Vem jagar bort sina spöken? - Holland – Argentina

2014-07-09 15:32

Kan vi gissa att vi får två lite mer försiktiga lag när den andra semifinalen drar igång klockan 22.00 ikväll? Holland och Argentina är två fotbollsnationer som i VM-sammanhang snubblat på mållinjen ett flertal gånger. Så även om en semifinal normalt sett är en ångestmatch för många nationer, så är det kanske än värre för dessa två. Personligen kanske jag håller åtminstone en tumme för Messis gäng, eftersom att finalen blir intressantare med två världsdelar representerade.

sites/default/files/BB860621BB025.jpg

Obs! Klicka här för texten om gårdagens osannolika match.

Argentina har förvisso två mästerskapstitlar, men nog borde man sett till kvaliteten under de senaste fem mästerskapen ha placerat sig på medaljplats någon gång. Senast man gjorde det var 1990. Då kom man tvåa efter Västtyskland som vann matchen mycket tack vare att domaren tillät rena överfallen på världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, Maradona. Under cirka 20 år var man kanske världens bästa landslag. Guld 1978, 1986 och silvret 1990 var en storhetstid. Sedan dess har ökenvandringen varit total.

sites/default/files/BB140705BB531.jpg

I årets VM har man imponerat resultatmässigt genom att vinna alla sina fem matcher under ordinarie tid. Men spelet har lämnat ganska mycket övrigt att önska. Det har precis som det har gjort för Brasilien till mångt och mycket bara handlat om en spelare när det kommer till kreativiteten. Den förut, i landslagssammanhang, så kritiserade Leonel Messi, har burit Argentina på sina axlar på samma sätt som Maradona en gång gjorde.

sites/default/files/BB140621BB949.jpg

Och det kan ju faktiskt räcka. 1986 vann Maradona VM med Argentina och var så central för sitt lag att man nästan hade kunnat byta ut de andra tio spelarna mot plastkonor. Riktigt så självklar, karismatisk och begåvad är dock inte Messi i mina ögon. Det krävs att Higuain, Aguero, di Maria och Lavezzi tar ansvar. Det krävs att laget av idag är mer än Leonel Messi och att landslaget i ett historiskt perspektiv är mer än Maradona.

sites/default/files/BB900215BB001.jpg

Och om det finns ett lag som haft det jobbigare med tanke på hur bra man har varit från 70-talet och framåt, så är det ”Oranje”. Holland har aldrig vunnit ett VM. Man har dock varit i final tre gånger. 1974 och 1978 var man totalfotbollens hemland och andra såg på Holland som den moderna fotbollens främsta nation. I finalen 1978 var det dagens motståndare Argentina som blev för svår.

sites/default/files/BB140613BB443.jpg

Fram till 2010 och finalen mot Spanien underpresterade Holland på ett nästan overkligt sätt. Kanske berodde det på att spöken från 70-talet hemsökte omklädningsrummen? Kanske berodde det på att en levande person som var med på 70-talet, Johan Cruyff, som historiskt sett har en enorm status och pondus i Holland, sågade laget i varje mästerskap? Eller berodde det på rasismbråken som härjade i laget mellan 1998-2006?

sites/default/files/BB140705BB656.jpg

Nåja. Under VM 2010 verkade integrationen ha fått effekt och även dagens lag känns homogent och trevligt, trots olika hudfärg och bakgrund på spelarna. Man har sett bra ut hittills, bättre än Argentina faktiskt. Och man har förutom ett välbalanserat lag också stjärnorna i Robben och van Persie. Jag tror att det är mer utspritt ansvar och kreativitet som gör att Holland segrar ikväll. Men det blir jämt, förmodligen krampaktigt och rejält spännande. Visst är det kul med många mål. Men nog vill man att kvällens match blir betydligt jämnare än den vi såg igår.

Följ oss på sociala medier