Nu väntar Helsingfors

2016-07-21 22:31

Det var inte tal om någon spänning när Blåvitt mötte Piast Gliwice ikväll. IFK Göteborg spelade på sin 3-0-ledning genom att inte låta polackerna komma igenom alls, och matchen slutade 0-0. Polackerna hade bortsett från några inlägg i första halvlek inte något alls att komma med och komfortabelt spelade Blåvitt av matchen. Nu väntar finska HJK Helsingfors i omgång tre, och Europaäventyret går vidare.

Dryga 7 200 på läktaren skapade bra inramning, men i övrigt var det en sömnig kväll på Gamla Ullevi. Men vad annars kan man egentligen förvänta sig? Blåvitt spelar hemma och hade ingen anledning att gå framåt. Polackerna å sin sida behövde göra just det, men ett ramstarkt IFK-försvar och en allmän känsla av att matchen redan var avgjord gjorde helt naturligt att det blev ett slags dödläge i matchen.

Den ganska chansfattiga matchen som det blev gjorde att det inte var någon sprakande tillställning, men jobbet är slutfört och nu kan man fokusera på nästa omgång. Den ganska lugna kvällen tärde förhoppningsvis inte så värst på spelarna, och inga skador tilllkom ju heller därefter. Det man ändå kunnat önska var ett mål, dels för publiken som trots utgångsläget tagit sig dit, men också för att vinst alltid är bra för känslan i laget. Men Hysén och Engvall lär inte gräma sig särskilt mycket över att de chanser de missade inte ledde till seger.

Att man i returen mot Llandudno skulle få rotera i laget kunde man nog förvänta sig på förhand, men att Lennartsson skulle få möjlighet att rotera i den här returen också är en ren bonus. Gliwice var på förhand ett svårt motstånd, men med den taktiskt klockrena utklassningen i Polen och den här avspelade matchen ikväll såg det lekande lätt ut för Blåvitt. Nu fick Tom Pettersson starta för första gången i år, och Smedberg-Dalence avlastade Ankersen ute till höger. Albaek och Rieks, som spelat en del på sistone, slapp 90 minuter då de byttes ut mot Eriksson och Ankersen i andra halvlek. Victor Sköld fick dessutom några minuter när han avlastade Hysén. 

I nästa omgång väntar alltså HJK Helsingfors, som slog bulgariska Beroe Stara Zagora med totalt 2-1. Motståndet är av en helt annan karaktär än de två senaste åren, då Blåvitt lidit tunga nederlag mot två portugisiska lag, Rio Ave och Belenonsens. Båda dessa två lag var relativt bra lottningar, men båda mötena led Blåvitt av dålig form, vilket bidrog till uttågen. Dels kan det också ha berott på att det sydeuropeiska spelet inte passade IFK. 

I år blir det dock något mer hemmakärt i form av Helsingfors, finsk klubblagsfotbolls stormakt med 27 ligatitlar. Laget är ekonomiskt lite i en klass för sig mot de andra lagen och har ett minst sagt exotiskt lag till förfogande. I elvan mot Beroe fanns endast två finska spelare i startelvan, de andra fylldes upp av spelare från bl.a Japan, Nigeria, Kosovo, Colombia och Tyskland. Man inte överlägset i ligan, men tillåter sig ändå att rotera en del mellan ligaspel och EL, som man verkar lägga mest fokus på. En spelare som sticker ut är Taye Taiwo, en nigeriansk back med en bakgrund i klubbar som Olympique Marseille och Milan.

HJK tog sig till gruppspel i Europa League säsongen 14/15, men kvalprocessen underlättades i och men att man tog vägen via Champions League-kvalet. Man har i princip kvalat till Europa varje säsong de senaste åren, så erfarenheten ska inte underskattas. Men om den dåliga kvalitén på lagen i ligan hjälper dem, i och med att de kan spara på viktiga spelare - eller stjälper dem, eftersom matchningen blir dålig - återstår att se.

Men sett till att Häcken och inte minst AIK får möta Genk och Panathinaikos får ändå HJK ses som en bra lottning och ett lag Blåvitt ska ha stora möjligheter att slå. Men Blåvitt missar möjligheten att avsluta på hemmaplan, och får inleda på Gamla Ullevi den 28 juli. Men först väntar Jönköping Södra hemma på söndag, och förhoppningsvis finns kan man bevara formen som man byggt upp hittills i juli genom att vinna komfortabelt. Men som jag skrivit tidigare hoppas jag att man lägger störst vikt på Europa League, och visst borde man kunna ta sig vidare från omgång tre i år till skillnad från de två senaste åren. Tredje gången gillt, eller hur?

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier