Vem blir DIFs nästa tränare?

2016-10-31 10:09

Mark Dempsey kommer inte fortsätta med Djurgården. Ett tråkigt beslut enligt min mening. Jag hade gärna sett Mark få en hel säsong på sig att bevisa vad han verkligen går för. Denna säsong har mest handlat om överlevnad och där har han leverat genom att säkra nytt Allsvenskt kontrakt.

Han kom in med ny energi och en fotbollsfilosofi med mycket vilja och intensitet som jag verkligen tror laget behövde, hela föreningen behövde det rättare sagt. Det hade varit intressant att se om han hade kunnat utveckla sin spelidé med samma innehåll av intensitet. Det hade dessutom varit bra för kontinuiteten i laget om han hade fortsatt, då han tycks vara väldigt uppskattad av spelarna.

Nu blir det tyvärr inte så och det är bara att tacka och lycka till i fortsättningen. Han kommer alltid vara en personlig favorit hos mig och kanske är det inte sista gången vi ser honom. Nästa tränare lär ju inte vara den sista i Djurgården om man säger så.

Jakten på ny tränare

Jakten på ny tränare har således börjat och Bosse är helt säkert i dialog med ett par namn redan nu. Per-Mathias Högmo lär ligga högt upp på önskelistan med tanke på sitt facit med Djurgården 2013. Är väldigt kritiserad i Norge så kanske är han inte ett helt omöjligt alternativ? Norge har en kval-match mot Tjeckien 11 november och ett dåligt resultat där så lär han ligga löst till. Han är iallafall min drömvärvning.

Tor Ole Skullerud pratades det om i somras men coachar nu Strömgodset så tveksamt om hans namn kommer dyka upp igen.

Özkan Melkemichel i AFC United har även tagits upp som alternativ. Visat på bra resultat i Syrianska (med väldigt bristande resurser ska nämnas) och även i AFC United som precis tagit sig upp till Allsvenskan. Personligen har jag inget emot honom, men frågan är hur dyr han är att lösa.

Vad jag söker för egenskaper

Jag litar till fullo att Bosse Andersson kommer hitta ett bra alternativ för Djurgården. Dock finns det vissa egenskaper jag gärna skulle vilja se i vår nya tränare.

Rent taktiskt måste tränaren stå för ett enkelt men effektivt grundspel, där alla vet sina roller men där det också finns plats för tekniskt duktiga spelare att få improvisera när läge ges. Tränaren måste också vara flexibel nog för att ha både en plan B och C ifall laget ligger under eller spelet har låst sig. Något som Pelle saknade och Mark aldrig han utveckla. Personligen vill jag se resultat. Skiter fullständigt i hur spelet ser ut ärligt talat, och någon snubbe med drömmar om att utveckla ”framtidens fotboll” och spela Champions League går fetbort.

Han måste vara duktig på att kommunicera med spelarna och ge plats åt olika personligheter. Det är skillnad på en Michael Olunga och en Mathias Ranégie t.ex., två spelare som såg sega och orörliga ut under Pelle Olsson men blev livsfarliga då Mark kom in. Spelarna är människor och behöver som alla andra olika ramar att förhålla sig till. Tränare får gärna även ha Marks tydlighet. Han hyllade laget när det var befogat men var även rakryggad och ärlig vid mindre bra prestationer, utan att kritisera enskilda spelare. Kunde dock kritisera sig själv vilket visar på bra självdistans.

Han måste förstå fansens roll och betydelse för klubben, vissa matcher är viktigare för oss (derbyn) och att låtsas som annat är att vara ignorant. Vi behöver känna oss sedda och som en viktig del av processen för att nå nya framgångar. Såklart är det skillnad på vad tränare säger utåt mot fansen och vad han säger i omklädningsrummet. Men vi fans behöver kvitto på att vi har samma ”grundvärderingar”, och det kräver inte så jättemycket av tränaren i fråga heller, ger han oss bara det är vi mer benägna till tålamod och förståelse. Svensk, Norsk eller Marsian är skitsamma för mig. Dock får han gärna ha tränat ett lag med ungefär samma förutsättningar tidigare.

Oavsett vem det blir litar jag helt på att Bosse kommer hitta ett alternativ som vi kommer trivas med, åtminstone 1-2 säsonger innan cirkusen drar igång igen.

Följ oss på sociala medier