Bryt ihop och kom igen

2016-08-21 21:10

Ja, hur ska man tolka detta nu då? IFK Göteborg åker till Stockholm för att möta Hammarby, ställer upp med en B-betonad elva vilken må vara klokt inför Qarabag men bredden verkar lik förbannat inte vra bra då man förlorar med 2-0. Det känns som fokus ligger på andra håll, man orkar inte riktigt och det blir halvdant. Blåvitts sommarsvacka som kommit i princip varje gång de senaste åren kommer nu i allra sista stund men påverkar det läget inför matchen i Baku? Jag tror faktiskt inte det.

Lennartsson väljer inför start att vila Albaek, Rieks och Hysén, och in med Eriksson (eller Pettersson), Smedberg och Omarsson. Det känns som en väldigt bra elva på förhand, och starten är ju riktigt lovande. Jakob Ankersen är riktigt aktiv och Blåvitt sätter lite press. Samtidigt kommer Hammarby fram lite väl enkelt och några farliga möjligheter vaskas fram. Till slut resulterar det i ett mål, Haglund av alla, och då är det ridå, Blåvitt orkar helt enkelt inte att vända. Det känns som om spelarna gått in med fel känsloläge inför matchen, så nedvärderad som den liksom blivit. Fokus ligger längre fram, på torsdagen. Och då blir det halvdant, inställningen är inte riktigt på hundra procent.

Jörgen säger inför att Europaspelet ligger i en låda hemma i Göteborg men efter matchen erkänner han att det såklart fanns med i beräkningen inför matchen. Och man har helt enkelt inte heller lyckats lägga ner Europaspelet i den lilla lådan helt och hållet, det syns ju när man kollar på matchen. Men det beror ju självklart inte bara på det. Innermittfältet med Seb och Tom fungerade inte alls och agerade istället som en motsats till vad Gustav Svensson var förra året. Hammarby får det alldeles för lätt och betydelsen av Mads Albaek blev märkbar. Sedan är det såklart så att anfallsparet Boman och Omarsson inte spelat ihop tidigare och kemin finns ju inte där än. Backlinjen kändes också sämre än vad den brukar vara. Nä, det var inte så mycket som stämde i eftermiddag.

Men det känns ändå som att man inte kan dra allt för stora växlar av detta, då elvan inte var ordinarie och då matchen som den svåra bortamatch den är ligger precis emellan playoff-mötena. Det är det man ser fram emot, matchen på torsdag, och detta var bara ett störningsmoment i uppladdningen. Det kommer inte påverka särskilt mycket alls: det kommer att vara ett nytt land, ny miljö, annan turnering och annat utgångsläge. Och annan elva, förstås. Det som dock är trist är att läget i den allsvenska tabellen ser sämre ut och tredjeplatsen, som ger Europaspel, är nu fyra poäng bort. Det är ingen idé att snacka om guldet för det är helt kört. Fyra poäng ska dock inte vara omöjligt och det måste vara målsättningen inför den allsvenska hösten som börjar nu.

Om vi nu snackar allsvenskan väntar Helsingborg hemma i nästa match, ett lag i nästintill kris som är på kvalplats i detta nu. Det känns som en tacksam uppgift men det mesta beror på hur det går på torsdag. Jag bävar inför denna match och Blåvitt får nu tre dagar att förbereda sig på till skillnad på de fem inför hemmamötet. Nu måste man åka till Azerbaijan dessutom. Hinner man ladda om? Jorå, det ska nog gå. Förutsättningar inför den matchen tar vi senare. Just nu får vi bara försöka intala oss att denna match inte ska påverka särskilt mycket. Eller bara hoppas att det inte gör det.

Följ oss på sociala medier