Dumt att straffa klubbarna när man har ett regelverk som inte fungerar

2016-05-05 13:56

Idag meddelade disciplinnämnden att den avbrutna matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF slutar 0-3 till bortalaget. Och som den sportsliga bestraffningen inte var nog ser också IFK Göteborg över möjligheterna att återbetala åskådarnas biljetter. Blåvitt får alltså sota för en persons fundamentala snedsteg. Rätt eller fel? Jag lutar åt det senare.

Vi vet alla vad som hände den där mörka kvällen på Gamla Ullevi. Skandal, katastrof, kalla det vad du vill. Beskedet som kom idag var såklart väntat, och helt enligt fotbollförbundets tävlingsbestämmelser. "Laget vars supportrar som orsakar att matchen bryts förlorar". Solklart, med andra ord. I alla fall enligt dessa regler.

Jag kan dock tycka att det är lite konstigt att IFK Göteborg ska ta smällen för det inträffade. Alternativet var att matchen skulle sluta 0-3 för båda lagen, och då skulle man ha ansett att IFK Göteborg gjort allt för att säkerställa säkerheten på arenan. Då kan man ju resonera om huruvida man har gjort det eller inte.

Så här är det: När IFK Göteborg jobbar med säkerheten på sina arrangemang är det vissa regler man förhåller sig till. Enligt dessa regler är förstås smällare förbjudna att ta med in på en fotbollsarena. Kroppsvisitering är tillåtet, men bara till en viss grad. Det innebär att man kan smuggla in otillåtna föremål på ställen där man inte får visitera, i underkläder, t.ex. Så smällare och bengaler glider med in på fotbollsarenorna i Sverige utan att man kan göra något åt det. 

Så det är helt enkelt dumt att bestraffa klubbarna när man har ett regelverk som inte fungerar. I och med den här bristen får man väl ändå säga att IFK gjort sitt jobb säkerhetsmässigt? Det är inte heller rimligt att IFK Göteborg ska ha ansvar för vad varenda person gör under matcherna. Om någon gör något dumt är det den enskilde individen som har ansvar för det.

Det som också sagts av många i anslutning till sådana här händelser är att dessa straff mot klubbarna är nödvändiga för att få dessa supportrar att förstå att det inte lönar sig att hålla på på det här viset. Men jag tror inte att det biter. Den här killen hann förmodligen inte tänka igenom vad för konsekvenser ett inkastat knallskott mot Tobias Sana skulle få, och förmodligen inte Tobias Sana heller när han senare kastade hörnflaggan mot publiken. Båda agerade instinktivt, och jag tror att de båda ångrar sig ganska mycket i efterhand.

Vi är nog alla överens om att vi vill föhindra att det här sker igen. Men att straffa klubbarna kommer inte avskräcka supportrarna. Det man istället borde göra är att införa hårdare visiteringsdirektiv för att förhindra att otillåtna föremål kommer in på arenan, och att straffa de personer som utför ett brott på riktigt. Det är dessutom mycket bättre att matcherna avgörs på planen, än på läktaren eller i mötesrummet. 

Men just nu verkar det gå långsamt att få fram en lösning, och under tiden får klubbarna sota för det. När kommer ändringen?

/Jonas Ström

Nystartad Instagram: Goteborgsbloggen

Följ oss på sociala medier