En match närmare kval - i praktiken!

2016-10-24 11:12

I dagarna är det precis fem år sedan hela (nåja...) Helsingborg var inbäddat i ett segerrus med guldskimmer. HIF hade avgjort Allsvenskan med ett par omgångar kvar, och firandet pågick i Helsingborg i flera dagar.

Igår spelade HIF en bortamatch mot Örebro SK. Ett lag man inte besegrat i allsvenskt sammanhang, på bortaplan, på sexton år. Inte ens under guldåret 2011 kunde man slå detta ÖSK på plastmattan i Örebro alltså.

Gårdagens match var, trots HIF:s miserabla säong, en hyfsat väl genomförd match. HIF-spelarna stod upp väl, främst i försvaret, och var väl förtjänta utav en poäng. Mest nöjd var jag med att man verkligen försökte lyfta sig. Från försvaret till mittfältet så kändes det mer säkert än på mycket länge. Dock nådde detta inte ända upp till anfallen, som fortfarande är rent bedrövliga. En målchans på hela matchen är väl ett bevis om något på bedrövelsen?
Dessutom en målchans som som egentligen var en bättre chans en än straff. Och denna missades. Bedrövligt.

Nu hjälper ju knappast en poäng i den allsvenska bottenstriden. Det är fortfarande fem poäng ner till Gefle och sju poäng upp till GIF Sundsvall. HIF är klart, som jag skrev förra inlägget, för kval. 
För även om Gefle har en teoretisk chans att nå HIF, och även om HIF har en teoretisk chans att nå GIF Sundsvall, så går teori och praktik sällan hand i hand då det gäller fotboll. 

För att kunna vinna ett kval krävs naturligtvis att man hindrar motståndarna att göra något mål. Men det är ännu viktigare att man själv gör några. HIF har för närvarande fyra(!) matcher i rad utan att göra mål. Och det är naturligtvis bekymersamt. Fyra matcher blir 360 minuter utan mål alltså...

Något som Jesper Jansson kommenterade med syrlighet igår under Cmore's tv-sändning, där han var inbjuden gäst. Jesper Jansson var inbjuden med anledning att Cmore tillbringade mycket tv-tid med att diskutera HIF:s kräftgång och bekymmersamma position i Allsvenskan. Och i alla fall jag, konstaterade att det fanns mycket bitterhet och syrlighet från Janssons sida gällande hur historien varit, och även mot nya HIF-ledningen.
Men jag väljer att inte kommentera mer om det just nu. Det krävs ett alldeles eget inlägg för det...

Vi laddar upp för en förlängd säsong i form av en kvalfylld november-månad. Halmstad eller AFC United? Kan fortfarande till och med bli Borlänge i form av Dalkurd FF. I teorin - men i praktiken är det de två förstnämnda vi får sikta in oss på.
Ett allsvenskt kval mot Halmstads BK känns trist. Mest för att jag tycker både HIF och HBK hör hemma i Allsvenskan.
Vad gäller AFC United, tror jag det kan vara nitlotten. Det finns ett gammalt uttryck; "Motivation slår klass", och det är det jag är rädd för i kvalet.
(Även om jag just för tillfället inte kan kategorisera HIF som "klass", borde det rimligtvis vara det bästa laget - i teorin...)


Följ oss på sociala medier