Superveckan! - Derbyminnen del.1

2016-09-14 11:59

Jag tror alla som följer en Stockholmsklubb känner igen sig i känslan av förväntansfull ångest när kalendern visar att ett derby börjar närma sig. Speciellt om man som Djurgårdare nästan inte ens minns senaste segern. Men fram till derbyt kommer vi ladda upp med bara goda minnen för att få rätt laddning. 

Stefan Bergtoft to the rescue!

Under guldåren 2002-2005 då varje derby spelades på bortaplan så var Stockholmsfotbollen också som hetast. Lagen var ganska jämna även om Djurgården låg "steget före", och publiken fullkomligt strömmade till arenorna. Matcherna bjöd i sig också på mycket intensitet, fart, mål och framförallt dramatik. 2003 fick dock ett derby spelas på Stockholm Stadion, kvartsfinalen i Svenska Cupen. Matchen hade gått till förlängning med golden goal och dom flesta väntade nog bara på straffar, men inte Stefan Bergtoft! Ur en snäv vinkel till höger om målet drog den ovane målskytten in ett kanonskott rakt i krysset och saken var klar. Just Bergtoft skulle visa sig vara en riktig derbyspelare dom kommande åren och bli en riktig kultfigur i Djurgårdsled.

 

Ett år senare skulle Stefan Bergtoft vara där igen. Efter att ha legat i underläge i första halvlek stod han bakom alla 3 målen som vände matchen till vinst, allt inom loppet av 14 minuter. Även om Djurgården hade ett mellanår utan sm-guld så åkte AIK ur Allsvenskan det året, något som får ses som plåster på såren. 

Revanschen!

Efter att AIK tagit en vända i Superettan och sedan vunnit båda derbyna i come-backen i Allsvenskan 2006 så var Djurgården helt klart revanschsuget. Starten var dock allt annat än optimal då AIK tog ledningen efter bara 8 minuter. När dessutom Mattias Jonson blev tvingad att utgå pga skada så började säkert många Djurgårdare bita på naglarna. Men Djurgården bet ihop och tog sig mer och mer in i matchen vilket skulle ge frukt till slut. På bara 80 sekunder skulle Daniel Sjölund vända underläge till ledning genom två distansskott. När dessutom Enrico på kontring satte 3-1 i minut 90 var saken klar. Kanske extra skön var segern för Pa Dembo Touray som fick bananer kastade på sig från AIK-klacken i början av matchen. 

Följ oss på sociala medier