Dags för krishantering

2017-04-25 17:42

I höstas så skrev jag en krönika här på Matchdax där jag ansåg att Kalmar FF skulle förlänga med Peter Swärdh. Jag gjorde det trots att jag under en längre tid varit kritisk, och skälet var att laget äntligen börjat prestera. Jag måste nu erkänna att jag gjorde en felbedömning.

I stället för att ha varit ett avstamp för en framgångsrik säsong 2017 verkar hösten 2016 snarare ha varit ett undantag. Efter en bitvis helt undermålig försäsong med mediokra cupäventyr mot lag ur lägre divisioner, har säsongsinledningen varit helt katastrofal. En poäng på fyra matcher, 3-12 i målskillnad och ett lojt och ointresserat uppträdande från några av de ledande profilerna gör att jag oroas. Det är inte bara en tydlig spelidé som saknas, det är glädje och vilja. Kanske måste vi även inse att det brister i kunnande, att Kalmar FFs trupp inte är så stark som påstås.

När det gäller brister i det taktiska genomförandet ber jag att få hänvisa till Johan Israelssons eminenta krönika i Barometern.. Däremot är det väldigt allvarlig om ryktena som säger att spelarna inte förstår Peter Swärdhs spelidé, att de vet inte hur han vill att laget ska agera på plan, stämmer.

SKADOR-SKADOR-SKADOR

Magnus Krusell skriver i en krönika på P4 Kalmar: ”Uppryckningen i spel och poängutdelning i höstas blev en tillfällig kosmetika, som mest ska ses som en effekt av att KFF har individuellt skickliga spelare, främst på mittfältet, som när de får vara friska är tillräckligt bra för att hålla laget på en hög nivå.” När nu hela det centrala mittfältet är borta syns bristerna tydligt.

Kalmar FF har drabbats onaturligt hårt av skador på bärande spelare. Främst saknas Ismael och Rasmus Elm. Men flera andra tilltänkta startspelare vandrar in och ut ur sjukstugan, vilket så klart gör det svårt att spela ihop ett lag.

Ändå kan vi inte acceptera att en spelartrupp vars enda arbetsuppgift är att träna och spela fotboll med en arbetstid bra mycket kortare och för en lön bra mycket högre än de flesta löntagare har uppträder så ointresserad och mer eller mindre uppgivet. Ett lag drabbat av skador kan inte avkrävas ständiga segrar, däremot har vi rätt att kräva energi, jävlaranamma och en knuten näve i byxfickan. Tar man inte det ansvaret gentemot sin arbetsgivare så ska man byta jobb.

SE KRISEN I VITÖGAT

Jag har själv arbetat med krishantering hos ett antal arbetsgivare, och där är det inte ovanligt att ledningen byts ut för att vända skutan. Så måste även ske i Kalmar FF, och det måste ske nu. Inte om två matcher. Inte om fem matcher. Inte efter sommaruppehållet.

I mina ögon så finns även ett antal alibispelare som bör ha gjort sitt. Den som inte ger 100 procent under match ska inte spela. Ingen ska tas ut på grund av namn eller antal år i laget.

ALLA HAR ANSVAR

Att Peter Swärdh inte kan vara kvar borde nu vara uppenbart för alla. Men det är inte bara hans roll som ska ifrågasättas. Ansvaret för laget faller även på sportchef och styrelse. Jag ser inte att sportchefen ska kunna ducka för kritik, och när det gäller styrelsen hoppas jag de vågar ta de svåra beslut det är deras ansvar att ta. Om inte bör även de ställa sina platser till förfogande.

Priset för en fortsatt kris är för högt. GFA gör att vi blöder. Åker Kalmar FF ner i Superettan lär de ekonomiska problemen bli än mer akuta. Därför rör det sig nu om föreningens överlevnad. Min förhoppning är att styrelsen trots allt klarar av att göra vad som krävs för att krisbilden ska vända och vi har ett Allsvenskt lag även 2018.

 /Tomas A

Följ oss på sociala medier