händerna. 

9 poäng. Det är det som nu skiljer Blåvitt mot förstaplacerade Malmø. Hela denna allsvenska säsong så här långt har kantats av toppar och dalar, där dalarna blivit för kostsamma i slutändan. För många enkla poäng har tappats och nu måste siktet ställas in på att säkra en top 3-placering vilket innebär Europaspel. Matchen mot Djurgården ikväll förloras helt enkelt på grund av misstag; Alvbåges tavla vid 1-1, sovandet i försvaret vid 2-1 och Salomonssons misslyckade passning vid 3-1. Lennartssons kanske oväntade drag inför att spela 4-4-1-1 med Albaek som släpande och Boman som spets funkade väl ok men det spelar ingen roll - misstagen avgjorde och Blåvitt kunde inte hämta sig efter det.

Djurgården fick alltså sin Demsey-effekt och de kan alltså tacka Blåvitt för det. Och det känns faktiskt lite oroväckande sett till hur försvaret presterade idag, och inte minst John Alvbåge. John är en stabil målvakt, men har en tendens att göra tabbar lite då och då. Att det hänt några gånger på kort tid nu, som Morelos mål i EL t.ex, och det känns inte helt bra men det kan också vara tillfälligheter. Mittbackarna hade en del problem med Olunga under matchen och det är en stor kontrast till hur det såg ut 2015. Tappet av Gustav Svensson kan vara en förklaring till det, tyvärr. 

Guldet må vara kört men tack och lov är man kvar i Europaspelet. Kanske var detta skörden av just det tuffa matchandet på sistone, och genomköraren i Helsingfors kanske tar ut sin rätt ikväll. Men till skillnad från föregående år är man vidare nu och fullt fokus borde läggas på att prestera som bäst i dubbelmötet mot Qarabag. Allt för stora växlar ska inte dras från denna matchen - det var första matchen utan Aleesami, Rieks var frånvarande och spelsystemet en aning främmande. Blåvitt har hämtat sig förut, det har man sett under säsongen. I princip avhängda Falkenberg i botten väntar nu hemma på fredag, en tacksam match att studsa tillbaka på. 

Under dagen bekräftades det dessutom en ny värvning - anfallaren Elias Omarsson som tas in från norska Vålerenga på lån. En ung isländsk talang med mycket potential, som dessutom kan spla yttermittfältare. Han kommer välkommet när Blåvitt just nu lider av lite av en anfallskris där Engvall är borta på ett tag, där Paka är fotskadad och där Hysén och Boman nyligen dragits med skador. Vi får hoppas att det inte blir en flopp likt Riku Riski, som förra året lånades in som Vibes ersättare men som knappt uträttade någonting under hösten. Återstår nu att se vad som händer på vänsterbacken, om Mats Gren löser något där. Nu väntar alltså Falkenberg på fredag, en "svår hemmamatch" enligt Jörgen. Återstår att se.

Följ oss på sociala medier