Livet efter Ismael

2017-07-27

I skrivande stund finns inga definitiva besked, men det verkar som om en försäljning av Ismael i realiteten är klar. I det läge Kalmar FF befinner sig så är det naturligt att supportrarna ställer sig frågande till en sådan affär samtidigt som föreningen slåss för sin allsvenska överlevnad.

Samtidigt så är det inte bara Kalmar FFs utan de flesta allsvenska lags verklighet. Verksamheten bygger på att förädla spelare så de kan säljas vidare. När nu två spelare (sannolikt) sålts under årets säsong så har föreningens ansträngda ekonomi förstärkts med någonstans i häradet 17-20 miljoner kronor. Samtidigt har detta möjliggjort förstärkningar av truppen inför säsongens andra halva. Förstärkningar som gör att det trots allt ser bra mycket ljusare ut nu än för bara några veckor sedan.

Hur mycket Nanne Bergstrand har haft med detta att göra är en väl dold intern hemlighet, men om jag ändå får spekulera har jag svårt att se att en tränare med hans meriter skulle ta på sig att försöka rädda ett sjunkande skepp utan att garanteras verktyg för att kunna lösa uppgiften. 

Det spekuleras i att Ismael kommer att ersättas med den norske mittfältaren Harmeet Singh. En spelare med meriter från framför allt Feyenoord. De utländska försöken har dock inte varit lyckade. Såväl perioderna i danska Midtjylland som polska Wisla Plock måste ses som totala misslyckanden. Skälen för att kontrakten avbrutits anges vara personliga.

Och här ligger det största frågetecknet. Jag är övertygad om att spelmässigt har Singh stora möjligheter att om inte bli dominant så i alla fall leverera på en nivå som ger oss ett stabilt mittfält under säsongens andra halva. Däremot gör det faktum att samtliga utlandsperioder avslutats i förtid mig orolig. Risken finns att vi om tre veckor står med en central spelare som bryter kontraktet.

I nuläget är det dock en risk jag anser att vi måste ta. I truppen i övrigt har vi inte spelare som är redo att gå rakt in och ta Ismaels position. Vi har en av allsvenskans mest lovande mittfältare i Herman Hallberg, men det vore sannolikt en direkt otjänst mot honom att lägga ett sådant ansvar på honom i en period som sannolikt är den mest kritiska i föreningens närhistoria.  

Jag är övertygad om att Nanne har gjort alla analyser som behövs, och att han tillsammans med sportchefen kommit fram till några intressanta namn. Eftersom Singh i nuläget är kontraktslös så håller jag det för sannolikt att han trots alla frågetecken är huvudalternativet.

I och med det så ser Nannes nya kortsiktiga lagbygge lovande ut. Med Jonathan Ring, Erton, nye Romario (2) och eventuellt Singh har Kalmar FF en slagkraftig startelva. Problemen ligger i att avbytarbänken är tämligen svag. Här har ledningen ett tufft arbete för framtiden. Vilka spelare ska man satsa på, vilka måste ges möjlighet att avsluta sin karriär eller byta klubb? De som inte anses platsa bör redan nu ges möjlighet att hitta ett nytt hem innan transferfönstret stänger. Samtidigt så kan det behövas ett antal förstärkningar. 

Vi ska inte förvänta oss fler ”namn”. Kalmar FF är fortfarande en förening i kris som står med ena benet i Superettan. Det kan - och ska - förändras den närmaste tiden. Mot AIK ser jag inga poäng att hämta, men hemma mot IFK ser det mycket ljusare ut än för bara några veckor sedan. Poäng där så kan det ge en självförtroendeboost som kan lyfta det här ”nya” laget. 

/TA

19067" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/19067" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Tankar om KFFs framtid

2017-07-16

Efter förlusten borta mot AFC Eskilstuna är det uppenbart att Kalmar FF som de uppträder idag inte håller Allsvensk klass. Utan att förringa AFCs insats så ska inte ett lag som aspirerar på att hänga kvar i serien inte bli så totalt utspelade av det lag som ligger sist i serien. 

 

Många självutnämnda experter börjar nu rikta kritik mot Nanne Bergstrand, som om han på fyra veckor skulle kunna trolla med knäna och göra ett mittenlag av en trupp som till en tredjedel består av U21-spelare och därutöver ett antal trötta föredettingar utan lagmoral. Ett resultat beroende delvis på föreningens dåliga ekonomi de senast åren, men även en felaktig syn på truppens inneboende kapacitet samt ett antal misslyckade värvningar.

 

Bara två får godkänt

I matchen mot AFC ger jag endast två spelare godkänt: Lukas Hägg och Romario (den äldre). Att Lukas är värd att vara förstemålvakt även när Ole är frisk tror jag är uppenbart för de flesta. Utan hans insats hade förlusten kunnat bli katastrofal även ur målskillnadssynpunkt. 

 

På grund av skador fick såväl Anton Maikkula som Sebastian Starke Hedlund chansen att visa att de konkurrerar om en startplats. Vill man vara snäll kan man säga att ingen av dem tog den chansen. De var dock inte ensamma om att rimligen ha spelat sig bort från en startplats. 

 

Sebastian Starke Hedlunds meriter hittills i år är at han suttit på avbytarbänken i Superettan tillsammans med bland andra Kalmar FF-lånet Lumala Abdu. Att han är det alternativ som finns när Viktor Elm skadas tyder på brister i spelartruppen. Men det är inte den enda bristen. Truppen i sig har under en längre tid visat att de inte håller en Allsvensk nivå.

 

Sportchefen har ansvaret

Ansvaret för att Kalmar FF inte har en trupp för Allsvenskan är sportchefens. Ofta lyfts det fram att han gjort två bra värvningar: Antonsson och Agardius. Den ene är såld och den andre har varit skadad sedan länge. Jag kan nog även anse att Biskupovic gjort det bra. Men i övrigt är värvningarna inte imponerande. Måhända är det beroende på föreningens ekonomi, men hur många TAB-värvningar spelar idag i startelvan? Och hur många har antingen lånats ut eller släppts? Jag känner inte et behov av att vara överkritisk när det gäller chansvärvningarna Platje och Anier. Den typen av chansartade drag behöver inte vara fel. Men det måste även finnas stabila värvningar som man vet kommer att bidra på en stabil nivå. Några sådana har inte funnits.

 

I slutändan är det styrelsen som har huvudansvaret. Det är den som har arbetsgivaransvar för sportchefen, och det är den som rimligen bör ta ställning till om resultatet av de tre årens arbetsinsats är tillfyllest. Jag har i en tidigare krönika skrivit att jag inte vill dras med i panikhysterin utan ge såväl styrelse som sportchef några veckor att hitta rätt spelare. Efter att ha sett lagets katastrofala genomklappning mot AFC är jag inte längre beredd att ge dem den tiden.  Jag trodde faktiskt inte att det var så illa ställt, jag trodde att det fanns någon typ av talang bland de yngre spelarna och någon typ av moral bland de äldre. Det måste vara uppenbart för alla att vägen ner i Superettan är troligare än en placering över kvalstrecket. 

 

Inte råd att vänta

Jag anser inte att föreningen har råd att vänta. Redan denna veckan måste ett antal förstärkningar presenteras, i annat fall bör sportchefen omplaceras till någon annan kansliuppgift. Personligen där jag övertygad om att Kalmar FF i nuläget inte behöver en sportchef. Istället bör Nanne Bergstrand ges fria händer att värva in fyra/fem startspelare, samtidigt som han får fria händer att avbryta samarbetet med de spelare han anser inte håller.

 

Jag tror fortfarande att Nanne kan rädda det sjunkande skeppet. Men för varje omgång som går utan att resterande ledning agerar annat än med meningslösa uttalanden i media så är degraderingen allt närmare. Därför vill jag se att styrelsen vaknar upp ur sin Törnrosasömn och de facto agerar på spelarmarknaden. 

 

Om den anställde sportchefen inte klarar av sin arbetsuppgift innevarande vecka måste de våga avveckla hans arbetsuppgifter och ge Nanne carte blanche för att rädda KFF kvar i Allsvenskan. Klarar inte styrelsen av detta så bör de själva ifrågasätta om de är rätt personer att styra en elitförening. Vänskap kan aldrig få gå före kompetens.

 

 

 

/T

19039" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/19039" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Nystart med Nanne

2017-07-11

Så kom då det som väl alla väntat på och egentligen även förväntat skulle hända. Peter Swärdh fick lämna KFF och ersattes med Nanne Bergstrand. Och precis som diskussionerna bland fansen gick innan tränarbytet - att allt skulle bli bättre om Swärdh fick gå - lika snabbt kom gnällkören igång när nanne blev officiellt tillsatt. "Varför tog de något så gammalt och tråkigt, varför tog de inte någon ny spännande?"

Ty i Kalmar har en del personer problem med självbilden. Nutidens Kalmar FF är inte i situationen att "ta" någon över huvud taget. Vem skulle våga riskera sin karriär i ett sjunkande skepp? Kalmar FF är i nuläget ett lag med tveksam framtid, som brottats med dålig ekonomi flera år och som står med ena benet i Superettan. En tränare med ambitioner håller sig undan.

Inte Nanne Bergstrand. I mina ögon är han precis vad Kalmar FF behöver för att få skutan på rätt köl igen. Rutin, spelarkännedom, ett hjärta för föreningen och en ständig önskan att utvecklas. Om någon ska kunna rädda KFF kvar i Allsvenskan och samtidigt lägga en grund för en framtida stabilitet så är det han.

Även om arenafrågan nu med stor sannolikhet är löst - det är väl bara (mp) som tror att grankottar är ett bättre varumärke för bygden, och (L) obstruerar väl mest för att det ingår i deras lokala natur att vara emot allt som de inte hittat på själv - så finns ingen enorm plånbok att handla för nu i juli/augusti. Därför ska vi inte förvänta oss några stora "namn" i det här fönstret. Det kommer sannolikt att stanna vid tre/fyra nyförvärv, den nye Romario inräknad.

På diverse sociala media och forum verkar halv panik att råda bland trogan KFF-fans. "Alla andra värvar, inte vi. Det blir inget kvar". Det här tyder så klart på oro för det egna favoritlaget och är till viss del förståeligt, men ändå måste vi låta Nanne landa i vad laget behöver och inte springa iväg med en kappsäck guld och värva fler Platje och Anier. I min värld räcker det med en ny ytterback, samt en eller två yttrar. Jag har svårt att förstå varför den nye Romario värvats om han inte visat förmåga att göra mål. Ytterligare en utfyllnadsspelare behövs inte, så jag förutsätter att Nanne sett en målgörarpotential i honom.

Även om mitt förtroende för sportchef TAB är lågt, är mitt förtroende för Nanne stort, och jag kan inte tänka mig att han hade hoppat på det här projektet om han inte fått garantier för att han får styra värvningarna. För det är just ett projekt det rör sig om. Och jag tror Nanne gillar den här utmaningen. 

På lördag spelar Kalmar FF borta mot AFC Eskilstuna, som de heter i år. Jag ska inte fördjupa mig för mycket i det "laget" . Jag rekommenderar istället intresserade att läsa Noa Bachners krönika i Expressen. Min förhoppning - av många skäl - är att Kalmar FF är laget som sparkar ner dem i Superettan igen efter dubbelmötet. Om det inte blir sex poäng i dubbelmötet så är det ingen jättekris, men minst fyra måste det bli. Med matchen mot AIK på näthinnan ser jag ingen som helst anledning till varför det inte skulle kunna bli så. Så trots tabelläget är jag en försiktig optimist. 

/Tomas A

19019" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/19019" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Hur länge orkar Swärdh?

2017-05-25


Under en längre tid har kritiken mot Kalmar FFs tränare Peter Swärdh varit svidande från supporterhåll. När nu även lokala media ställer krav på hans avgång såväl i artikelform som i podcasts kan det vara dags att ställa sig frågan: hur länge orkar Peter Swärdh stå emot?


