Samlat kring landslagsuppehållet

2016-09-08 16:41

Efter veckor av intensivt matchande kom nu ett, kanske välbehövligt, landslagsuppehåll för Blåvitt och allsvenskan. Men efter krysset mot Holland, som den gamle ängeln Marcus Berg fixade, blickar vi nu fram emot mötet med Malmö på måndag. Här kommer lite samlade reflektioner kring det som hänt den senaste tiden.

 - Några blåvita lirare har varit i farten i veckan, och Martin Smedberg-Dalence börjar bli van. Han började dock på bänken när hans Bolivia slog Peru med 2-0, men var med när de bragdartat tog poäng borta mot Chile. Oroande var dock att Martin gick ut med skada i slutet, men enligt Jon Karlsson ska det inte vara allvarligt. Annars har Thomas Rogne suttit på bänken i Norge, Omarsson lirat med Islands U21, plus några från akademin i ungdomslandslagen. Visst finns där intressanta spelare för framtiden.

 - Igår var de så också dags för årets första medlemsmöte, där ekonomin såklart var den hetaste potatisen. Jakob "Jakebox" Andreasson var rättfram och förklarade att man enligt prognosen kommer att göra ett positivt resultat för 2016, vilket är positivt, och konstigt vore annat sett till de försäljningar man gjort i år. Men han var också tydlig med att driftunderskottet är fortsatt stort, och att det är kostnaderna för spelartruppen som man i första hand jobbar för att minska. Och sett till speltid är det nog vissa spelare som tjänar lite för mycket, t.ex Adam Johansson, som ska ha bra lön. 

Andreasson är tydlig med att man har en bit kvar till att gå plus utan att sälja spelare för sådana här summor, vilket är en viktigt att poängtera, men han säger också att ekonomin har blivit bättre sedan senaste mötet och att man är på rätt väg. Och det är som "Jakobox" säger, det ger ett lugn och då kan kan jobba mer långsiktigt och strukturerat. Och det är nästan det viktigaste av allt.

 - Idag har dessutom ett rykte spridits i medierna om att Dalkurds mittback Jesper Nyholm, som Blåvitt tidigare visat intresse för, ska ha bestämt sig för att gå till Blåvitt efter säsongens slut. Och visst känns det väldigt intressant, eftersom han kallats en av Superettans bästa mittbackar, och eftersom hans kontrakt går ut och därmed inte kostar något vid eventuell transfer. Dock gick Nyholm ut och dementerade uppgifterna omgående, så om något är överenskommet är oklart.

I truppen finns redan fyra mittbackar i detta nu i form av Rogne, Bjärs, Zalo och Hjalmar, men Blåvitt må ha en baktanke med värvningen. Det är inte alls säkert att Hjalmar spelar en säsong till, då han börjar komma till åren och att hans prestationer därav blivit sämre. Chansen att han tar steget tillbaka och får en annan roll inom Blåvitt är stor, det har talats om det tidigare och nu kanske tiden är kommen. Dessutom har Bjärs visat intresse för ytterligare en utlandssejour, och så som Rogne spelar i sina bästa stunder kan han också bli aktuell för en flytt. Så då kan det öppnas en plats för Nyholm nästa säsong, och sett till ovanstående fördelar med denna eventuella värving hoppas vi att han presenteras efter säsongen.

 - Det har också ryktats om spelare ut, i form av Tom Pettersson, en annan som också sitter på kanske lite för hög lön sett till den speltid han fått. Djurgården ska vara intresserade och nä, det har ju inte riktigt gått som Tom kanske tänkt när han kom till Blåvitt inför 2015. Han värvades som mittback, men så kom Thomas Rogne med dunder och brak och då fick Tom istället spela innermittfält, där han agerade back-up till Gustav Svensson och Sebastian Eriksson, senare Svensson-Albaek och nu Albaek-Eriksson. Han har alltid uppgett sig vara Blåvitt trogen, men ska nu enligt uppgift ha svängt. Tom är en riktigt bra truppspelare, men egentligen för bra för att sitta på bänken. Kanske ser nu Blåvitt chansen att lösa honom från hans dyra kontrakt och få en miljon på det, som han uppges kosta. Saker och ting lär klarna efter säsongen.

 - Apropå Malmömötet, så intervjuades idag någon pamp från Skåne av Expressen apropå biljettförsäljningen inför mötet. När de frågar varför det lockar med Göteborg, säger denna person att det är Sveriges titelstarkaste klubbar, vilket det ju är, men är väldigt noga med att poängtera att de ändå är liiiite bättre genom att rabbla upp alla titlar de tagit genom åren. Och huruvida vem som nu är "bäst", eller "leder", som denna gubbe säger, är ju redan känt som en aning svårt, då olika titlar och åstadkommanden värderas olika mycket. Men bara att framhäva det på detta sättet, som deras kommunikationschef gör, tyder bara på att han verkar lida av lillebrorskomplex.

 - Det som Expressen också skrev om idag är att Malmö inte tänker låta spelarna värma upp i närheten av Blåvittklacken efter vad som hände i våras. Eh... okej. Det verkar ha gått dem förbi att i princip alla i Blåvittkretsar fördömt den killen som utförde denna idiotiska handling. Ingen vettig människa skulle ens komma på tanken att upprepa det till måndagens match, och att Malmö ens funderar på detta är att de generaliserar alla fans som ska åka dit som om alla vore benägna att göra detta igen. Det kan väl kanske vara vettigt att just Sana inte rör sig alltför nära men det var inte deras budskap, ingen skulle värma där. Isåfall kan de väl lika gärna ta bort hörnflaggan också, för att minimera den risken.

 - Och visst, hetsen har börjat så smått. Och för att Malmö inte ska vinna ytterligare ett guld och därmed få fullvärd rätt att kalla sig mesta mästare, kanske det är bra att Blåvitt tar poäng på måndag. Kanske till och med vinna, och då finns faktiskt kanske en liten möjlighet att själva utmana om titeln. Men statistiken ser inte ljus ut sett till de senaste årens möten, Malmö har "övertag", och senast vann dem genom ett skrivbord. Vad ska de komma med på måndag tro?

Följ oss på sociala medier