Uppdrag: behåll Swärdh

2016-10-10 19:59

Landslagsuppehåll med fem omgångar kvar av Allsvenskan, och allt ser så mycket ljusare ut än för bara någon månad sedan. Och precis som att allt är kolsvart och åt skogen fullständigt efter en förlust och bottenkänning "Jau fan de blir Supe-ettan nåsta åå" så spekuleras det nu hej vilt på Internet om hur många poäng som behövs för aat nå kvalplats till Europaleague. I Kalmar finns inga mellanlägen.

Sannolikt kommer vi att sluta någonstans mellan sjunde och och elfte plats. Ner till tolfte är det ändå nio poäng, och det ska vi inte tappa. Vi blandar och ger, men på slutet har vi lyckats ta poäng även när spelet inte övertygat.

Med detta sagt vill jag lyfta fram att säsongens andra halva är lovande för 2017. Och framtiden ser ännu bättre ut. Vi har en hel del lovande spelare som redan nu visat att de håller i Allsvenskan, och det finns inget som talar för att tillväxten skulle vara sämre i framtiden. Herman Hallberg, Ingelsson, Sachpekidis, Starke Hedlund, Maikula, Calle Johansson, Abdu ... ett gäng spelare som jag hoppas tar en plats i a-truppen nästa säsong. Ole Söderberg har visat att han håller en bra Allsvensk nivå, och Hägg är ingen dålig ersättare. Om vi inte tappar bärande spelare så ser jag inget behov av nyförvärv.

Jag ser egentligen ingen mening i att skriva om spelarförluster. Det spekuleras i att Rasmus Elm och Ismael kommer att lämna. Det är så klart ett avbräck, men i Rasmus fall så har vi hela tiden varit medvetna om att varje match han spelat varit bonus. Han är för bra för Allsvenskan, och om han vill göra en sista vända som utlandsproffs så önskar jag honom lycka till. Vad gäller Ismael så har han kontrakt över 2017, så om vi inte får ett rimligt bud kan han lika gärna spela ut sitt kontrakt. 

Kontinuitet

Viktigast är som jag ser det kontinuiteten. Och här gäller framför allt kontinuitet på tränarposten. Peter Swärdh har efter en och en halv tveksam säsong fått fason på laget och vi spelar nu i våra bästa stunder snudd på Allsvenskans mest sevärda fotboll. Därför vill jag påstå att det vore nära på tjänstefel om styrelsen och sportchef inte erbjöd honom ett nytt kontrakt, gärna på tre år. Som jag ser det är det Peter Swärdh själv och ingen annan som ska äga frågan om han blir kvar i KFF eller inte. Om han sedan arbetar med samma assisterande tränare som nu eller inte beror mycket på hur samarbetet fungerar idag, och om ömsesidigt intresse finns. 

Det har ryktats en del på sociala medier om att några spelare är missnöjda med Peter Swärdh med motivering att de själva tycker att de borde ha fått mer speltid. Jag hoppas att det bara är rykten, eller något man sagt i ett ögonblick av besvikelse. De spelarna bör använda vinteruppehållet till att fundera på hur de på bästa sätt kan hjälpa Kalmar FF till framgång. Som med allt annat i livet så rör det sig om en självanalys. Hur tror jag min situation blir i framtiden? Kan jag leva med det? Om svaret är nej så är det sannolikt dags att söka sig vidare. 

/Tomas A

Följ oss på sociala medier