Seger på Olympia - dags att sammanfatta våren

2016-05-29 19:34

sites/default/files/analys-ifk-hel-620x348.jpgIFK Göteborg lyckades bevara formen från tidigare matcher och vann mot Helsingborg med 3-1 på Olympia. Segern var en välbehövlig sådan som förhoppningsvis ger spelarna sjäkvförtroende inför EM-uppehållet. Blåvitt placerar sig nu på en hyfsad femteplats med sex poäng upp till Malmö i topp, efter en vår med blandade resultat. Dags att sammanfatta den.

Det var tryckande värme när IFK Göteborg reste till Olympia för att möta Helsingborg. Helsingborg inledde matchen bäst, men så småningom kom Blåvitt in i tempot mer och mer. Det var böljande spel som gick i båda riktningarna, men det var IFK Göteborg som lyckades ta ledningen. Efter ett inlägg från comebackande Rieks kunde Ankersen sätta dit pannan till 1-0 för Blåvitt. Mikael Boman hade en stund senare en god chans att öka på ledningen, men Chencinski kunde rädda, och halvleken slutade 1-0 till bortalaget.

Andra halvlek betedde sig likt den första hade gjort, och båda lagen skapade hyfsade målchanser. Efter tjugo minuter kunde dock Gustav Engvall mycket tjusigt skuta in 2-0 utanför straffområdet, ett förmodligen viktigt mål för Gustavs självförtroende. Dock skulle Helsingborg skapa spänning i matchen när inhopparen Mikael Dahlberg kunde göra 2-1 i den 77:e minuten, ett onödigt mål. Reduceringen ledde däremot lyckigtvis inte till en kvittering, istället kunde inhoppande Paka göra 3-1 på tillägstid och säkra tre poäng till Göteborg.

Sista matchen innebär också att det är dags att summera en svängig blåvit vår. Bra insatser, som mot Gefle, Djurgården och Helsingborg idag, har varvats med dåliga insatser, som mot Örebro, Kalmar och Östersund. En förklaring till IFK Göteborgs lite halvknackiga spel är de skador man råkat ut för, som gjort att Lennartsson behövt röra om en del i startelvan. Antalet mittbackspar i vår uppgår säkert i ett dussin, och Sören Rieks skada innebar också en tappad dimension i anfallsspelet. En annan tes är att vissa spelare inte kommit upp i förväntad form, som t.ex Gustav Engvall, som haft stora problem under våren.

Det går inte heller att undgå från den avbrutna matchen mot Malmö FF den 27:e april. Inte bara att det var en enorm tråkig händelse som skadade om hela föreningen, det var också tre onödiga tappade poäng. Bedömningen från disciplinnämnden må kanske ha varit rätt, men det är tråkigt att matcher ska avgöras vid ett skrivbord och inte på planen. Det faktum att Tobias Sana inte straffades för sitt spjutkast mot läktaren kan också diskuteras, disciplinnämnden verkade tycka att det var okej. Dock verkade inte Blåvitts sportsliga resultat påverkas i efterföljande matcher, eftersom man vann två raka efter det inträffade.

Segrarna nu på slutet ger dock förhoppningar om att IFK Göteborg kan rida vidare på vågen och göra en bra sommar för en gångs skull. På senare år har det tajta matchandet resulterat i både respass i Europa League och svag form i Allsvenskan. Det ska nu bli intressant hur man hanterar detta i år, men för att man ska klara det behövs det nog lite rotation i startelvan emellan matcherna, något som den kontinuitetstänkande Jörgen kan ha svårt att göra. Truppen är ändå hyfsat bred, och en spelare som t.ex Karlsson Lagemyr ska säkert inte ha några problem med att avlasta någon av yttrarna mot t.ex Jönköping hemma.

Nu får de icke landslagsspelande Blåvittspelarna lite välbehövlig semester för att kunna vila upp sig inför sommaren. Allsvenskan inleds igen för Blåvitts del den 10:e juli, då man möter GIF Sundsvall hemma. Detta likt förra året, då man inledde sommaren med ett nesligt kryss på Norrporten, som var starten på en negativ formspiral. Nu möter man dem dock hemma, och det finns goda chanser att inleda sommaren med en seger den här gången. Dit är det dock lite mer än en månad kvar, så med dagens seger i bagaget tar vi nu EM-uppehåll.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier