Tankar kring den Blåvita truppen 2017

2017-02-11 17:21

I ett blåsigt Dubai avslutar nu Blåvitt sitt träningsläger för att åka hem till Göteborg. Och det med två segrar i bagaget, 2-1 mot AIK igår och vinst på straffar mot Bröndby. Fyra matcher har nu avklarats totalt under försäsongen, och även om det blivit tre vinster finns det fortfarande saker att jobba på. Men, som sagt, det är fullt naturligt under försäsong. Man får nästan se det som bra att man fått spela mot ett högt pressande lag och ett som ligger lågt, även om spelet lämnade mycket i övrigt att önska. Allt detta får ses som en lång förberedelseprocess framemot premiären, det är då det ska smälla. 

Förra året lämnade man också emiratet med två vinster, då mot Midtjylland och Molde. Då hade frälsaren, Tobias Hysén, nyss kommit hem och gjorde två mål direkt mot det norska laget. Precis som förra året väntar Blåvitt ännu på en anfallare, utöver det också en högerytter. Men synar man trupperna tycker jag nästan att Blåvitts trupp i år känns bredare än förra året. Det är fortfarande spetsen som saknas, men tanken är att den ska komma med de två värvningar som förhoppningsvis står på lut. Nedan följer en genomgång av truppen och tankar kring den, jämfört med förra året.

Målvakter

Pontus Dahlberg, Erik Dahlin

Rent teoretiskt är man försvagade här men det behöver inte vara så längre fram. John Alvbåge var dock änd ordinarie i många år och även om 2016 inte var ett bra år för hans del är det ändå ett stort tapp för ett lag att tappa sin förstemålvakt. Pontus Dahlberg är en stor talang, dock oprövad på den här nivån. Men mot Bröndby visade han upp stora talanger och ger man honom förtroende ska det nog inte vara några problem för Pontus att fylla Alvbåges skor. 

Mittbackar

Thomas Rogne, Mattias Bjärsmyr, David Boo-Wiklander, Benjamin Zalo

Det ordinarie mittbacksparet Bjärsmyr-Rogne är kvar, så där syns ingen skillnad. Dock syns större bredd på bänken då Boo-Wiklander tagit Hjlmar Jonssons plats som back-up, samtidigt som Benjamin Zalo nu är fri från alla skador han drogs med förra året. Hjalle var en fantastisk spelare på så sätt att han aldrig klagade och alltid gjorde sitt jobb, men han började komma till åren och Boo-Wiklanders register må vara aningen större än Hjalles. Både han och Zalo kan möjligen komma att utmana om en startplats i år.

Ytterbackar

Scott Jamieson, Emil Salomonsson, Edvin Dahlqvist, (Martin Smedberg Dalence)

Här har nog den största försvagningen skett jämfört med förra året. Emil Salomonsson är den enda som är kvar, Haitam Aleesami, Adam Johansson och Billy Nordström har alla lämnat, om än den sistnämnde tillfälligt. Haitam och Emil var Allsvenskans bästa ytterbackspar, men Jamieson har inte lyckats fylla Haitams skor till fullo. Billy och Adam spelade inte särskilt mycket men var fullgoda ersättare vid eventuella skador och annat. Nu är det desto tunnare bakom, Edvin Dahlqvist är relativt ny i A-laget och Smedberg-Dalence har i huvudsak högerytter som sin ordinarie position. Dock kan Billy kallas tillbaka från Varberg om Blåvitt skulle vilja det, men vi hoppas att det inte ska behövas.

Innermittfältare

Mads Albaek, Sebastian Eriksson, Abdul Razak, Lawson Sabah, (August Erlingmark)

Denna uppsättning får ses som en aning starkare än förra året. Mads är självklart given, men brevid honom är det ett jämt race om vem som ska få startplatsen. Sabah har utvecklats mycket under vintern och gjorde bra instatser mot både AIK och Sarpsborg. Seb har haft det tungt men vi vet om hur bra han är när han är i form. Abdul Razak har inte matchats så mycket pga skada men nog fanns det en anledning till att man tog in honom. Nu vet vi som sagt inte hans status men han är i alla fall inte sämre än Tom som hade hans plats förra året. Vi ska inte heller glömma August Erlingmark, som utmanar underifrån. Mycket intressant spelare.

