Ack ve, IFK

2016-04-28 10:53


Tero Pitkimäki. Spjuktkastaren från Finland som var det stora hemmahoppet under VM i Helsingfors 2005. Det året kastade han 91,53 meter långt. I VM slutade han på en fjärdeplats efter att han slungat iväg spjutet 81,27 meter.

Riktigt så långt skickade väl inte Tobias Sana upp hörnflaggan på läktaren, men han gjorde det inte av glädje som Pitkimäki. Snarare i ren och skär ilska.
Fast Tero Pitkimäki och Tobias Sana har också en gemensam nämnare, de har båda fallit offer. 
Tobias Sana lämnade IFK Göteborg 2012 för att pröva vingarna i den anrika holländska klubben Ajax. Väl där uteblev den succé som Angered-sonen hoppats på. Det var bättre att vända hem.
Sana återvände till Sverige och blev kontrakterad av Malmö FF, giganterna i allsvenskan de senaste säsongerna. Visserligen kanske flera Blåvitt-supportrar hellre sett honom i Göteborg, men läktaren var splittrad gällande honom. I sina bästa stunder är Tobias Sana en ypperlig fotbollsspelare. I sina sämre insatser presterar han som en primadonna i någon av de lägre divisionerna.

Sejouren i MFF har inte varit någon framgångssaga för Sanas del. Att han sitter i frysboxen är ren fakta, men faktum är att Sana är på Nordpolen vid det här laget. Han är långtifrån den fina form han hade när han lämnade IFK Göteborg. 

Tero Pitkimäki var på tävling i Rom 2007. Där höll det sig framme, misstaget. Finländaren skickade ut spjutet med en enorm kraft, men med en fasanfull konsekvens. Han träffade den franske längdhopparen Salim Sadri i ryggen. 
–Det är det värsta jag har varit med om, sa Pitkimäki till Sport-Expressen efter incidenten.

Tobias Sana var på fotbollsmatch i Göteborg 2016. Där höll den sig framme, bangern. Ex-göteborgaren skickade upp hörnflaggan på läktaren som en konsekvens, men med ett budskap. Han ville inte falla offer för idioti.

Vad är skillnaden mellan Pitkimäki och Sana?
Den ene fick publikens fulla stöttning, den andre blev kallad "fitta" och "tattare". I ena fallet ville supportrar hjälpa, i det andra ville en grupp sparka på den som redan ligger ned.

/Ludwig Billengren

Följ oss på sociala medier