Återigen förlust. Jag ger opp. Eller inte...

2016-08-29 10:32

Gårdagen bjöd återigen på allsvensk match för HIF. På (nya) Gamla Ullevi blev det återigen en förlust. Och återigen sitter jag här vid datorn och kör en tangenttango i moll.

Igår var det premiär för den gemensamma bollen. Bollen som nästa år ska användas konsekvent på arenorna i både Allsvenskan och Superettan. Igår var det smygpremiär alltså. Men målvakten i HIF hann aldrig känna på hur den kändes att plocka eller greppa, innan den slank in bakom honom och resulterade i ett utav de snabbaste baklängesmålen i årets matchserie.

sites/default/files/HIF_IFK.jpg

Och trots att tränare Larsson i matchen tidigare, avslutat intervjun med Cmore, med att berätta att ”de skulle reparera misstagen och jobba på detta under veckan som kommer....”, så blev det precis som vanligt. Försvaret läcker mer än ett trasigt melittafilter.

***

Den här tangenttangon har jag som sagt skrivit förut. Det är kanske dags att ändra takten lite?
Svårt. För vad exakt är det som är positivt med att efter 20 omgångar utav 30, ligga på en kvalplats och spelet är under all kritik?

***

För fyra år sedan idag var jag på väg till Glasgow för att, på plats, titta på returmatchen i Champions League-kvalet mot Celtic. Då spelade HIF fantastiskt fin, bra fotboll. (Och ja, det var andra spelare. Så klart).

Idag börjar jag kolla Superettan med mer intresse för att se vilka som kommer stå för motståndet i det stundande allsvenska kvalet i november...

***

Fick en fråga via Twitter; ”Vad har blivit bättre/Sämre med HL?” Bra fråga. Relevant fråga.

Det är lätt att se vad som går fel. Det är mycket svårare att peka ut vad som blivit bättre och utvecklats under HL:s styre. Och ska jag vara riktigt uppriktig, kan jag faktiskt inte se någon som helst förbättring. 

”You spin me right round, baby
right round like a record, baby
Right round round round
You spin me right round, baby
Right round like a record, baby
Right round round round”

sites/default/files/Henrik_Larsson2.jpg

För att gå lite djupare så måste man nog gå tillbaka till Roar Hansen-eran. Roar tog över ett bra, väl fungerande lag. Han ärvde ett inövat och väl beprövat spelsystem. Allt eftersom spelare lämnade, och Roars spelidé började sätta sig, dalade laget, försämrades laget och det såg spretigt ut.

När Henrik tog över, var det ett sargat lag han skulle lyfta. En sargad förening med ekonomin totalt havererad. När dyra löneposter började säljas ut (Läs: Skänkas bort), plockade Henrik in spelare från lag som antingen befann sig i Superettan eller precis däromkring. Spelare med redan sargat självförtroende skulle alltså lyfta ett lag med obefintligt självförtroende.

Under dessa förutsättningar skulle alltså Henrik bygga ett lag, med intern och officiell målsättning att sluta på en hedrande sjätteplats i Allsvenskan. 

Henrik valde dessutom att plocka med sig sin nyfunna kompis, totalt okänd för omvärlden, som assisterande tränare/vapendragare – Tobias Tuvesson. 

Henrik må ha spelat i världens främsta klubbar såsom Manchester United och Barcelona. Men, återigen faktum, det innebär aldrig att man kan överföra de praktiska erfarenheterna till andra spelare med mer bristande erfarenheter. Dessutom hade Henrik, innan han kom till HIF, varit tränare i Landskrona BoIS, och sedermera Falkenbergs FF. Bägge gångerna med väldigt blandat resultat. 

Tomas Nilsson på Helsingborgs Dagblad ställde frågan i sin krönika efter gårdagens match; ”Är Henrik Larsson mannen att reda ut det här?” 
Under de här 50 allsvenska matcherna som Henrik Larsson varit ansvarig har HIF lyckats vinna 16 matcher. Och trots att jag inkluderar samtliga parametrar såsom de ekonomiska förutsättningarna, spelarmaterialet, så kan jag inte se att Henrik Larsson är rätt man i egenskap som manager/tränare för Helsingborgs IF. Tyvärr. 

***

Nu är det landslagsuppehåll. Nästa HIF-match spelas den 11 september, på bortaplan mot Östersund. Det är omöjligt att göra några jämförelser mellan Helsingborg och Östersund. Direkt dumdristigt kanske. Men jag konstaterar trots allt att Östersund lyckats med det som HIF misslyckats med – att med små resurser, att med spelare utan större erfarenhet, lyckats få ihop ett slagkraftigt lag. 

***

Är det dags att ge upp? Är det dags att invänta en kvalfylld höst?

Nej.

Det är 10 matcher kvar. Nästan 14 dagar till nästa match. Mycket kan förändras och förbättras på denna tid. Men då måste också förändringar göras. Och det NU!


Följ oss på sociala medier