Jämnar domarsituationer ut sig över tid?

2016-10-28 15:56

Får vissa lag fördelar när det gäller domarsituationer? Jämnar det ut sig över tid? Djurgårdsbloggen spekulerar.

Det dök upp en diskussion på Twitter idag om huruvida tveksamma situationer jämnar ut sig över tid eller inte (frisparkar, straffar, utdelade kort etc). Vet att det finns många åsikter kring detta, många hävdar att just deras lag är mest utsatta av olika anledningar. Håller man på ett större lag brukar det låta att domaren ska visa att han klarar av att stå emot trycket från fansen och därmed dömer dem hårdare. Medans fans till mindre lag hävdar att domarna dömer dem hårdare just för att man inte klarar att stå emot trycket.

Huruvida dessa situationer jämnar ut sig över tid är jag väldigt tveksam till. Oavsett om över tid betyder en eller tio säsonger så tror jag vissa lag ligger på plus och andra på minus, men någon statistiknörd får gärna motbevisa mig om det är så att jag har fel.

Jag tror det är så enkelt att offensiva lag med spelskickliga spelare får med sig fler tveksamma situationer då dom oftast skapar fler situationer som gör att det mer defensiva laget måste gå in hårdare och kanske chansa för att vinna bollen. Men sen ska vi komma ihåg att domare är människor också och gör misstag, och så länge fotbollen inte tar till sig kamerateknik för att hjälpa domarna kommer diskussionen leva vidare länge. Dock kan jag tycka att domarnas riktlinjer idag går för mycket ut på att bestraffa spelare i olika situationer. Jag skulle hellre vilja se domare som är duktigare på att förebygga situationer genom bra spelförståelse, samt att man vågar ta diskussioner med spelarna. Sen finns det många andra regler inom fotbollen som borde ändras och tas bort, men det är ett ämne för en annat tillfälle.

Följ oss på sociala medier