En mörk kväll - för alla parter

2016-04-27 22:15

 

sites/default/files/Matchdax.

Det var tråkiga scener som utspelade sig på Gamla Ullevi ikväll. En annars fin afton med fantastisk publikinramning avbröts av en läktarskandal, som ledde till att matchen inte återupptogs igen. Och som om inte det var nog blev två av våra viktigaste spelare skadade. Man kan säga att det var en skitkväll på Gamla Ullevi.

Matchen mellan IFK Göteborg och Malmö stod 0-0 när den bröts. Dessförinnan hade Tonias Hysén fått ett mål avblåst för offside, vilket islänningen Kartjansson också fick, dock på grund av oegentligheter mot Mauricio Albornoz. Albaek sköt i ribban, Kartjansson nickade i ribban. Men allt som hände innan avbrottet tappade all betydelse efter det som hände i den 78:e minuten.

Ett knallskott kastas alltså in mot Tobias Sana, som värmer upp vid tillfället. Tidigare IFK-spelaren svarar med att kasta hörnflaggan mot fansen, vilket skapar tumult vid sidan om planen. Matchen avbryts tillfälligt, och efter ett avbrott på ca 30 minuter meddelar matchdelegaten att matchen inte kommer att återupptas. 

Och man kan inte säga annat än att det är förjävligt. För alla parter. För Malmö. För Blåvitt, både rent sportsligt och för klubbledningen. Och också för bilden av IFK Göteborg och dess publik. Så här är det:

I Cmore:s sänding förklarade man att om det bedöms att IFK Göteborg har felat i fallet blir resultatet 0-3 till Malmö. Om båda parter felat eller om IFK anses ha gjort allt de kan för att säkerställa säkerheten på arenan förlorar båda lagen med 0-3. Att Malmö skulle gjort fel är ju osannolikt. Det innebär alltså att Blåvitt förlorar i vilket fall.

Det här fallet kan också innebära andra bestraffningar förutom de sportsliga. Böter är inte helt otänkbart. MFF uppskattar nog inte heller det inträffade, eftersom att de har ansvar för Tobias Sana som utförde den här handlingen. Trots att de kan belönas med tre poäng i efterhand.

Det är ju inte heller något som kommer att innebära att Blåvitt lockar publik till matcherna, snarare tvärtom. Det lär ge bilden av att det inte är säkert att gå på fotboll, vilket med största sannolikhet avskräcker vissa åskådare. Det är också extra synd eftersom att det var en sån fantastisk stämning på GU innan det hände.

Extra surt blir det också när både Rieks och Bjärs går ut skadade med förmodade muskelbristningar. Det är två oerhört viktiga spelare för IFK Göteborg, och det är ju dessutom extra typiskt att ytterligare en mittback hamnade på skadelistan. Just nu ser det ut som att bet blir comebackande Hjörtur och Albornoz som bildar mittbackspar när Blåvitt möter Gefle på fredag, två spelare som inte ens tränat med varandra tidigare. Blir till att slipa samarbetet på träningarna den kommande veckan.

Sammantaget kan man dock inte säga annat än att det var en svart dag både för IFK Göteborg och svensk fotboll i stort. Glappet till toppen växer sig större, och seger på Gavlevallen på måndag är ett måste för att inte tappa allt för mycket gentemot lagen i toppen. Det enda positiva man kan ta med sig är att spelet ändå såg hyfsat bra ut. Men annars var det en mörk kväll i Göteborg. Nu blir det till att vänta och se vad som händer med den här soppan.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier