Livet efter Ismael

2017-07-27 10:42

I skrivande stund finns inga definitiva besked, men det verkar som om en försäljning av Ismael i realiteten är klar. I det läge Kalmar FF befinner sig så är det naturligt att supportrarna ställer sig frågande till en sådan affär samtidigt som föreningen slåss för sin allsvenska överlevnad.

Samtidigt så är det inte bara Kalmar FFs utan de flesta allsvenska lags verklighet. Verksamheten bygger på att förädla spelare så de kan säljas vidare. När nu två spelare (sannolikt) sålts under årets säsong så har föreningens ansträngda ekonomi förstärkts med någonstans i häradet 17-20 miljoner kronor. Samtidigt har detta möjliggjort förstärkningar av truppen inför säsongens andra halva. Förstärkningar som gör att det trots allt ser bra mycket ljusare ut nu än för bara några veckor sedan.

Hur mycket Nanne Bergstrand har haft med detta att göra är en väl dold intern hemlighet, men om jag ändå får spekulera har jag svårt att se att en tränare med hans meriter skulle ta på sig att försöka rädda ett sjunkande skepp utan att garanteras verktyg för att kunna lösa uppgiften. 

Det spekuleras i att Ismael kommer att ersättas med den norske mittfältaren Harmeet Singh. En spelare med meriter från framför allt Feyenoord. De utländska försöken har dock inte varit lyckade. Såväl perioderna i danska Midtjylland som polska Wisla Plock måste ses som totala misslyckanden. Skälen för att kontrakten avbrutits anges vara personliga.

Och här ligger det största frågetecknet. Jag är övertygad om att spelmässigt har Singh stora möjligheter att om inte bli dominant så i alla fall leverera på en nivå som ger oss ett stabilt mittfält under säsongens andra halva. Däremot gör det faktum att samtliga utlandsperioder avslutats i förtid mig orolig. Risken finns att vi om tre veckor står med en central spelare som bryter kontraktet.

I nuläget är det dock en risk jag anser att vi måste ta. I truppen i övrigt har vi inte spelare som är redo att gå rakt in och ta Ismaels position. Vi har en av allsvenskans mest lovande mittfältare i Herman Hallberg, men det vore sannolikt en direkt otjänst mot honom att lägga ett sådant ansvar på honom i en period som sannolikt är den mest kritiska i föreningens närhistoria.  

Jag är övertygad om att Nanne har gjort alla analyser som behövs, och att han tillsammans med sportchefen kommit fram till några intressanta namn. Eftersom Singh i nuläget är kontraktslös så håller jag det för sannolikt att han trots alla frågetecken är huvudalternativet.

I och med det så ser Nannes nya kortsiktiga lagbygge lovande ut. Med Jonathan Ring, Erton, nye Romario (2) och eventuellt Singh har Kalmar FF en slagkraftig startelva. Problemen ligger i att avbytarbänken är tämligen svag. Här har ledningen ett tufft arbete för framtiden. Vilka spelare ska man satsa på, vilka måste ges möjlighet att avsluta sin karriär eller byta klubb? De som inte anses platsa bör redan nu ges möjlighet att hitta ett nytt hem innan transferfönstret stänger. Samtidigt så kan det behövas ett antal förstärkningar. 

Vi ska inte förvänta oss fler ”namn”. Kalmar FF är fortfarande en förening i kris som står med ena benet i Superettan. Det kan - och ska - förändras den närmaste tiden. Mot AIK ser jag inga poäng att hämta, men hemma mot IFK ser det mycket ljusare ut än för bara några veckor sedan. Poäng där så kan det ge en självförtroendeboost som kan lyfta det här ”nya” laget. 

/TA

Följ oss på sociala medier