Det var inte länge sedan Kalmar FFs styrelseordförande gick ut och gav Swärdh sitt förtroende. Sedan dess har ökenvandringen fortsatt, krisen har blivit allt mer alarmerande och det börjar nu öppet talas även medialt att det är för sent att rädda det allsvenska kontraktet om inget händer. Sugen på spel, utnyttja Unibet bonuskod för bästa oddsen.

 

I en sådan situation väljer styrelsen att vara knäpptyst. Det kan lätt tolkas som att stödet inte längre är så starkt, och det börjar allt mer pratas om att det redan finns ett inofficiellt beslut om tränarbyte under sommaruppehållet.

 

Det här måste vara en fruktansvärd arbetssituation för vilken tränare som helst. Att ständigt utsättas för kritik utan att ens uppdragsgivare egentligen bidrar på något sätt för att minska kritiken. Och att uppdragsgivaren inte öppet går ut och dementerar alla rykten om tränarbyte. Hur länge orkar en människa med en sådan arbetssituation? Även om han inte får sparken under uppehållet, hur stort är hans eget intresse av att fortsätta säsongen ut? Jag nämner detta bara för att tydliggöra att det alltid finns två sidor av alla mynt. 

 

Styrelsen har ansvar att agera

Och själva sakfrågan? Ska Swärdh vara kvar som tränare säsongen ut? Den frågan får olika svar beroende på vad som händer i övrigt. Jag har svårt att se hur någon annan tränare ska kunna gå in och vända skutan utan att få nya verktyg av styrelsen. För Kalmar FFs kris - och det är en riktigt akut kris - är inte bara beroende på tränaren. Det är i lika stor grad styrelsens och den övriga ledningens ansvar. 

 

Vad vi blundar för är att vi har en kraftigt överskattad spelartrupp. När man underpresterar de förväntningar som finns i flera på varandra följande säsonger så är det dags att istället inse att truppen inte är så bra som vi trott. Ett antal etablerade namn som tydligt visar tecken på att ha passerat bäst-före-datum. Bärande spelare som ständigt är borta på grund av skador eller sjukdomar. Unga lovande spelare som tvingas ta ett allt för stort ansvar eftersom de med rutin som ska ta det ansvaret lufsar omkring med enorma gamnackar.

 

Att Kalmar FF varit ute på en resa i nedåtgående spiral har varit uppenbart för de flesta. Förra säsongens avslutning var poängmässigt riktigt bra och laget lyfte i tabellen. Men såväl innan som efter den perioden har prestationen lämnat mycket övrigt att önska. Insatserna under cupens gruppspel i år var snudd på pinsamma, och nivån har inte lyft. Det går inte heller att helt skylla på skador, flera av de bärande spelare som nu är borta var med under den perioden.

 

Snart för sent att agera

Det gör det lätt att skylla på tränaren och kräva han avgång. Min uppfattning är att om det ska bytas tränare så ska det göras nu och inte om två veckor. Kalmar FF har två väldigt viktiga hemmamatcher kvar innan uppehållet. Minst fyra poäng är ett måste, i annat fall så är Kalmar FF i realiteten ett Superettanlag nästa säsong. Att då ha kvar en tränare man inte tror på under en så viktig period är snudd på tjänstefel. Samtidigt - om styrelsen är övertygad om att Peter Swärdh har vad som krävs för framtiden så ska man inte ge honom sparken på grund av kritik på sociala medier. 

 

Det är ett stort dilemma. Samtidigt som Kalmar FFs ekonomi sannolikt är körd längre ner i botten än vi vet, så krävs ekonomiska investeringar i tre/fyra nyförvärv av god Allsvensk klass som kan gå rakt in i en startelva och leverera. En utebliven sådan investering lämnar en framtida tränare med samma trupp som nu - en trupp som jag tvivlar på håller Allsvensk klass idag. Och om Kalmar FF åker ur Allsvenskan så är ekonomin snarare en akademisk fråga för en framtida konkursförvaltare. 

 

Oavsett vilket så måste man fatta ett beslut, och det snabbt. Alternativ till tränare står inte direkt i kö för att ta över, och om dörren till fortsatt Allsvenskt spel är mer eller mindre stängd om två omgångar så lär intresset vara minst sagt svalt.

 

 

/Tomas A

18835" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/18835" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Dags för krishantering

2017-04-25

I höstas så skrev jag en krönika här på Matchdax där jag ansåg att Kalmar FF skulle förlänga med Peter Swärdh. Jag gjorde det trots att jag under en längre tid varit kritisk, och skälet var att laget äntligen börjat prestera. Jag måste nu erkänna att jag gjorde en felbedömning.

I stället för att ha varit ett avstamp för en framgångsrik säsong 2017 verkar hösten 2016 snarare ha varit ett undantag. Efter en bitvis helt undermålig försäsong med mediokra cupäventyr mot lag ur lägre divisioner, har säsongsinledningen varit helt katastrofal. En poäng på fyra matcher, 3-12 i målskillnad och ett lojt och ointresserat uppträdande från några av de ledande profilerna gör att jag oroas. Det är inte bara en tydlig spelidé som saknas, det är glädje och vilja. Kanske måste vi även inse att det brister i kunnande, att Kalmar FFs trupp inte är så stark som påstås.

När det gäller brister i det taktiska genomförandet ber jag att få hänvisa till Johan Israelssons eminenta krönika i Barometern.. Däremot är det väldigt allvarlig om ryktena som säger att spelarna inte förstår Peter Swärdhs spelidé, att de vet inte hur han vill att laget ska agera på plan, stämmer.

SKADOR-SKADOR-SKADOR

Magnus Krusell skriver i en krönika på P4 Kalmar: ”Uppryckningen i spel och poängutdelning i höstas blev en tillfällig kosmetika, som mest ska ses som en effekt av att KFF har individuellt skickliga spelare, främst på mittfältet, som när de får vara friska är tillräckligt bra för att hålla laget på en hög nivå.” När nu hela det centrala mittfältet är borta syns bristerna tydligt.

Kalmar FF har drabbats onaturligt hårt av skador på bärande spelare. Främst saknas Ismael och Rasmus Elm. Men flera andra tilltänkta startspelare vandrar in och ut ur sjukstugan, vilket så klart gör det svårt att spela ihop ett lag.

Ändå kan vi inte acceptera att en spelartrupp vars enda arbetsuppgift är att träna och spela fotboll med en arbetstid bra mycket kortare och för en lön bra mycket högre än de flesta löntagare har uppträder så ointresserad och mer eller mindre uppgivet. Ett lag drabbat av skador kan inte avkrävas ständiga segrar, däremot har vi rätt att kräva energi, jävlaranamma och en knuten näve i byxfickan. Tar man inte det ansvaret gentemot sin arbetsgivare så ska man byta jobb.

SE KRISEN I VITÖGAT

Jag har själv arbetat med krishantering hos ett antal arbetsgivare, och där är det inte ovanligt att ledningen byts ut för att vända skutan. Så måste även ske i Kalmar FF, och det måste ske nu. Inte om två matcher. Inte om fem matcher. Inte efter sommaruppehållet.

I mina ögon så finns även ett antal alibispelare som bör ha gjort sitt. Den som inte ger 100 procent under match ska inte spela. Ingen ska tas ut på grund av namn eller antal år i laget.

ALLA HAR ANSVAR

Att Peter Swärdh inte kan vara kvar borde nu vara uppenbart för alla. Men det är inte bara hans roll som ska ifrågasättas. Ansvaret för laget faller även på sportchef och styrelse. Jag ser inte att sportchefen ska kunna ducka för kritik, och när det gäller styrelsen hoppas jag de vågar ta de svåra beslut det är deras ansvar att ta. Om inte bör även de ställa sina platser till förfogande.

Priset för en fortsatt kris är för högt. GFA gör att vi blöder. Åker Kalmar FF ner i Superettan lär de ekonomiska problemen bli än mer akuta. Därför rör det sig nu om föreningens överlevnad. Min förhoppning är att styrelsen trots allt klarar av att göra vad som krävs för att krisbilden ska vända och vi har ett Allsvenskt lag även 2018.

 /Tomas A

18690" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/18690" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Uppdrag: behåll Swärdh

2016-10-10

Landslagsuppehåll med fem omgångar kvar av Allsvenskan, och allt ser så mycket ljusare ut än för bara någon månad sedan. Och precis som att allt är kolsvart och åt skogen fullständigt efter en förlust och bottenkänning "Jau fan de blir Supe-ettan nåsta åå" så spekuleras det nu hej vilt på Internet om hur många poäng som behövs för aat nå kvalplats till Europaleague. I Kalmar finns inga mellanlägen.

Sannolikt kommer vi att sluta någonstans mellan sjunde och och elfte plats. Ner till tolfte är det ändå nio poäng, och det ska vi inte tappa. Vi blandar och ger, men på slutet har vi lyckats ta poäng även när spelet inte övertygat.

Med detta sagt vill jag lyfta fram att säsongens andra halva är lovande för 2017. Och framtiden ser ännu bättre ut. Vi har en hel del lovande spelare som redan nu visat att de håller i Allsvenskan, och det finns inget som talar för att tillväxten skulle vara sämre i framtiden. Herman Hallberg, Ingelsson, Sachpekidis, Starke Hedlund, Maikula, Calle Johansson, Abdu ... ett gäng spelare som jag hoppas tar en plats i a-truppen nästa säsong. Ole Söderberg har visat att han håller en bra Allsvensk nivå, och Hägg är ingen dålig ersättare. Om vi inte tappar bärande spelare så ser jag inget behov av nyförvärv.

Jag ser egentligen ingen mening i att skriva om spelarförluster. Det spekuleras i att Rasmus Elm och Ismael kommer att lämna. Det är så klart ett avbräck, men i Rasmus fall så har vi hela tiden varit medvetna om att varje match han spelat varit bonus. Han är för bra för Allsvenskan, och om han vill göra en sista vända som utlandsproffs så önskar jag honom lycka till. Vad gäller Ismael så har han kontrakt över 2017, så om vi inte får ett rimligt bud kan han lika gärna spela ut sitt kontrakt. 

Kontinuitet

Viktigast är som jag ser det kontinuiteten. Och här gäller framför allt kontinuitet på tränarposten. Peter Swärdh har efter en och en halv tveksam säsong fått fason på laget och vi spelar nu i våra bästa stunder snudd på Allsvenskans mest sevärda fotboll. Därför vill jag påstå att det vore nära på tjänstefel om styrelsen och sportchef inte erbjöd honom ett nytt kontrakt, gärna på tre år. Som jag ser det är det Peter Swärdh själv och ingen annan som ska äga frågan om han blir kvar i KFF eller inte. Om han sedan arbetar med samma assisterande tränare som nu eller inte beror mycket på hur samarbetet fungerar idag, och om ömsesidigt intresse finns. 

Det har ryktats en del på sociala medier om att några spelare är missnöjda med Peter Swärdh med motivering att de själva tycker att de borde ha fått mer speltid. Jag hoppas att det bara är rykten, eller något man sagt i ett ögonblick av besvikelse. De spelarna bör använda vinteruppehållet till att fundera på hur de på bästa sätt kan hjälpa Kalmar FF till framgång. Som med allt annat i livet så rör det sig om en självanalys. Hur tror jag min situation blir i framtiden? Kan jag leva med det? Om svaret är nej så är det sannolikt dags att söka sig vidare. 

/Tomas A

17515" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/17515" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Kalmar FF - fågel eller fisk?

2016-09-17

Årets Allsvenska har inte blivit det vi Kalmarfans hoppades. I år heller. Varje säsong hoppas vi fans "nu vänder det" och varje säsong blir vi tvungna att knyta handen i fickan för att inte explodera när resultaten blir lika mediokra som säsongen innan. 

Vad det beror på är jag inte rätt person att analysera. Ett antal styrelser, sportchefer och tränare har inte lyckats hitta lösningen, så det vore förmätet av mig att tro att jag är den som kan lösa upp knuten på 1500 tecken. Däremot tror jag att vi supportrar måste sluta att tänka att truppen borde räcka för en plats högre upp. Vi har idag en trupp som säsong efter säsong hamnar på nedre halvan, med varierande avstånd nära kvalplats. Så även denna säsong.

Vad som skiljer oss från andra lag i liknande situation är att vi har en spelartrupp med utvecklingspotential. Vad vi saknar är spetsen som kan lyfta laget. Visst - vi kan peka på ständiga skador på nyckelspelare. Det har alla andra lag i Allsvenskan också från och till. Vi kan skylla på tränarstaben. Visst finns det saker som gör mig fundersam, men inte heller här skiljer sig KFF markant från andra föreningar.

Ok, men ekonomin då? Då är det väl där problemet ligger? Fast är vår ekonomi så mycket sämre än konkurrerande klubbars? Det är klart att det går att plocka ut ett antal seriekonkurrenter med väsentligt bättre ekonomi. Samtidigt som det sannolikt går att peka på klubbar med likartad eller sämre ekonomi före oss i tabellen.

Sanningen är en mix av allt detta. Huvudansvaret för detta ligger på styrelsen. Att då sparka tränaren kommer inte att lösa någonting. En bra snickare kan inte bygga ett hus utan verktyg. Därför hoppas jag att Peter Swärdh får förnyat förtroende. Oavsett om vi slutar sjua eller tolva. Kvalplatsen är ändå Helsingborgs.

 

/Tomas A

17272" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/17272" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Straffa den som straffas bör

2016-09-07

Sedan förening och ordningsmakt stängt av tre supportrar från alla Allsvenska arenor har hemmaklacken protesterat genom att inte befinna sig på hemmastå under match. Jag förstår känslorna, men vänder mig mot protesten.

Här står ord mot ord. Flera vittnar om att supportrarna blivit provocerade av motståndarfans, och Kalmar FFs ordningsvakter har då - som det återberättas - valt att enbart slå ner på KFF-supportrarna. Åklagaren har därefter utan rättegång eller egentlig juridisk process stängt av supportrarna.

Det här tyder på att rättsläget är oklart och kanske till och med odemokratiskt - i ett rättssamhälle har alla rätt att få sin sida hörd och bedömd av dömande instans. Men det är inte spelarna på planen som ska bestraffas för detta. Det är styrelsen, som ger direktiv till hur ordningsarbetet ska skötas, och det är åklagarmyndigheten i Kalmar, som väljer att fälla hellre än att fria.

Jag tar inte ställning i själva sakfrågan, det är inte uteslutet att det verkligen rör sig om huliganism, men poängen är att alla oavsett anklagelser har rätt att få sin sak prövad i domstol. Att åklagarsidan ensidigt tillåts även ta på sig en dömande roll är inte nyttigt för tilltron till de myndigheter som är satta att upprätthålla svensk lagstiftning. Därför hoppas jag att - i det fall de avstängda själva vill - att ärendet tas upp i domstol. 

Men en bojkott av hemmaklacken slår fel. Vad har spelarna med detta att göra? Vad har PeterSwärdh, Henrik Rydström eller någon annan av ledarna på bänken med detta att göra? Protestera på ett vettigare sätt: på medlemsmöten eller genom att rösta bort styrelsen vid nästa årsmöte. Skriv insändare. Men straffa inte laget.

I helgen kör Allsvenskan igång efter uppehållet. det har varit et tnyttigt uppehåll, där skador fått läka, där bärande spelare fått rehabilitiering och trötta spelare förhoppningsvis fått tillbaka suget. Det är ofta spännande matcher mot Ellos. den här gången är det på deras badrumsmatta, men det ska vi klara av. Det känns positivt för hösten. 

/Tomas A

17207" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/17207" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Kalmars cup-hot är Kalmar själva

2016-08-24

Onsdagkvällen innebär en cupmatch för Kalmar FF mot division 2-laget Grebbestad. Vi som följer KFF vet att det nästan blivit tradition att åka ur Svenska Cupen mot på pappret sämre motstånd.

I år ser jag dock möjligheterna till en vinst som stora. Utan att förringa Grebbestad så SKA Kalmar FF vinna den här matchen. Men det krävs hundraprocentig inställning. Ingen går vidare i Svenska Cupen genom att bara ställa ut skorna.

Den troliga laguppställningen är en mix av startspelare och påläggskalvar, vilket kan bli väldigt intressant. Maikkula gjorde en klart godkänd insats senast, och Starke Hedlund tillsammans med Viktor Elm känns spännande. Biskupovic är i mina ögon den just nu säkraste mittbacken, men vi måste ha alternativ. Därför känns det intressant med ett i och för sig inte nykomponerat men ändå inte självklart mittbackspar.

På mittfältet är chansen stor att unge Herman Hallberg camperar ihop med Romario. Två spelar som imponerat väldigt på mig den här säsongen.

Att Eid får chansen tillsammans med Abdu känns ganska givet. Alternativt att spela Måns i stället för Abdu. Någonstans känner jag ändå att all kritik mot Måns är orättvis, killen lär behöva en självförtroendeboost efter motgångarna i Hammarby.Får han peta in ett par bollar i cupen kan han säkert växa.

Det känns ändå som att Swärdh gör en balanserad satsning. De spelare som är slitna och småskadade får vila, samtidigt som vi inte ställer upp med ett U21-lag utan en startelva där alla prövat på Allsvenskt spel.

Jag hoppas och tror att vi klarar av det här. Som luttrat fan till Kalmar FF vet jag dock att det kan gå fullständigt åt skogen också. Det är lite det som är tjusningen med cupen.

/Tomas A

17073" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/17073" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Kvalspöken, skadade spelare och gentlemens agreements

2016-08-19

 

Helgens bortamatch mot Helsingborg kan med visst fog kallas sexpoängsmatch. Vinst och steget ner mot kvalspöket blir hanterbart. Förlust så är vi ett av ett halvdussin lag som får slåss med kniven mot strupen resten av säsongen. 

 

Vad som är oroande är som vanligt skadeläget. När det nu kryddas med en avstängning på Nouri ser det onekligen osäkert ut. Kalmar FF har så mycket kvalitet att en ordinarie startelva borde kunna åka hem med tre ganska säkra poäng från en sådan här match. Istället kommer vi till start med en sargad backlinje, ett decimerat mittfält och en nykomponerad anfallsduo. 

 

Hittills har jag imponerats av de ynglingar som fått chansen. Eftersom Rasmus Elm fortfarande är skadad så hoppas jag att Herman Hallberg åter får chansen. Det ska även bli intressant att se vad Eid kan åstadkomma på Allsvensk nivå. Hägg gjorde en helt OK insats senast, så om Söderberg är fortsatt skadad ska det ändå inte stå och falla med målvaktsvalet. 

 

Vad jag är orolig för är snarare avsaknaden av rutin. Kan våra ungdomar spela utan krav är jag ganska säker på att de gör en bra match. Om däremot kvalspöket kommer smygande kan det gå hur som helst.

 

Jag ser själv fram emot att se om Maikkula får chansen. Förr eller senare måste han spelas in - nu är ett lika bra tillfälle som något annat. 

 

Jag ser inte en förlust som en kris. I våra bästa stunder spelar vi riktigt bra. För varje match som de unga spelarna får allsvensk rutin stiger vi ett snäpp. Vi måste redan nu börja förbereda oss på en framtid utan Rasmus och David. Den ene lär försvinna på ett sista utlandsäventyr, den andre har sannolikt högst någon säsong kvar på elitnivå. 

 

Några ord om den gentlemans agreement som inte var någon gentlemans agreement trots allt. Den sannolika interna konflikt mellan tränare och sportchef i klubben ifråga är enbart ett problem för dem, men det är ett farligt spel att bryta muntliga överenskommelser med motiveringen att man inte får göra den typen av överenskommelser. Det kommer sannolikt att leda till ett förlorat förtroende för klubben i fråga på den svenska transfermarknaden. Svårare att få spelare som står under kontrakt, och de man får blir dyrare. I slutändan är alla - spelare, klubbar och Allsvenskan som sådan - förlorare.  

17033" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/17033" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Gamla inlägg