Aleesamis Palermoflytt och EL-lottningen

2016-08-05 20:03

Euforin efter gårdagens vändning har lagt sig en aning och det har börjat skunka in att Blåvitt är nära gruppspelet nu. Idag lottades det sista hindret fram, och bland sex starka lag blev det azerbajdzjanska Qarabag, ett starkt lag men det kunde blivit värre. Den matchen får Blåvitt dock spela utan Haitam Aleesami vars flytt till Palermo bekräftades häromdan. Ett bra steg för Haitam (favoritlaget Juventus efter det?) och en bra affär för Blåvitt. Nu är bara frågan vem som ska efterträda honom framöver.

Ja, den där segern mot Helsingfors igår lever man på ett tag. Om man innan första mötet underskattat HJK som om de var ett medelmåttigt finskt gäng så överskattade man dem inför gårdagens möte då det kändes som att Blåvitt hade blivit bemästrade av detta så sluga Europaerfarna lag. Det var en rakt igenom lysande insats som förtjänar att kallas för en bragd. 

Vid lunchtid idag riktades blickarna istället mot vilket lag Blåvitt nu ska få möta. Av de sex möjliga motståndarna stack Schaktar Donetsk och möjligtvis Gent och Sassuolo ut som svåraste lottningar. Maccabi Tel Aviv, Sparta Prag och Qarabag var väl ganska likgiltiga, och nu blev det det sistnämnda. I sammanhanget en bra lottning men i det stora hela en svår motståndare. Ett lag från Azerbajdzjan är ju ack så svårbedömt, men det man möljligen kan förhålla sig till är när Elfsborg mötte Inter Baku i andra omgången 2014 och gick vidare efter straffar i Baku. Men det ska sägas att de vann serien förra året rätt överlägset. 25 poäng före Inter Baku.

Det som irriterar mig är att Blåvitt än en gång får börja hemma. Det är alltid en stor fördel att få avsluta på sin egen hemmaplan då man känner motståndet bättre och har ett resultat att spela på, trots att det nu till slut gick bra mot HJK i alla fall. Dock kan Blåvitt förhoppningsvis dra lite lärdom från öppningsmötet och ta med sig det till mötet mot azererna, ett erfaret lag som spelade i EL-gruppspel 14/15. Men vi får nog lägga ner snacket om Europaerfarenhetens betydelse, för HJK som verkade vara det visade inte upp det igår.

Det som också väntar är en eventuell jakt på Haitam Aleesamis ersättare. Jag skriver "eventuella" eftersom det finns fler alternativ. Det mest naturliga vore egentligen att Billy Nordström tog över, talangen som visade att han höll i allsvenska sammanhang när han ersatte avstängde Aleesami mot Norrköping i våras. Den ersättare det ryktats om är australiern Scott Jamieson från Sidney Wanderers. Blåvitt ska ha bemött hans utköpsklausul på 1,3 miljoner kronor, ett underpris i sammanhanget, men förhandlingarna har tydligen dragit ut på tiden, kanske pågrund av att Aleesamis tranfer dröjt tills nu. 

Egentligen skulle jag vilja att de satsade på Nordström, en egenfostrad spelare som inte kostar mycket och som också visat att han verkligen håller måttet. Men sett till det låga pris Jamieson har verkar han vara en bra värvning, och det behövs ju dessutom två spelare på positionen. Men nu verkar det alltså vara osäkert om affären går igenom och då får Mats Gren fila på en annan lösning. Faktum kvarstår ju att det behövs två spelare på positionen.

Om inte Gren löser något kvickt blir det ju Nordström, vilket inte ska vara några problem alls. Hans andra match från start blir alltså mot Djurgården borta på måndag. Efter ett par veckor med intensivt matchande kommer nu en veckas glapp i Europaspelet och en lugnare period för laget framöver. Lyckligtvis upphör inte Europaspelet helt nu som det gjort tidigare år, om två veckor är det igång igen. Nästa hemmamatch är mot Falkenberg på fredag, och 10 417 är sålda till matchen. Kan nog bli lite till, men bortfallet brukar vara stort. Men mot Qarabag hemma den artonde, då ska det vara fullt. Storlag eller inte, det är playoff det handlar om. Nu behövs stödet nästan mest. 

Följ oss på sociala medier