Yttermittfältare

Martin Smedberg Dalence, Sören Rieks, Sebastian Ohlsson, (Paka), (August Erlingmark), (Prosper Kasim), (Ny?)

Nu när vi kommer högre upp i banan blir det lite svårare att sätta in alla under en viss position, det är många som kan matchas lite här och var. Här blir det lite svårt att jämföra med förra året då det fortfarande "saknas" en spelare, som vi förmodar ska vara bra, men inte vet vem det är än och när han kommer. Om vi antar att han är jämbördig med Ankersen så känns vi ändå bredare på den här positionen än förra året. Rieks är ren klass, men Sebastian Ohlsson har visat sig inte vara helt oäven om här kan Jörgen få ett lyxproblem. Smedberg må kanske inte vara spets men är definitivt bredd. Dessutom har vi Paka, som när han kommer tillbaka mycket väl kan få spela här, och Erlingmark, som likt sin far verkar kunna spela lite överallt. Jag är inte orolig.

Anfallare

Tobias Hysén, Elias Mar Omarsson, Mikael Boman, (Paka), (Sören Rieks), (Prosper Kasim), (Ny?)

Blåvitt har i detta ny en gedigen uppsättning spelare men kanske skulle man kunna säga att kronjuvelen saknas, "stjärnanfallaren". Tobias Hysén fick fylla den rollen förra året, dock med blandat resultat. Då kom han tillbaka ganska otränad men nu har han fått en hel försäsong och nu när ett udda år kommer igen aspirerar han återigen till att bli årets skyttekung. Omarsson är yvig men han gjorde sex mål förra hösten och kan göra ännu fler i år. Mikael Boman är en stabil breddspelare, tank. Får man in sin efterlängtade "stjärnanfallare" blir uppsättningen definitivt starkare än förra året, med en Hysén i bättre form och dessutom ett koppel med andra spelare som kan lira striker om det skulle behövas.

---

Nu vet vi ju förstås inte utfallet, dessa två "Mr X"-typer som Gren just nu jobbar på kan ju bli både flipp eller flopp. Eller så exploderar typ Prosper och smäller in 10 baljor. Men på förhand ser det bra ut, det är nog bara ytterbackspositionerna som känns försvagade jämfört med samma tidpunkt 2016. 

Härnäst väntar alltså Ljungskile på lördag, inte Ängelholm, som i typ sista stund drog sig ur cupturneringen. Var det bara jag som tänkte att det borde ha kunnat göra det tidigare för att underlätta för ersättaren? Eller försökte man verkligen rdda upp situationen in i det sista? Tror inte det, alla därnere i Skåne visste nog ganska länge att en medverkan skulle bli omöjlig. Men jag vet inte. Hur som helst är det bra för Blåvitt att det inte blir ett glapp i matchandet, och att man inte behöver betala tillbaka biljetter och allt sådant. 

Det blir första tävlingsmatchen i år och man börjar känna att det närmar sig. Nu börjar haussen komma igång inför premiären den 1 april och i veckan offentliggjordes det att lite drygt 16 200 biljetter är sålda, redan i början av februari. Det är en bra siffra. Dock lär ganska många av dessa biljettköpare vara dansk-talande men evenemangsfolket i Göteborg lär komma igång lite senare. Men om du inte har gjort det än. Varför inte köpa din biljett till Malmö-matchen redan nu?

http://www.ticketmaster.se/event/ifk-goteborg-malmo-ff-biljetter/458027

Alla till Ullevi.

Följ oss på sociala medier