Något visade sig vara unket i Östersund

2016-09-26 15:57

Det är dags för den andra hemmamatchen på kort tid, denna gång mot Östersund hemma. Då AIK tappade poäng mot Elfsborg finns nu möjligheten att minska försprånget med två poäng. Men också chansen till revanch efter det svidande nederlaget i Östersund i våras, ett Östersund vars historia dessutom inte heller visat sig vara rätt igenom problemfri. Tidningarnas rubriksättningar har tytt på det, men ett Offside-reportage från i våras ändrade min uppfattning.

Östersunds FK, det är dem vi möter idag. Ett lag som stuckit ut från mängden, som hållit på med olika kulturella projekt utanför fotbollen, bland annat skrivit en bok och satt upp en teater. Reportrar från en massa utländska länder har fascinerats av klubbens udda framgångsrecept, och visst är ÖFK en udda nykomling som nu etablerar sig i allsvenskan. Och visst påverkades man av alla positiva rubriker, och tyckte att Östersund nog var ett positivt tillskott för allsvenskan. 

Tills i våras alltså, då det årets andra nummer av Offside damp ner i brevlådan. Ett mycket bra nummer, som bland annat innehöll Oskar Månssons mycket kvalitativa reportage om polisvåld. Men det stod också om Östersunds FK, nykomlingar inför denna säsong, och ordföranden Daniel Kindbergs skumraskaffärer.

Det var väldigt många saker det handlade om, om vill man få hela versionen ska man läsa reportaget. Det var saker som tveksam bokföring, nästan diktatoriskt styre av klubben och det skeva i Kindbergs alla roller han hade i olika företag. Bland annat blev han VD för Östersundshem, ett bostadsbolag som efter hans inträde började sponsra ÖFK med 350 000 kr per år. Därefter höjdes hyrorna för hyresgästerna, och kopplingen här är lätt att förstå.

Det var verkligen inte allt, flera olika incidenter rabblas upp i reportaget, men i efterföljande intervju med Kindberg viftas kritiken bara iväg. De relativt positiva uppfattningar kring Östersund som nykomling man haft innan fick sig definitivt en törn. Och den där matchen i våras, då ÖFK vann med 2-0, det är en av de sämsta matcher jag sett Blåvitt spela på väldigt länge. De är bra på sin hemmaplan, vilket vi fick erfara, men inte lika starka borta. Och förhoppningsvis ska det bli större siffror i denna matchen, i Blåvitts favör då förstås.

Det behövs nog för att inge lite mod i supporterskarorna, delvis för att publiksiffrorna inte ska dala alltför mycket i höst. Och tredjeplatsen är inom räckhåll vid vinst, dessutom möter vi AIK hemma senare i höst, vilket någ får ses som den stora höjdpunkten framöver.

Vad Jörgen gör med startelvan ska dessutom bli intressant att se. På sistone har ännu fler röster höjts för att Sebban ska ut, och för att Lawson ska in, och jag håller helt med dessa röster. Lawson förtjänar en till chans att visa upp sig, och gör han bra ifrån sig är det mycket möjligt att han behåller sin position i elvan. 

Det andra är om Tobias Hyséns två mål mot Örebro tar honom in i startelvan eller inte. Jag ser inga skäl till att inte göra det, då Rieks inte verkar vara helt återställd efter knäskadan från i torsdags och då Hyséns mål verkar ha varit proppen ur för hans del. Den bästa lösningen är om Rieks går ner till sin bästa position som vänsterytter och petar över Ankersen till högerkanten igen, varpå Smedberg får flytta på sig.

Kom igen nu Blåvitt.

Följ oss på sociala medier