Blåvitts senaste transfer - vem är Scott Jamieson?

2016-08-11 12:01

Nu på morgonen bekräftades värvningen av den australiske vänsterbacken Scott Jamieson, som ansluter från Western Sydney Wanderers. Jamieson är tilltänkt som ersättare till Haitam Aleesami, som lämmade för Palermo förra veckan. Jamieson är spelklar till matchen mot Qarabag på torsdag, och IFK lyckades till slut ro hem affären på denna tranferfönstrets sista dag. Vem är nu denna australienare?

Jamieson föddes i oktober 1988 och är alltså 27 år gammal. Hans första klubb i kärriären var Blacktown City i New South Wales Premier League, och hann också gå på Westfields Sports Highschool innan han skrev på för Bolton i engelska Premier League. Han gjorde ett framträdande för A-laget, då han spelade en försäsongsmatch mot skotska Hibernian. Efter en treårs-period i England vände han hemåt och skrev på för Adelaide United.

Det var här kärriären tog fart för Jamieson. Han debuterade i premiären i ligan och behöll sin plats efter det. Jamieson gjorde en utmärkt debutsäsong och blev bl.a utsedd till "man och the match" i ett möte mot Nya Zeeländska Waitakere United i världsmästerskapet för klubblag det året. I slutet av säsongen fick han dessutom utmärkelsen "Rising Star Player of the Year". Efter säsongen ryckte holländska klubbar i honom, men han blev kvar. Ett år senare var han påväg till tyska Greuther Fürth, men affären brakade samman. I stället skrev han på för Sydney FC, där han gjorde sitt första ligamål så småningom.

Efter två år i Sydney FC och en sejour i Perth Glory skrev han alltså på för West Sydney Wanderers i maj 2015. Under första säsongen belönades han med en plats i årets lag och har beskrivits som en mycket viktig spelare för klubben. Jamieson har också erfarenheter från landslagspel för sitt land. Han har först och främst spelat i U17-landslaget och fanns med i den trupp som representerade Australien i U17-VM 2005 i Peru. Han har också spelat fyra A-lagskamper varav den första var mot Indonesien i januari 2009 i kvalet till Asian Cup.

Nu värvas han alltså till Blåvitt och lär rätt omgående gå in i startelvan. Kontraktet är skrivet över 2018 och han beskrivs av Mats Gren som stark defensivt, snabb och offensiv samt väldigt bolltrygg. Transfersumman är inte offentliggjord men utköpsklausulen som Blåvitt ska ha mött har ryktats ligga på 1,3 miljoner kronor. Om man jämför det med vad man sålde Aleesami för har Mats Gren isåfall gjort en bra affär, och mestadelen av Aleesamipengarna kan nu gå in i den egna verksamheten.

Jamieson kommer till helgen och kommer med största sannolikhet att kastas in i hetluften direkt mot Qarabag på torsdag. Förmodligen går han före Nordström i en sådan match där såpass mycket står på spel. Jamieson kan mycket väl fortsätta att lira efter det, och på något sätt känns det lite olyckligt. Här har Billy gått och väntat på chansen ett tag, och när väl Aleesami säljs så kommer en ny in. Nu återstår det väl att se hur det utvecklar sig men Billy är verkligen en talang och har visat att han håller på denna nivån. Men två spelare behövs på positionen, och nu får vi väl se vem som tar den.

Följ oss på sociala medier