Straffa den som straffas bör

2016-09-07 19:47

Sedan förening och ordningsmakt stängt av tre supportrar från alla Allsvenska arenor har hemmaklacken protesterat genom att inte befinna sig på hemmastå under match. Jag förstår känslorna, men vänder mig mot protesten.

Här står ord mot ord. Flera vittnar om att supportrarna blivit provocerade av motståndarfans, och Kalmar FFs ordningsvakter har då - som det återberättas - valt att enbart slå ner på KFF-supportrarna. Åklagaren har därefter utan rättegång eller egentlig juridisk process stängt av supportrarna.

Det här tyder på att rättsläget är oklart och kanske till och med odemokratiskt - i ett rättssamhälle har alla rätt att få sin sida hörd och bedömd av dömande instans. Men det är inte spelarna på planen som ska bestraffas för detta. Det är styrelsen, som ger direktiv till hur ordningsarbetet ska skötas, och det är åklagarmyndigheten i Kalmar, som väljer att fälla hellre än att fria.

Jag tar inte ställning i själva sakfrågan, det är inte uteslutet att det verkligen rör sig om huliganism, men poängen är att alla oavsett anklagelser har rätt att få sin sak prövad i domstol. Att åklagarsidan ensidigt tillåts även ta på sig en dömande roll är inte nyttigt för tilltron till de myndigheter som är satta att upprätthålla svensk lagstiftning. Därför hoppas jag att - i det fall de avstängda själva vill - att ärendet tas upp i domstol. 

Men en bojkott av hemmaklacken slår fel. Vad har spelarna med detta att göra? Vad har PeterSwärdh, Henrik Rydström eller någon annan av ledarna på bänken med detta att göra? Protestera på ett vettigare sätt: på medlemsmöten eller genom att rösta bort styrelsen vid nästa årsmöte. Skriv insändare. Men straffa inte laget.

I helgen kör Allsvenskan igång efter uppehållet. det har varit et tnyttigt uppehåll, där skador fått läka, där bärande spelare fått rehabilitiering och trötta spelare förhoppningsvis fått tillbaka suget. Det är ofta spännande matcher mot Ellos. den här gången är det på deras badrumsmatta, men det ska vi klara av. Det känns positivt för hösten. 

/Tomas A

Följ oss på sociala medier