En dag på jobbet, på väg mot större mål

2016-07-24 21:43

IFK Göteborg vann hemmamatchen mot Jönköping Södra med 2-1 tidigare idag efter två mål av Mads Albaek. Med all respekt mot J-Södra, men segern var planenlig och sådana här matcher måste man bara spela av om man vill vara med i guldstriden. Det är man nu, fyra poäng bakom Malmö, och tre bakom Norrköping. Matchen blev också en bra uppvärmning inför det som nu komma skall, nämligen Helsingfors på torsdag och en av årets absolut viktigaste matcher.

Blåvitt kom till matchen efter en ganska avslagen tillställning mot Gliwice i torsdags när avancemanget i EL säkrades. Mikael Boman var inte tillgänglig på grund av skada och inte heller Jakob Ankersen på grund av avstängning, kanske en bra grej eftersom han nu var tvungen att vila en match. Smedberg-Dalence var en fullgod ersättare och fick en match istället, och Mikael Boman ersattes en aning överraskande av unge Patrik Karlsson-Lagemyr, hans första start i allsvenskan. Tobias Hysén fick än en gång stå åt sidan, och han har faktiskt inte startat en enda match i allsvenskan efter uppehållet.

Smedberg-Dalence gjorde en stark match och hade en frispark i ribban efter fem minuter. Men det var Mads Albaek som klev fram och blev matchvinnare genom sina två mål, det ena efter att ha styrt på en Jönköpingsspelare och det andra genom ett stiligt halvvolleyskott efter samarbete med mittfältskollegan Sebastian Eriksson. Mellan målen, rättare sagt direkt efter det första, kunde J-Södra kvittera genom Pavel Cibicki. Dock var Tommy Thelin, som assisterade, rejält offside när djupledsbollen kom. Lika säkert som att jorden är rund, men Blåvitt fick istället erfara sitt andra offsidemål emot sig på en vecka. 

Dock påverkade inte det matchutgången som mot Elfsborg i söndags, och tacka Mads Albaek för det. Andra halvlek var rätt avslagen och Blåvitt försvarade sin ledning, och på slutet fick dessutom Sabah Lawson hoppa in och spela en stund. Paka gjorde ingen jättematch, men startdebuten är avklarad och han blev absolut inte underkänd. Tobias Hysén fick hoppa in i tredje allsvenska matchen i rad, men hann inte göra något större avtryck. Hursomhelst tog man tre stabila poäng, men man får räkna med en tuffare match när man möter dem igen på Stadsparksvallen nästa söndag.

Nu väntar alltså HJK Helsingfors och den största möjligheten IFK haft att ta sig vidare från omgång tre de senaste åren. HJK värmde i sin tur upp för mötet genom att slå PK-35 med 4-2, men man vilade ett antal spelare inför matchen mot Blåvitt. Det ska sägas att de andra lagen håller ganska låg standard och att PK-35 för närvarande ligger sist, så allt för stora växlar av matchen kan man inte dra. Klart är i alla fall att stjärnbacken Taye Taiwo inte spelade på grund av skada, och det är tveksamt om han spelar på torsdag. Att se upp för i övrigt är anfallarna Morelos och Oduamadi, som gjort 13 mål tillsammans, och mittfältaren tillika japanen Tanaka med fem mål i protokollet.

Men utsikterna är goda, och efter segern idag går Blåvitt in i matchen med självförtroende och med flera spelare i form. Innermittfältarna, med Albaek i spetsen, gjorde båda en bra match med två mål och en assist. Thomas Rogne börjar efter sin skada verkligen uppträda som han gjorde innan den förra säsongen. Ett sådant lag med harmoni blir dessutom otroligt viktigt när man nu går in i en av de viktigaste matcherna för säsongen. Viktiga miljoner står på spel och Blåvitt har efter två tidigare år med misslyckanden nu en större chans en nånsin. Segern idag var bara ett mellanspel, om än ett viktigt sådant, men det är nu på torsdag man verkligen helst ska prestera. Återstår att se om det kommer bära eller brista.

/Jonas Ström

Följ oss på sociala medier