Skadelistan växer på Kamratgården

2016-04-28 19:18

sites/default/files/Matchdax 2_0.

Nu på eftermiddagen kom beskedet gällande Sören Rieks och Mattias Bjärsmyrs skador, och lagläkaren Jon Karlsson lämnade väntade besked. Det är klassiska muskelbristningar det handlar om. I Sörens fall har han en blödning i framsida lår, och när det gäller Bjärs handlar det om en blödning i baksida lår. "En vanlig tråkig fotbollsbristning", som Bjärsmyr uttryckte det som. 

Detta är givetvis två oerhört tunga avbräck för IFK Göteborg just nu. Rieks, förra årets interna skyttekung med tio mål, är den drivande motorn offensivt och utgör ett ständigt hot tillsammans med Aleesami på vänsterkanten. Och Bjärsmyr, kaptenen, som agerar sista utpost i backlingen på ett lysande sätt under matcherna. Båda bedöms vara borta i fyra veckor, vilket innebär att de inte är tillbaka förens efter EM-uppehållet. Nu ställs verkligen bredden i den blåvita truppen 2016 på prov.

Hursomhelst innebär detta att vi får se ännu ett nytt mittbackspar i Gävle på måndag. Sannolikt blir det Hjörtur Hermannson och Mauricio Albornoz, två spelare som inte har någon erfarenhet av att ha spelat med varann alls. Gällande Tomas Rogne har man sagt att man tänker "skynda långsamt", vilket i sig är klokt, men i den här situationen ser jag helst att han gör comeback i allsvenskan mot Djurgården den nionde maj, i par med Hermannson. 

Vem som ska ersätta Sören Rieks är däremot inte lika glasklart. Mot Malmö fick Smedberg Dalence spela vänsterytter, vilket inte alls passar en högerfotad spelare som Martin. När Gustav Engvall byttes in istället för Ankersen precis innan avbrottet ersatte han Tobias Hysen på topp, som i sin tur klev ner på Rieks position och förpassade Smedberg till sin rätta position på högerkanten. Detta alternativ är det nog mest sannolikt att Lennartsson väljer att ställa upp med på måndag.

Med andra ord blir det till att träna på samarbetet lagdelerna sinsemellan på träningarna i veckan. Gör man det kan det nog trots allt bli en trevlig kväll i Gävle på måndag.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier