Årets europaäventyr inlett

2016-06-20 15:18

Idag lottades de två första omgångarna i Europa League i Nyon. I Q1 möter Blåvitt walesiska Llandudno FC, och vid förmodad vinst väntar GKS Piast Gliwice. Rent sportsligt sett är det svårt att prata i termer om drömlottningar än, det bästa är att inget av motstånden inte ligger allt för långt bort, som Mats Gren uttryckte det som. Så man är ganska likgiltig inför motståndet, bara det inte blir portugisiskt i Q3 så är man nöjd...

För fjärde året i rad gör nu IFK Göteborg ett försök att ta sig till gruppspelet i Europa League. Som vanligt pratas det om vilken ekonomisk betydelse det skulle innebära att gå hela vägen, och Mats Gren säger att truppen ska klara av ökad belastning under sommaren. Att ett avancemang rent ekonomiskt skulle vara viktigare än nånsin råder det inget tvivel om, men om Blåvitt har truppen för det återstår att se. Klart är däremot att Blåvitt inte klarat av det någon gång de senaste åren, med EL-sorti i augusti och sviktande form i Allsvenskan som följd.

2013 gjorde man comeback i Europa-sammanhang efter tre års sjundeplatsmisär. Det svar cupsegern mot Djurgården som gav Blåvitt moöjligheten att gå in i den andra kvalomgången, där man mötte AS Trencin. Men efter att Häcken mycket tveksamt förpassat Blåvitt till Olympia fick man bara 0-0, och 1-2-förlusten borta innebar respass direkt. Ett stort fiasko, utan tvekan.

2014 var bortamatchen mot Mjällby startskottet på en dålig period för Blåvitt. Man hade slagit både Fola Esch och Györ tidigare, och lottades mot Rio Ave i omgång tre. 0-1, 0-0 och uttåg, mot ett lag som Blåvitt egentligen var bättre än. Mellan varven blev det torsk mot AIK och kryss mot Malmö.

2015 hade man gjort en fantastisk vår och borde ha gjort en fantastisk sommar, men den inleddes med tre nesliga kryss mot Giffarna och Peking två gånger om. Efter det såldes Lasse Vibe, men man lyckades ändå ta sig vidare mot ett klent Wroclaw i Q2. Men så mötte man ett portugisiskt lag åter igen, Belenonsens, med respass som följd. 2-1, 0-0, och med torsk mot Malmö och FFF däremellan också. 

Nu är det 2016 och det känns som att truppen är bredare i år än vad den varit tidigare somrar. Paka och Billy finns att tillgå, Lawson och Prosper likaså. Dessa spelare bör kunna fylla ut någon match, det kommer behövas när man ska spela omgång ett i år också till skillnad från förra året. Dock är det inte en av Jörgens starka sidor att skifta i elvan, men det är nog en av grundnycklarna för att lyckas. Det blir liksom inget bra om de ordinarie blir slitna och trötta i augusti medan avbytarna står och stampar brevid.

Förra året inleddes sommaren med att Blåvitt tappade en tvåmålsledning i Sundsvall till 2-2, en allt annat än skön start. Det vore nu optimalt om man inledde med att slå Llandlo-nånting hemma med minst 3-0, för att sedan spela en B-uppställning i Wales för att få avbytarna att känna hetluften lite. Detta fungerar som uppvärmning inför Sundsvall hemma senare, vilket blir en bra start i allsvenskan. Sedan kör man fullt mot Ellos borta och mot Gliwice, för att sedan varva ner mot J-södra, osv. Man får helt enkelt prioritera för att klara av det här.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier