En hållen nolla för en gångs skull!

2016-09-26 21:44

Fyra stycken. Så många har de varit detta allsvenska år, varav två matcher mot jumbon Falkenberg samt mot Häcken och Helsingborg. I alla andra matcher har motståndarlaget lyckats göra mål, både borta som hemma. Ibland har det inte spelat så stor roll, man har vunnit ändå, men enligt fotbollens logik är det ju oftast så att det faktiskt gör det. Inte bara resultatmässigt, mentalt påverkar det säkert att man inte sällan lyckas hålla tätt bakåt. Men idag kom alltså den femte nollan och kanske var det en extra förlösande seger för John Alvbåge, som föll ner på knä vid slutsignal.Nog var det nära att den spräcktes ändå, dock. Ett ribbskott och några andra vassa lägen, främst genom anfallaren Edwards, hade kunnat hamna i Alvbåges mål. 

När jag betraktar den andra halvleken funderar jag kring matchen och tänker att den visst var ganska lik den mot Örebro i torsdags. Den första halvleken var avvaktande, få chanser. Men den andra öppnade upp sig, med kontringar åt båda hållen. Resultatmässigt var den inte alls lik men sett till det som står ovan kanske det var bra för Blåvitt. 

Första var Östersunds i mångt och mycket. Det var tempofattigt från Blåvitt till en början och den första chansen kom i och med Edwards rena läge i straffområdet, som Alvbåge räddade. Östersund maler på och efter ytterligare lägen för bortalaget en bit in i halvleken busvisslas det rejält på arenan. När Sebastian Eriksson sedan, lite lojt kan tyckas, missar en boll tar buropen fart igen. Men, herregud. Blåvitt spelade inte bra och kanske behövde den väckarklockan men att Sebban ska få skit för en sådan grej, ett inte alls stort misstag, då är det bara onödigt.

Stackars Eriksson, som många velat ha bort till förmån för Sabah, men som får fortsatt förtroende. Men kanske blev buropen en väckarklocka, för inte långt efteråt rinner Tobias Hysén igenom och får friläge. Då trodde man att han med två färska mål i ryggen skulle sätta den likt han brukar, men han skuter högt över. Sätter det nya griller i huvet på Tobbe tro?

Det var i princip den första blåvita målchansen i matchen. Mer logiskt hade det varit om Östersund tog ledningen men det gjorde Blåvitt, genom Sören Rieks. Och just det där avslutet, i det läget, vi har sett det förr. När han lirat anfall har han inte fått möjlighet att göra det men nu när han flyttade ut till yttern kom läget, och jag vette tusan om den inte snuddade en Östersundsspelare, men ändå. Bredsideavslut i det bortre hörnet, en Rieks-specialitet. Och vem slog passningen? Jo, Sebastian Eriksson. Skönt för Seb, säkerligen.

I andra blir det mer fart och fläkt, med lägen hit och dit. Östersunds ribbskott kommer någonstans i den här vevan. Men också en skada på Sebastian Eriksson, baksida lår, och så fick vi se Lawson Sabah till slut. Tråkigt för Eriksson, man får väl ändå hoppas att det inte är en Bjärsmyrskada, ljumsken, men det såg så ut. Tveksamt om han kommer till spel mot Kalmar, men det är väl som för Skrivbord FF, landslagsuppehållet kommer lägligt. En liten parantes bara, men man trodde ju att dem var lite kompisar med SvFF, men så ska dem klaga på tajt spelschema. Dem som har en såååå bred trupp. Suck.

Så småningom kommer Smedberg-Dalence in istället för Tobias Hysén, och han gör ett väldigt piggt inhopp. Yttersidan, skottet som gick i ribban, höll på att bli ett riktigt drömmål. Istället assisterade han Elias Omarsson på ett riktigt bra sätt, då Östersundsbackarna stod och sov. Målet var likt Omarssons kasse mot Häcken, och detta var nu hans fjärde mål totalt, det tredje i rad. Islänningen arbetar dessutom kopiöst och kan han bara få ner felprocenten  i sina agernaden och slipa på sin teknik, ja då kan det här bli ännu bättre. 

Mot Örebro irriterade defensiven fortfarande, man släppte in två, nu fanns det också några tveksamma situationer men man släpper in noll och det är det viktigaste. Thomas Rogne gjorde dessutom en jättematch, och börjar mer och mer likna den Rogne vi vande oss vid tills skadan förra året. Alvbåge ska också ha en eloge för de fina räddningar han gör och för hur säkert han ändå agerar i denna matchen. Tillsammans med den hållna nollan var det här kanske en liten revanch för John.

Avståndet till AIK på tredjeplatsen krympte nu alltså med två poäng och är nu fem pinnar bort. I den jakten blir hemmamatchen mot dem nyckeln för att ta den sista Europaplatsen. Härnäst väntar Kalmar borta, en trevlig bortamatch på en fin arena med en ännu finare gräsmatta. Det är med två segrar Blåvitt kommer till den matchen, sedan är det landslagsuppehåll. En kommentar kring publiksiffran ska också med, 10 221 får ses som en bra siffra, och Young Fellows gjorde verkligen sitt. En fin kväll, det som dock gäckar en lite såhär på måndagskvällen är Norrköpings torsk mot Djurgården hemma. Ajajaj! Kämpa på nu Peking.

Följ oss på sociala medier