Miraklet Helsinki ett faktum

2016-08-04 21:35

IFK Göteborg kom till Helsingfors med ett svårt utgångsläge efter hemmamatchen, med bara en renodlad anfallare i truppen, och de möttes av ett berg när de kom dit. HJK saknade den kreative mittfältaren Tanaka men vad gjorde det när man inte behövde anfalla nåt så väldigt utan bara stänga matchen? På sin egen hemmaplan framförda av sina egna fans. Med all sin rutin från Europaspel i bagaget. IFK kom till den finska huvudstaden med allt att vinna och HJK gick in i matchen med allt att förlora. Men Blåvitt gjorde dock det man skulle, för de hade inget val, men HJK gjorde dock inte det man skulle. Miraklet i Helsingfors blev verklighet och nu väntar play-off om några veckor. 

Av olika anledningar kunde jag inte se matchen i kväll. Under semestertider är man inte hemma så mycket och min mobildata räckte inte för att streama matchen. Istället gjorde jag annat och kollade tre gånger under matchens gång vad det stod. Första gången, runt 18:30, stod det 0-0 och det var väl det pessimistiska jag förväntade mig - en tillknäppt match där HJK stängde igen och där Blåvitt inte kom någon vart. Andra gången var en timma senare, 19:30, och då såg jag att Blåvitt faktiskt gjort 1-0 genom Mikael Boman. Då var det ungefär en kvart kvar av matchen trodde jag och föreställde mig en matchutgång där IFK gjorde en hedersvärd insats och vann med 1-0 men där det inte räckte ända vägen fram. Men nog hoppades man alltid.

Klockan 20:00 var tredje gången och matchen var väl slut, tänkte man. Telefonen halades upp ur byxfickan och jag räknade med att få ett negativt besked men 0-2 stod det bland resultaten. Och även trots att man optimistiskt framhävt möjligheterna tidigare idag mindes man utgången i torsdags och hur det gått de två tidigare åren när Blåvitt har kvalat i omgång tre. Mot Rio Ave 2014 hade man 0-1 från hemmamötet och en uddamålsseger kunde innebära avancemang men 0-0 slutade det i en tillknäppt match. Förra året var läget ändå ganska bra, 1-0 räckte mot Belenonsens hemma men det slutade 0-0 den gången också. Jämför man chanserna inför match 2 de olika åren var de på förhand minst i år men nu lyckades man. Äntligen. Ytterligare ett uttåg i detta skedet hade varit segt och uttryck som "förbannelse" hade mycket väl kunnat komma på tal.

Det hela fullbordades när jag gick in på GT för att läsa om bragden. Högst upp stod det om "Blåvitts grymma vändning", och när jag scrollade ner kunde jag på rubriken under läsa: "Mardröm för AIK". Som om inte miraklet i Helsingfors var nog. Jag läste inte mer om det men rubriken sa allt. Nu är IFK det enda svenska laget kvar i Europa och fotbollssverige får nu sätta sitt hopp till Blåvitt när det står viktiga rankingpoäng på spel. Och i efterhand får jag konstaterna att detta är en av de segrar de senaste åren som känts allra bäst, och efter sortierna -14 och -15 känns det extra skönt att ta sig förbi just denna anhalt. Segern mot AIK borta förra året var fantastisk, ren och skär skadegjädje, annars är det nog ingen annan match som matchar och cupgulden lever inte heller upp.

Mycket förväntningar byggdes upp i och med matchen i torsdags och det kändes så lovande, men det mesta raserades efter en match där just skillnaden i Europarutin lyste igenom, och därför kändes det som nådastöten för ytterligare ett Europaäventyr och väldigt lite talade för en vändning. Kanske är det just därför denna seger överträffar cupgulden: i dem matcherna var Blåvitt ändå favoriter, speciellt mot Örebro, och det gjorde att det liksom var väntat att Blåvitt skulle vinna. Nu trodde få att det skulle gå, i Hyséns frånvaro och allt, men mer att det kändes så tydligt i torsdags att HJK bemästrade Europaspelet men att Blåvitt inte gjorde det. Men efter en match med en del chanser som Blåvitt utförde på ett väldigt bra sätt, får man ompröva den slutsatsen. Och kanske är det så - det passar IFK Göteborg bättre att vara underdog än tvärtom. 

Senare läser jag mer om AIK:s match, och Marcus Berg var stor segerregissör. Han gjorde en assist och ett mål, och Panathinaikosfansen skrek "Vi hatar gnaget" - på svenska. Ironiskt nog var tidigare blåvite Berg segerregissör, och grekernas ramsa var dråplig men en aning skrattretande. Blåvitt gjorde istället en av sina bästa matcher i år och det var det man grämde sig över att IFK inte hade gjort i torsdags. Men det återstod då en match, förutsättningarna var simpla och man tog nu chansen. Rent historiskt sett var det skönt att klara av omgång tre nu men faktum kvarstår att det står en omgång ivägen för att komma till gruppspel. Nu får Blåvitt förlita sig på slumpen under morgondagens lottning och lag som Blåvitt kan få ställas emot är Schaktar Donetsk, Olympiacos, Anderlecht och Fenerbache. Men det blir imorgon och nu ikväll får vi njuta av denna segerns sötma från en av årets viktigaste matcher. För den känslan att se hur det står 0-2 i resultatraden är det inte mycket som slår.

Följ oss på sociala medier