Detta ger energi inför hösten

2016-08-28 20:51

Efter käftsmällen i Azerbaijan kändes det som om säsongen blev meningslös; man ville gå och lägga sig under en sten och inte komma ut förens nästa säsong. Hade Blåvitt tappat poäng idag hade man lika görna kunnat gå och gömma sig under den där stenen, men istället gjorde Blåvitt en bra match och vann med 2-0. En match med mycket positivt i sig, då Omarsson gjorde sitt första mål, där Sabah stod för sin första start och där man lyckades hålla tätt bakåt. Detta ger nu välbehövlig energi inför hösten.

Inför matchen var jag verkligen tveksam över om Blåvitt verkligen skulle kunna skaka av sig förlusten mot Karabach så snabbt. Det kändes som om luften verkligen gått ur, men tränarstaben måste verkligen ha gjort ett bra jobb för att ladda om truppen. Trots att det som såg så bra ut, som var en hägring där borta, bara förblev en hägring lyckas man komma igen och sätta full fart från start idag. 

Omarsson, pang direkt bara, i den första minuten. Lånet från Vålerenga var bra mot Hammarby i sin första start och var bra idag också. Kan han växa in ytterligare i den Blåvita kostymen ska Mats Gren defenitivt överväga att utnyttja den utköpsklausul man har på honom. Han är redan nu en bättre värvning än vad Riku Riski var förra hösten och är dessutom en ung spelare med potential, som Blåvitt nu kan få chansen att ta del av.

Matchen är underhållande och innefattar mycket chanser, men matchens godbit står ju Ankersen för när han hur lungt och behärskat som helst drar upp bollen i krysset fram till 2-0 i den andra halvleken. Ankersen var ju aktuell för en flytt till Belgien i försomras - en affär som lyckligtvis inte blev av, sett till hur bra han har varit stundtals. Målet mot HJK borta gav i alla fall Blåvitt chansen att spela playoff och visst var det ett distansskott då också, likt idag. 

En annan som också gör en bra match är Lawson Sabah, som alltså gjorde sin första match från start. Han har förtjänat den länge och nu fick han till sist chansen, efter ett antal inhopp tidigare. Han visade på fint passningsspel innan han byttes ut i andra. Hans tidigare lagkamrater från Inter Allies i Ghana som också spelar i allsvenskan har redan fått göra debut, Kpozo i AIK och Aidoo i Hammarby. Nu var det till sist Sabahs tur och vi hoppas att Kasim Prosper, som varit skadad under sommaren, också kan få göra sin allsvenska debut framöver. Båda två innehar stor talang och kommer förhoppningsvis att gå vidare till större klubbar inom några år.

Sammantaget var det en stabil insats mot ett Helsingborg som nu verkligen är i kris. Efter nederlaget i torsdags intesifieras nu jakten på tredjeplatsen i allsvenskan och avståndet upp till AIK som innehar den nu krympte nu till två poäng i och med krysset i Stockholmsderbyt. Fullt fokus ligger där just nu och nästa match blir om två veckor mot Malmö borta. Då ska förhoppningsvis både Paka och Engvall vara tillbaka, dock finns nu konkurrens när Omarsson inlett starkt. Målet gav en välbehövlig rivstart efter uttåget ur Europa och ett litet lugn över landslagsuppehållet. Bryta ihop och komma igen var verkligen målet inför dagen och det fick vi se prov på. Det lovar gott inför fortsättningen.

Följ oss på sociala medier