En match med många möjligheter

2016-09-12 14:28

Det pratades inför matchen mot Qarabag om att den avgjorde hur hösten skulle se ut, om vi skulle få ta emot storlag på Nya Ullevi eller finna oss i att gå in i den allsvenska serielunken igen. Det blev det senare, tyvärr, men nu, inför matchen mot Malmö ikväll, känns den där allsvenska serielunken inte lika avslagen längre. Inte bara det att man så klart vill sätta käppar i hjulet på Malmös guldjakt, utan också på samma gång ge sig själva möjlighet att blanda sig i den. Så man får vibbar från Qarabag igen, då denna matchen också den har betydelse för hur den kommande hösten kan komma att se ut.

Det är mycket det pratas om inför dagens match, det är Malmö-Blåvitt, rivalmöte, händelsen från i våras dras upp, det snackas publikrekord och var Malmös spelare ska värma upp egentligen. Det som också diskuterats är rivaliteten mellan dessa två klubbar, som har stärkts de senaste åren, vad det känns som. Bengalincidenten i våras, jämförandet av meriter, Champions League hit och ekonomi dit, mycket har spätt på det hela. Marcus Wulkan skrev om det i GT idag, han menade på att utvecklingen går mot stämningen AIK och Blåvitt sinsemellan, och han har nog, tyvärr får vi väl ändå säga, en poäng där.

Men det alla är överens om är att man ikväll vill se en match som spelas i 90 minuter plus tillägg, till skillnad från i våras. Matchen ska förhoppningsvis kunna avgöras utan ett skrivbord den här gången. Och det är väl där man möts, men kanske också där likheterna upphör. Äh fan, jag vet inte. Kortfattat, låt oss bara fokusera på det sportsliga nu.

Vikten av den här matchen ska absolut inte underskattas. Vid eventuell torsk är tredjeplacerade AIK fem poäng borta och serieledarna Norrköping tolv poäng. Och däremellan finns ju också dem vi möter idag, på 45 poäng, och på så sätt blir det här en sexpoängsmatch för Blåvitt. Malmövinst och MFF blir serieledare med 13 poäng ner till Blåvitt, men vid seger för IFK är avståndet sju poäng. Vill man ta tag i saker och ting, verkligen greppa det sista halmstrået och inte stå kvar på perrongen när nu nästa guldtåg går, ja då gör man nog bäst i att vinna ikväll.

Om man funderar på det, vinst mot Malmö, det känns inte särskilt bekant. Det är inte så konstigt för det är fyra år sedan nu, då Hannes "Killer" Stiller på typisk måltjuvsmaner slog in det avgörande 2-1-målet efter en frispark i stolpen av Nordin Gerzic. 2012 var det, matchen spelades i ett regnigt Malmö och det var en av de toppar bland alla dalar kaossäsongen 2012. Men trender är till för att brytas, utan tvekan.

Ska man vara positiv så brukar Blåvitt höja sig i matcher mot lite bättre motstånd, inte Qarabag-bra motstånd men Malmö är inte ett sådant. Att ligga lågt och kontra är ju något Blåvitt gjort sig känt för de senaste åren, vilket ju fick Jonas Thern att rasa och kalla det för "brottarfotboll". Tobbe och Omarsson passar perfekt för sådant spel, och något av dem kommer defenitivt att starta ikväll. Dem får gärna med sina löpningar få Jonas Thern att slita håret av sig ytterligare en gång.

Malmö saknar dessutom tre för dem viktiga spelare, i form av utlandsflyktade skyttekungen Kjartansson, avstängde assistkungen Eikrem och mittbacken Rasmus Bengtsson. Vad det har för betydelse i praktiken är osäkert då andra spelare från Malmös ändå breda trupp kan kliva fram, men klart är att det varit viktiga för Malmö i tidigare matcher. "Det är inte dåligt för oss i alla fall", som Thomas Rogne uttryckte det.

Förutom Engvall och Bomans frånvaro kommer Blåvitt till matchen med fullt lag, förhoppningsvis utvilade efter uppehållet och förberedda inför vad som komma skall. Och som sagt, det är en match med Qarabag-dignitet, men förberedelserna inför denna matchen har varit längre och mer rigorösa. Kanske var det så att känslan inför returen mot Qarabag tippade över från att mer ha allt att vinna till att ha allt att förlora. Men nu är det all in, allt eller inget, på ett positivt sätt. Emil Salomonsson pratade om maximal urladdning, och det är väl vad vi hoppas på att få se. 

Och tänk vilka möjligheter det finns. Både grusa för Malmö och bädda för sig själva. Kom igen nu Blåvitt.

Följ oss på sociala medier