Felfritt Eropaspel så här långt

2016-07-14 23:22

IFK Göteborg åkte ner till Polen och Gliwice för att möta ett på förhand starkt motstånd i den polska ligatvåan. Men det märktes inte när Blåvitt stod för en perfekt genomförd insats och vann med 3-0. IFK har nu återigen gett sig själva ett tacksamt läge inför returen, då man får ytterligare en möjlighet att rotera i elvan. Man har nu sex raka vinster i tävlingsmatcher, och detta börjar likna en fin sommarform för Blåvitt.

Inför matchen blev man införstådd med att Gliwice var lite av en mardrömslottning när man såg vilka lag de andra svensklagen skulle möta. AIK spelade mot ett lag från Gibraltar, och Häcken mötte Cork från Irland. Enligt scout Alf Westerberg var Gliwice lite av "Polens Leicester" i och med skrällsäsongen då man var snubblande nära att vinna ligan före storklubben Warszawa. Man funderade kring om huruvida Blåvitt fått ett enklare motstånd. Då hade man kunnat vinna stort för att sedan spela av hemma, a la Llandudno. Det trodde man inte skulle gå mot Gliwice.

Men tji fick man. Redan i den andra minuten gjorde Mattias Bjärsmyr, av alla, mål på hörna, vilket måste varit tugnt för ett offensivt Gliwice. Redan då fick Blåvitt ett bortamål att luta sig emot, och i minut 35 kom nästa balja. Tobias Hysén nätade, och nu har alla tre av Boman, Hysén och Engvall gjort mål på sistone. Den senare satte spiken i kistan med sitt 3-0-mål i den 86:e minuten, och IFK kan nu åka hem till Göteborg med ett beryggande övertag i bagaget. 

Efter 5-0 mot Llandudno var det inget snack om att Lennartsson skulle rotera i elvan i returen, och det borde inte vara det nu heller. Inte till samma grad som i Wales, men med spelare som t.ex Tom Pettersson, MSD, Paka och Hjalmar i elvan ska inte avancemanget behöva vara i fara. Nu på söndag väntar en tuff bortamatch mot Elfsborg på dörrmattan i Borås, och då passar det perfekt att stå över vissa i returen några dagar efteråt. Därefter väntar Jönköping, som blir lite av uppvärmning inför förmodad omgång tre, då man går fullt igen.

Det har också varit en del transfersurr kring matchen nu i veckan. Sportbladet rapporterade häromdagen att Jakob Ankersen är påväg till Lokeren i den belgiska ligan för en summa kring fem miljoner kronor. Om nu Blåvitt verkligen behöver få in pengar på någon försäljning känns Ankersen som ett inte allt för tungt tapp. Fötrsäljningen av Vibe förra året blev mycket mera kostsam än vad ett tapp av Ankersen lär bli. Bra uppbackning finns bakifrån i form av Smedberg och ev. Paka, och en förlust av t.ex Sören eller Bjärs hade varit betydligt mer tung. Nu gick dock Mats Gren ut och dementerade nyligen, men fortsättning lär följa.

Jamför man med samma tid förra året ser det nu mycket mer lovande ut än vad det gjorde då. Visserliggen tog man sig vidare från Q2 när man slog Slask Wroclav, men 0-0 borta och 2-0 hemma var inte allt för övertygande. Som sagt tappade man Lasse Vibe i den svängen, och i allsvenskan kryssade man mot Sundsvall och Norrköping x2 samt en efterföljande torsk mot Falkenberg. I år är det främst allfallsspelet som ser mycket bättre ut med tre spelare i god form. Plus att man fått resultaten med sig, och självförtroende på det. Nu är det bara att hoppas att man fortsätter på samma inslagna väg.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier