Motståndarkollen: Norrköping

2017-03-20 12:55

Jag tänkte för ovanlighetens skriva om våra kommande allsvenska konkurrenter. Vad vi kan förvänta oss av dem under kommande säsong och våra egna chanser till poäng mot dem. Idag skriver vi om Norrköping. 

IFK Norrköping har stått för lite av en klassresa de senaste åren. Efter att ha pendlat mellan superettan och Allsvenskan under några år så har man etablerat sig i toppen av landets högsta serie, med sm-guldet 2015 som kronan på verket. 

De senaste årens framgång skulle jag säga beror på att man fått jobba med kontinuitet både på spelarsidan och tränarsidan, framförallt i en lugn miljö jämfört med storstadsklubbarna. Klubben har en lyckats skapa en väldigt bra balanserad spelartrupp genom åren. Framförallt har man lyckats behålla en stomme av rutinerade spelare i laget (Andreas Johansson, Daniel Sjölund) som gjort det enklare för yngre spelare att komma in och prestera. Just dessa yngre spelare har klubben även varit framgångsrika på att slussa in laget. Man glömmer lätt att en spelare som Linus Wahlqvist bara är 20 år, en spelare som säkert kommer spela i landslaget snart. Man har även fyndat bra allsvenska spelare som ännu inte riktigt fått ut hela sin potentia på denna nivå, bra exempel är Sebastian Andersson från Djurgården och Niclas Eliasson från AIK. Men såklart går det inte att förbise hur stor betydelse Janne Andersson hade för klubben, ett arv som tycks har förts vidare med goda resultat till nya tränare Jens Gustafsson. 

Ser man på drabbningarna mellan Norrköping och Djurgården brukar dessa bli riktigt sevärda matcher för den neutrala åskådaren, lite av en hjärtattackfest för oss supportrar. Det är väldigt sällan dessa två klubbar brukar gå mållösa av planen efter 90+ min. Snarare har matcherna utvecklats till riktiga målorgier, oftast med mål i dom första minuterna. Vi minns gärna tillbaks till 2013 då Alexsandar Prijovic gjorde entré i Allsvenskan med ett hat-trick, den sjuka 3-5 vinsten året därpå eller förra årets 2-4 vinst. Alla dessa målfester har utvecklats sig på parken lustigt nog, på Tele2 har målen och resultaten tyvärr varit mediokra för DIF hittils, där vi helst glömmer bort att vi förlorade vår premiär på Tele2 mot just Norrköping 2013. 

2017 blir prövningens år för Norrköping. Kan man hålla sig kvar i toppen eller har man halkat efter? Norrköpings värvningar kanske inte skrämmer något allsvenskt lag direkt, och man kunde se i slutet av förra säsongen att laget inte orkade hänga på i guldstriden ända fram. Man slutade dock 3a vilket ändå måste sägas är en bra prestation sett till man tappade många toppspelare såsom Emir Kujovic, Christoffer Nyman och Arnor Traustasson samt tränaren Janne Andersson. Potential finns det gott om i truppen. Djurgårdsbekantingen Sebastian Andersson kan utmana om skytteligan i år, samt så har man en stabil defensiv med tidigare nämnda Johansson och talangen Wahlqvist. Att man har tagit sig till Cupfinalen i år är såklart starkt, men behöver nödvändigtvis inte betyda allt för mycket för hur den allsvenska säsongen kommer se ut. Dock borde laget ligga i toppen eller straxt under och utmana om Europa. Våra egna matcher mot Norrköping kommer bli fortsatt väldigt jämna och målrika, men förhoppningvis till vår favör. 

Följ oss på sociala medier