Låt vågskålen tippa över i Europas fördel

2016-07-17 22:54

IFK Göteborg åkte till Borås för att bryta en elva år lång svit utan vinst på Borås Arena. Men än en gång fick man lämna Borås utan seger, om än med en pinne i bagaget. I och med Malmös kryss mot AIK är avtsåndet på sex till förstaplatsen intakt, men Malmö spelar inte i Europa och kan helt och hållet fokusera på allsvenskan. Guldet är inom räckhåll och kampen är absolut inte över, men i detta skedet av året, och sett till föreningens ekonomiska situation, borde vikten läggas på Europaspelet.

Nä, Elfsborg på Borås Arena är inte IFK Göteborgs bästa match på året. Men sett till det underlag som finns där är det kanske inte så konstigt att alla inte lämnar Borås med tre poäng. Dörrmatta, balkongmatta, kalla det vad du vill. Men trots ett underlag man kunnat köpa på Rusta för ett spottstyvel så var det Blåvitt som tog ledningen. Mikael Boman gjorde målet efter inspel av Aleesami. Dessförinnan dömde domaren Kristoffer Karlsson mycket tveksamt straff när Haitam Aleesami snuddade Hedlund så att han föll pladask, dock jämnade det ut sig i och med att Victor Claesson brände den.

Under första halvlek dominerade Blåvitt, men efter paus inledde Elfsborg ett tryck och till slut kunde Simon Hedlund kvittera till 1-1. I repriserna såg man tydligt att Hedlund stod offside, men Karlsson och hans domarteam missade det. Trycket ebbade så småningom ut och sista delen av matchen var det relativt lugnt. Sett till den jämna matchbilden får ändå 1-1 ses som ett rättvist resultat.

Oavgjort borta mot Elfsborg är inte heller ett helt oävet resultat, men poängtappet innebär att Blåvitt missade chansen att knappa in på Malmö och Norrköping och att läget i tabellen därmed är konstant. Nu framöver kommer Blåvitt i allsvenskan att möta Jönköping hemma och borta, Djurgården borta, sedan Falkenberg hemma och därefter Hammarby borta, ett ganska tacksamt schema. Sett till bredden i truppen finns det möjlighet att variera i elvan utan större försämringar, och då tycker jag att den största vikten ska ligga på att ta sig så långt som möjligt i Europa.

Förra året hade man ett otacksamt läge under sommaren när man ledde allsvenskan samtidigt som man spelade i Europa. Lasse Vibe försvann och det gick knackigt på båda fronter. Nu behöver man inte alls nödvändigtvis tappa mark i allsvenskan genom att rotera en aning mellan matcherna. Just har Blåvitt som lag både självförtroende och harmoni, och än så länge har man inte drabbats av några spelartapp. Man har nu också stora möjligheter att ta sig förbi omgång tre, då man istället för att lottas mot lag som t.ex West Ham, Krasnodar eller Midtjylland får Blåvitt nu antingen möta finska HJK Helsingfors eller bulgariska Beroe Stara Zagora. 

Just att ta sig vidare till Europa League skulle betyda något enormt ekonomiskt för IFK Göteborg i nuläget. Läget är fortfarande kritiskt men ett avancemang ända till gruppspel skulle betyda sköna miljoner in på kontot. Nu finns en stor möjlighet och bra förutsättningar att ta sig dit. När Lennartsson skulle kommentera motstådet i Q3 sa han pliktskyldigt att allt fokus låg på matchen mot polackerna, och frågan är hur mycket han kommer att rotera i den matchen. Läget är likt det från 2014, då Blåvitt i andra gången fick med sig 3-0 mot Györ borta, för att sedan förlora med 0-1 hemma i en redan avgjort tillställning på förhand. Det var starten på en dålig period då. Nu är det dock 2016, och nya förutsättningar och annat lag. Förhoppningsvis kommer historien inte att upprepa sig.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier