Ex-änglarna - hur har det gått?

2016-05-07 23:18

Flera av de europeiska ligorna lider just nu mot sitt slut, och då är det hög tid att sammanfatta hur det gått för tidigare blåvittspelare på den internationella scenen det senaste året. Sam Larsson gör succé i Holland och Jakob Johansson dominerar i Grekland, men hur går det egentligen för doldisar som Joel Allansson och Robin Söder? 

Det är ingen hemlighet att det råder spelarruljans i fotbollslag, och IFK Göteborg är inget undantag. De senaste åren har flera spelare lämnat föreningen, dock av olika anledningar. Vissa har behövt speltid, medan andra velat pröva lyckan i en större liga. Här kommer ett litet axplock av dessa spelare.

Sam Larsson

Anfallaren, som lämnade IFK Göteborg sommaren 2014, har gjort succé under sina två år i Heerenveen. På 58 starter har han gjort 14 mål, för att inte tala om alla framspelningar han har. "Samba-Sam" har under vintern ryktats till ännu större klubbar som PSV Eindhoven och Dortmund för summor runt 70 miljoner kronor, och en försäljing skulle innebära rejält klirr i kassan för IFK Göteborg, i och med vidareförsäljningsklausulen man skrev i kontraktet. En spelare med stor potencial, utan tvekan.

Jakob Johansson

Innermittfältaren från Trollhättan gick efter säsongen 2014 till AEK Athen, då i grekiska andraligan. Många kanske höjde på ögonbrynen gällande valet att gå till en tidigare krisklubb i ett ekonomiskt tyngt Grekland, men i efterhand kan man inte säga att han valde fel. Johansson tog en startplats direkt och har behållt den sen dess. AEK gick upp i högstaligan säsongen då Jakob kom, och under det här året har han även gjort tre mål. Belgiska klubben Gent har jagat honom under vintern, och en flytt i sommar är inte helt omöjlig.

Ludwig Augustinsson

Efter en lång skadefrånvaro gjorde Augustinsson ett fint år 2014, vilket resulterade i en flytt till FC Köpenhamn efter säsongen. Där har han utvecklats till en av ligans bästa vänsterbackar. Han var med om att vinna U21-EM i Tjeckien förra sommaren, och under våren har han äver fått göra debut i Erik Hamréns landslag. Liverpool uppges ha visat intresse för Augustinsson, som dock har kontrakt till 2019 med FCK. Stora pengar lär behövas för att köpa ut honom.

Lasse Vibe

Dansken är den senaste spelaren som lämnade IFK Göteborg för stora summor, då han gick till Brentford förra sommaren för ca 13-15 miljoner kronor. Första säsongen i Championship har varit förhållandevis bra för 2014 års skytteligavinnare. På 29 starter har det blivit 14 mål, och med det blev han delad intern skyttekung i laget tillsammans med irländaren Alan Judge. Dock har inte Brentfords säsong levt upp till förväntningarna inför säsongen. Laget, som förra året kvalade till Premier League, slutade i år på en blygsam niondeplats. Nya tag nästa år för Londonlaget, med Vibe i spetsen.

Gustav Svensson

Senaste spelaren att lämna Blåvitt för pengar, dock inte alls lika stora som Vibe gick för, utan blygsamma fem miljoner kronor. Den klena övergångsumman rörde upp irriterade känslor hos flera supportrar, men det var ändå trots allt sköna miljoner för ett ekonomiskt krisande IFK Göteborg. Flyttlasset gick iväg till Kina och Guangzhou R&F, där han direkt tagit en ordinarie tröja. Åtta starter har det blivit på lika många ligamatcher, och laget har hittills samlat ihop elva poäng.

Joel Allansson

Innermittfältaren var talangen som aldrig riktigt blommade ut i IFK Göteborg. Efter flera år med bristande speltid lämnade han Blåvitt sommaren 2014, men det gick inte mycket bättre i hans nya lag Randers, mycket beroende på skadeproblem. När ligan startade om igen i våras fick han däremot förnyat förtroende, och har spelar allt oftare från start. Randers placerar sig just nu på en sjätteplats i danska Superligan. Han spelade för övrigt hela matchen när danskarna slog IFK Göteborg i det allsvenska genrepet på Hjällbovallen med 3-0.

Robin Söder

Anfallaren var en supertalang innan knät gick sönder under U21-EM på hemmaplan 2009. Efter det kom han aldrig riktigt tillbaka till den nivån han visade upp innan korsbandsskadan. Han gick till Esbjerg i Danmark sommaren 2014 på grund av bristande speltid, men han har inte rosat marknaden där heller. Fyra mål blev det den säsongen, och i år har det bivit lika många. Hans kärriär var defenitivt värd ett bättre öde, och utan skadan hade han förmodligen nått längre än till västra Danmark.

*  *  *

Blandade resultat, med andra ord. Snart tar ex-änglarna sommarledigt, för att sedan ta nya tag inför nästa säsong. Vi får helt enkelt önska dem lycka till.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier