Blogguppdatering med Sundsvallsdödaren

2016-07-11 10:46

IFK Göteborg startade den allsvenska sommaren på bästa sätt genom att slå Sundsvall med 4-1. Vid ledning med 2-1 tryckte Sundsvall på för ett kvitteringsmål, men då klev Mikael Boman fram och avgjorde med sitt 3-1-mål. Detta var hans tredje raka mål mot Sundsvall i blåvittröjan, och han gjorde även mål på dem i allsvenska kvalet med Halmstad tidigare. Vi tackar Sundsvallsdödaren för tre nya poäng.

Förra veckan var det Partille Cup som stod på schemat, men nu gör bloggen debut igen. Under veckan som gått spelade IFK Göteborg av returen mot Llandudno på Wales genom en 2-1-vinst. Resultatet och spelet spelade egentligen ingen roll, det enda som betydde något var att Lennartsson roterade elvan på ett bra sätt. Spelare som Dahlberg, Leksell och Paka fick göra startdebut och det gjorde de klanderfritt. Victor Sköld, som varit omgärdad av transferrykten, tackade för förtroendet genom att göra mål, en tydlig passning till Blåvitt att han vill vara kvar. Blåvitt borde använda honom mer i och med den kvalitén han besitter, om inte summan man får vid eventuell försäljning är tillräckligt bra.

Igår var dags för allsvensk uppstart mot GIF Sundsvall på Gamla Ullevi. Redan efter en minut hade Engvall gjort 1-0 efter en kontring, och under den första kvarten var det total blåvit dominans. Som vanligt ebbade det ut, men Salomonsson kunde ändå göra 2-0 efter 30 minuter. Innan paus fick dock Sundsvall lite initiativ och kunde göra 2-1 och skapa nerv i matchen, och detta initiativ fortsatte i efter paus. Men då gjorde Mikael Boman sin vana trogen och sänkte Sundvall efter en läcker framspelning av Sören Rieks. Ett matchavgörande mål, och så småningom kunde Tom Pettersson göra 4-1. 

Boman gjorde 2-0-målet på Norrporten förra året, och han gjorde 2-1 på Gamla Ullevi förra hösten. Under sin tid i Blåvitt har Boman dock haft det lite tungt och den ordinarie tröjan har inte alltid varit hans. Förra säsongen lyckades han ändå göra sex mål, alltså varav två mot Sunsvall. Och i år har han hittills gjort tre baljor, gårdagens mål inräknat. Ihopslaget har alltså en tredjedel av hans allsvenska mål i IFK Göteborg kommit mot Sundsvall. Passar Sundsvall Boman eller är det bara en tillfällighet?

Det senare lär vara oklart, men det som dock är klart är att mycket var positivt i den här matchen. Segern innebär en skön start som ger självförtroende, något man inte fick förra året. Då tappade man en 2-0-ledning mot just Giffarna i Sundsvall, vilket var starten på en dålig period. Alltså ska betydelsen av en bra start inte underskattas. Det som också saknades i Blåvitt förra sommaren var rotation i startelvan, vilket vi ser en antydan till nu. Mikael Boman fick starta istället för Hysén, som lär sparas till Europa League på torsdag. Båda Engvall och Boman fick göra mål igår, och Hysén var väldigt nära. Flera anfallare som är i form är jätteviktigt i detta skedet, och också något som inte fanns sommaren 2015.

Det som också skedde i veckan i anslutning till Sundsvallsmatchen var att Emil Salomonsson lanserade en myt. Han tyckte att tätt matchande inte var något problem alls - man vill ju spela liksom. Jag undrar om Emil verkligen tyckte så eller om det var ett sätt att försvara Jörgen och tidigare års Europa League-debacle. Det går inte att frångå att detta var ett problem förra sommaren då det resulterade i slitna spelare och sviktande form. Självklart kan han gilla att spela mycket, det är inget konstigt, men det tar så småningom ut sin rätt. Dock kanske det ligger något i att han inte vill kritisera sin tränare och den egna verksamheten, men kritiken är rättfärdigad och inte nödväntigtvis något som sticker i ögonen på Lennartsson. Men vi får ändå hoppas att Emil har rätt, då kan det bli en bra sommar.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier