Uppdrag: behåll Swärdh

2016-10-10

Landslagsuppehåll med fem omgångar kvar av Allsvenskan, och allt ser så mycket ljusare ut än för bara någon månad sedan. Och precis som att allt är kolsvart och åt skogen fullständigt efter en förlust och bottenkänning "Jau fan de blir Supe-ettan nåsta åå" så spekuleras det nu hej vilt på Internet om hur många poäng som behövs för aat nå kvalplats till Europaleague. I Kalmar finns inga mellanlägen.

Sannolikt kommer vi att sluta någonstans mellan sjunde och och elfte plats. Ner till tolfte är det ändå nio poäng, och det ska vi inte tappa. Vi blandar och ger, men på slutet har vi lyckats ta poäng även när spelet inte övertygat.

Med detta sagt vill jag lyfta fram att säsongens andra halva är lovande för 2017. Och framtiden ser ännu bättre ut. Vi har en hel del lovande spelare som redan nu visat att de håller i Allsvenskan, och det finns inget som talar för att tillväxten skulle vara sämre i framtiden. Herman Hallberg, Ingelsson, Sachpekidis, Starke Hedlund, Maikula, Calle Johansson, Abdu ... ett gäng spelare som jag hoppas tar en plats i a-truppen nästa säsong. Ole Söderberg har visat att han håller en bra Allsvensk nivå, och Hägg är ingen dålig ersättare. Om vi inte tappar bärande spelare så ser jag inget behov av nyförvärv.

Jag ser egentligen ingen mening i att skriva om spelarförluster. Det spekuleras i att Rasmus Elm och Ismael kommer att lämna. Det är så klart ett avbräck, men i Rasmus fall så har vi hela tiden varit medvetna om att varje match han spelat varit bonus. Han är för bra för Allsvenskan, och om han vill göra en sista vända som utlandsproffs så önskar jag honom lycka till. Vad gäller Ismael så har han kontrakt över 2017, så om vi inte får ett rimligt bud kan han lika gärna spela ut sitt kontrakt. 

Kontinuitet

Viktigast är som jag ser det kontinuiteten. Och här gäller framför allt kontinuitet på tränarposten. Peter Swärdh har efter en och en halv tveksam säsong fått fason på laget och vi spelar nu i våra bästa stunder snudd på Allsvenskans mest sevärda fotboll. Därför vill jag påstå att det vore nära på tjänstefel om styrelsen och sportchef inte erbjöd honom ett nytt kontrakt, gärna på tre år. Som jag ser det är det Peter Swärdh själv och ingen annan som ska äga frågan om han blir kvar i KFF eller inte. Om han sedan arbetar med samma assisterande tränare som nu eller inte beror mycket på hur samarbetet fungerar idag, och om ömsesidigt intresse finns. 

Det har ryktats en del på sociala medier om att några spelare är missnöjda med Peter Swärdh med motivering att de själva tycker att de borde ha fått mer speltid. Jag hoppas att det bara är rykten, eller något man sagt i ett ögonblick av besvikelse. De spelarna bör använda vinteruppehållet till att fundera på hur de på bästa sätt kan hjälpa Kalmar FF till framgång. Som med allt annat i livet så rör det sig om en självanalys. Hur tror jag min situation blir i framtiden? Kan jag leva med det? Om svaret är nej så är det sannolikt dags att söka sig vidare. 

/Tomas A

17515" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/17515" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Kalmar FF - fågel eller fisk?

2016-09-17

Årets Allsvenska har inte blivit det vi Kalmarfans hoppades. I år heller. Varje säsong hoppas vi fans "nu vänder det" och varje säsong blir vi tvungna att knyta handen i fickan för att inte explodera när resultaten blir lika mediokra som säsongen innan. 

Vad det beror på är jag inte rätt person att analysera. Ett antal styrelser, sportchefer och tränare har inte lyckats hitta lösningen, så det vore förmätet av mig att tro att jag är den som kan lösa upp knuten på 1500 tecken. Däremot tror jag att vi supportrar måste sluta att tänka att truppen borde räcka för en plats högre upp. Vi har idag en trupp som säsong efter säsong hamnar på nedre halvan, med varierande avstånd nära kvalplats. Så även denna säsong.

Vad som skiljer oss från andra lag i liknande situation är att vi har en spelartrupp med utvecklingspotential. Vad vi saknar är spetsen som kan lyfta laget. Visst - vi kan peka på ständiga skador på nyckelspelare. Det har alla andra lag i Allsvenskan också från och till. Vi kan skylla på tränarstaben. Visst finns det saker som gör mig fundersam, men inte heller här skiljer sig KFF markant från andra föreningar.

Ok, men ekonomin då? Då är det väl där problemet ligger? Fast är vår ekonomi så mycket sämre än konkurrerande klubbars? Det är klart att det går att plocka ut ett antal seriekonkurrenter med väsentligt bättre ekonomi. Samtidigt som det sannolikt går att peka på klubbar med likartad eller sämre ekonomi före oss i tabellen.

Sanningen är en mix av allt detta. Huvudansvaret för detta ligger på styrelsen. Att då sparka tränaren kommer inte att lösa någonting. En bra snickare kan inte bygga ett hus utan verktyg. Därför hoppas jag att Peter Swärdh får förnyat förtroende. Oavsett om vi slutar sjua eller tolva. Kvalplatsen är ändå Helsingborgs.

 

/Tomas A

17272" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/17272" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Straffa den som straffas bör

2016-09-07

Sedan förening och ordningsmakt stängt av tre supportrar från alla Allsvenska arenor har hemmaklacken protesterat genom att inte befinna sig på hemmastå under match. Jag förstår känslorna, men vänder mig mot protesten.

Här står ord mot ord. Flera vittnar om att supportrarna blivit provocerade av motståndarfans, och Kalmar FFs ordningsvakter har då - som det återberättas - valt att enbart slå ner på KFF-supportrarna. Åklagaren har därefter utan rättegång eller egentlig juridisk process stängt av supportrarna.

Det här tyder på att rättsläget är oklart och kanske till och med odemokratiskt - i ett rättssamhälle har alla rätt att få sin sida hörd och bedömd av dömande instans. Men det är inte spelarna på planen som ska bestraffas för detta. Det är styrelsen, som ger direktiv till hur ordningsarbetet ska skötas, och det är åklagarmyndigheten i Kalmar, som väljer att fälla hellre än att fria.

Jag tar inte ställning i själva sakfrågan, det är inte uteslutet att det verkligen rör sig om huliganism, men poängen är att alla oavsett anklagelser har rätt att få sin sak prövad i domstol. Att åklagarsidan ensidigt tillåts även ta på sig en dömande roll är inte nyttigt för tilltron till de myndigheter som är satta att upprätthålla svensk lagstiftning. Därför hoppas jag att - i det fall de avstängda själva vill - att ärendet tas upp i domstol. 

Men en bojkott av hemmaklacken slår fel. Vad har spelarna med detta att göra? Vad har PeterSwärdh, Henrik Rydström eller någon annan av ledarna på bänken med detta att göra? Protestera på ett vettigare sätt: på medlemsmöten eller genom att rösta bort styrelsen vid nästa årsmöte. Skriv insändare. Men straffa inte laget.

I helgen kör Allsvenskan igång efter uppehållet. det har varit et tnyttigt uppehåll, där skador fått läka, där bärande spelare fått rehabilitiering och trötta spelare förhoppningsvis fått tillbaka suget. Det är ofta spännande matcher mot Ellos. den här gången är det på deras badrumsmatta, men det ska vi klara av. Det känns positivt för hösten. 

/Tomas A

17207" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/17207" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Kalmars cup-hot är Kalmar själva

2016-08-24

Onsdagkvällen innebär en cupmatch för Kalmar FF mot division 2-laget Grebbestad. Vi som följer KFF vet att det nästan blivit tradition att åka ur Svenska Cupen mot på pappret sämre motstånd.

I år ser jag dock möjligheterna till en vinst som stora. Utan att förringa Grebbestad så SKA Kalmar FF vinna den här matchen. Men det krävs hundraprocentig inställning. Ingen går vidare i Svenska Cupen genom att bara ställa ut skorna.

Den troliga laguppställningen är en mix av startspelare och påläggskalvar, vilket kan bli väldigt intressant. Maikkula gjorde en klart godkänd insats senast, och Starke Hedlund tillsammans med Viktor Elm känns spännande. Biskupovic är i mina ögon den just nu säkraste mittbacken, men vi måste ha alternativ. Därför känns det intressant med ett i och för sig inte nykomponerat men ändå inte självklart mittbackspar.

På mittfältet är chansen stor att unge Herman Hallberg camperar ihop med Romario. Två spelar som imponerat väldigt på mig den här säsongen.

Att Eid får chansen tillsammans med Abdu känns ganska givet. Alternativt att spela Måns i stället för Abdu. Någonstans känner jag ändå att all kritik mot Måns är orättvis, killen lär behöva en självförtroendeboost efter motgångarna i Hammarby.Får han peta in ett par bollar i cupen kan han säkert växa.

Det känns ändå som att Swärdh gör en balanserad satsning. De spelare som är slitna och småskadade får vila, samtidigt som vi inte ställer upp med ett U21-lag utan en startelva där alla prövat på Allsvenskt spel.

Jag hoppas och tror att vi klarar av det här. Som luttrat fan till Kalmar FF vet jag dock att det kan gå fullständigt åt skogen också. Det är lite det som är tjusningen med cupen.

/Tomas A

17073" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/17073" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Kvalspöken, skadade spelare och gentlemens agreements

2016-08-19

 

Helgens bortamatch mot Helsingborg kan med visst fog kallas sexpoängsmatch. Vinst och steget ner mot kvalspöket blir hanterbart. Förlust så är vi ett av ett halvdussin lag som får slåss med kniven mot strupen resten av säsongen. 

 

Vad som är oroande är som vanligt skadeläget. När det nu kryddas med en avstängning på Nouri ser det onekligen osäkert ut. Kalmar FF har så mycket kvalitet att en ordinarie startelva borde kunna åka hem med tre ganska säkra poäng från en sådan här match. Istället kommer vi till start med en sargad backlinje, ett decimerat mittfält och en nykomponerad anfallsduo. 

 

Hittills har jag imponerats av de ynglingar som fått chansen. Eftersom Rasmus Elm fortfarande är skadad så hoppas jag att Herman Hallberg åter får chansen. Det ska även bli intressant att se vad Eid kan åstadkomma på Allsvensk nivå. Hägg gjorde en helt OK insats senast, så om Söderberg är fortsatt skadad ska det ändå inte stå och falla med målvaktsvalet. 

 

Vad jag är orolig för är snarare avsaknaden av rutin. Kan våra ungdomar spela utan krav är jag ganska säker på att de gör en bra match. Om däremot kvalspöket kommer smygande kan det gå hur som helst.

 

Jag ser själv fram emot att se om Maikkula får chansen. Förr eller senare måste han spelas in - nu är ett lika bra tillfälle som något annat. 

 

Jag ser inte en förlust som en kris. I våra bästa stunder spelar vi riktigt bra. För varje match som de unga spelarna får allsvensk rutin stiger vi ett snäpp. Vi måste redan nu börja förbereda oss på en framtid utan Rasmus och David. Den ene lär försvinna på ett sista utlandsäventyr, den andre har sannolikt högst någon säsong kvar på elitnivå. 

 

Några ord om den gentlemans agreement som inte var någon gentlemans agreement trots allt. Den sannolika interna konflikt mellan tränare och sportchef i klubben ifråga är enbart ett problem för dem, men det är ett farligt spel att bryta muntliga överenskommelser med motiveringen att man inte får göra den typen av överenskommelser. Det kommer sannolikt att leda till ett förlorat förtroende för klubben i fråga på den svenska transfermarknaden. Svårare att få spelare som står under kontrakt, och de man får blir dyrare. I slutändan är alla - spelare, klubbar och Allsvenskan som sådan - förlorare.  

17033" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/17033" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >

Återväxten är vår styrka

2016-08-16

Som Kalmar FF-supporter kan man ibland tänka: "Ska det aldrig ta slut?" Ständiga skador på bärande spelare gör att man redan innan avspark givit upp och i god Kalmaranda suckar "Det gaur inte".

 

Sedan kliver våra ungdomar in och gör ett kanonjobb. Tidigare har vi sett Svante Ingelsson ta för sig, Filip Sachpekidis innan skadorna och nu Herman Hallberg.

 

Jag ska ärligt säga att jag var väldigt skeptisk när jag såg att Rasmus var borta (igen) och skulle ersättas med unge Hr Hallberg. Det kändes som att vi gav bort mittfältet. Därför blev jag glatt överraskad över den unge mittfältarens insats i sin a-lagsdebut.

 

Den matchen verkar ha gjort mycket för Hermans självförtroende. Nu senast mot Malmö FF kunde man inte tro att det var en liten "skitunge" som är yngre än min yngste, istället såg vi en stor fotbollstalang som håller på att utvecklas till en Allsvensk startspelare.

 

Det är skönt att se att Kalmar FF lyckas med sin ungdomssatsning. Man kan så klart gå den väg andra valt -värva in ett lag bestående av halvdana legosoldater till överpris spetsat med ett par ex-Kalmarspelare - eller gå Kalmars väg: ta fram egna produkter och spetsa med några externa värvningar. 

 

För Allsvenskans framtid är den väg KFF valt att föredra. Om bara en av fem unga lovande spelare blommar ut så har vi inte bara en bra grund för sportslig framgång, utan även ett framtida kapital i form av externa försäljningar. Och sanningen är den att för att ett Allsvenskt lag ska utvecklas krävs intäkter i form av spelarförsäljningar.

 

Jag hoppas att min nye favorit Herman Hallberg blir kvar i KFF några säsonger, och att när han till sist går ut i världen så är det som färdig spelare och till ett bra pris för Kalmar FF.

 

Stort beröm till de ledare i KFF som år efter år lyckas producera lovande unga spelare. Även de som inte till sist tar en plats i Kalmar FFs trupp förstärker svensk fotboll, inte sällan i närområdet. Och ju fler konkurrenskraftiga lag på Div 1-nivå som vår region får, desto starkare blir även varumärket Kalmarfotboll och Kalmar FF.

17003" href="http://www.matchdax.se/bloggar/Kalmarbloggen/17003" num_posts="5" width="628" colorscheme="light" >