Blåvitt bygger berg i Helsingfors

2016-07-28 22:46

Än en gång verkar Europa Leagues kvalomgång nummer tre bli för svår. Blåvitt förlorade med 2-1, och man kan undra vad det beror på. Blev allvaret alltför betungande eller vägde HJK:s Europarutin för tungt? Formen man haft verkade som bortblåst och nu blir det svårt att vända på detta. Skador på Bjärs och Hysén gör det ännu tyngre, som om den tunga torsken inte var illa nog.

Inför match gjorde Jörgen Lennartsson ett kanske lite oväntat drag. Han valde att spela Rieks brevid Hysén på topp istället för Gustav Engvall. Ankersen klev ut till vänster och Smedberg-Dalence belönades med en plats till höger. Om anfallsparet föll väl ut? Jodå, Sören rasslade fram några chanser. Men man måste sätta dem också. 

Det gjorde Sören dessvärre inte i första halvlek. IFK började bäst men HJK växte in i matchen. Och direkt efter paus kom kallduschen. Tanaka gjorde 1-0, och finnarna hade kommandot. Glädjen efter Salomonssons kvittering blev kortvarig, för direkt efteråt tog HJK ledningen igen genom Morelos. En aning slarvigt av Alvbåge att den gick in, kan man tycka.

Om jag inte missminner mig så Tobias Hysén att Blåvitt måste anpassa sig mer till det Europeiska spelet med hårda tag och tjuvnyp. Han hävdade att Blåvitt varit för snälla tidigare. Ett Europaerfaret Helsingfors kom till Gamla Ullevi och spelade just så, men Blåvitt spelade inte med. Varken Gliwice eller Llandudno hade större EL-erfarenhet med det har HJK. Blåvitt har inte lärt sig spela mot bra lag i Europa när det här kommer väl till pass.

Sett till chanserna Blåvitt hade borde man kanske gjort fler mål. Sett till HJK:s chanser borde de kanske inte räckt till två baljor. Men, för att använda en klyscha, är fotbollen lik förbannat så men faktum kvarstår att Blåvitt gjorde en av sina sämre matcher på ett tag nu. Enligt HJK-tränaren Lekhosuo gjorde Helsingfors dock en av sina bästa matcher i år.

Det kan dock vara så att matchbilden som uppstod, där HJK låg lågt och satsade på kontring, passade Helsingfors bra men Blåvitt mindre bra som brukar ha svårt att föra matcher. HJK har nu alla möjligheter att spela samma spel igen nästa torsdag hemma på sitt konstgräs och stänga matchen. Blåvitt måste göra två mål och lyckas man gå vidare är det en bragd, utan dess like.

När Blåvitt verkligen behövde prestera gjorde man det inte, trots att formen verkade vara så god och chanserna så bra. Man har fortfarande chansen på torsdag, men det kan bli utan Bjärsmyr och Hysèn som skadades idag. Två tunga skador, viktiga spelare. Må dock inte denna förlust, och inte heller skadorna, rasera formen man byggt upp. Chansen att studsa tillbaka finns mot J-Södra på söndag. Sen väntar ett berg, kanske för högt att bestiga. Men det är ett krav för att inte Europa drömmen ska dö för tidigt, ännu ett år.

Följ oss på sociala medier